Yhessä! Edistämme yhteisöllistä oppilaitosnuorisotyötä sekä vahvistamme sujuvia siirtymiä koulutuksesta työelämään.

Tavoitteet

Toisen asteen koulutuksen merkityksen on osoitettu olevan keskeinen nuoren elämänkaaressa ja vaikuttavan yhteiskuntaan kiinnittymisen ja syrjäytymisen dynamiikkaan. Koulutuksella on tärkeä merkitystä myös nuoren kasvuyhteisönä ja vertaistoiminnan areenana. Oppilaitokset ovat raportoineet tarpeesta löytää uusia keinoja nuorten kokemaan yksinäisyyteen ja jaksamisen ongelmiin.

Hankkeessa kehitetään yhteisöllisen oppilaitosnuorisotyön sisältöjä Etelä-Savon alueen toisen asteen oppilaitoksissa Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Kohderyhminä ovat lukiot ja ammatilliset oppilaitokset. Yhteisöllisen oppilaitosnuorisotyön kehittämisellä voidaan edistää nuorten vertaistoimintaa, kohtaamisen kulttuuria, kokonaiskoulupäivän sisältöjä, järjestöyhteistyötä ja vähentää nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä vahvistaa sujuvia siirtymiä koulutuksen ja työelämän välillä.

Toimenpiteet

Pilotoidaan ja juurrutetaan nuorten ohjatun vertaisryhmätoiminnan malli toisen asteen oppilaitoksiin. Toimintamallissa yhteisöpedagogiopiskelijat koulutetaan toimimaan nuorten omaehtoisten toimintaryhmien ohjaajina. Ohjatussa vertaisryhmätoiminnassa nuoret ideoivat uusia tapahtumia, kehittävät koulun sisältöjä ja opiskelijakuntatoimintaa, suunnittelevat omia projekteja tai suorittavat opintotehtäviä yhteisöllisesti ja ohjauksessa. Vertaisryhmätoiminnalla tuetaan nuorten kasvua. Hankkeessa lisätään myös aikuisohjaajien määrää ja tukea oppilaitoksissa.

Omaehtoisen vertaisryhmätoiminnan rinnalla kehitetään nuorille suunnattua asiatuntijavetoista ryhmätoimintaa, järjestetään koulutuksia nuorten elämäntaitojen, itsetunnon ja esiintymistaitojen vahvistamiseen sekä voimavarojen löytämiseen.

Ryhmätoimintaan sisällytetään järjestöverkoston ja vapaaehtoistyön toimintamuotoja osaksi kokonaiskoulupäivää. Lisäksi järjestetään nuorten kohtaamiseen ja ohjaukseen liittyviä kehittämis- ja kouluttautumiskokonaisuuksia opettajille ja muulle henkilöstölle.

Tulokset

Hankkeessa kehitetään uusia, tukevia ja joustavia toimintatapoja, jotka vahvistava nuorten elämäntaitoja ja poistavat yksinäisyyttä toiselle asteelle sekä työelämään siirryttäessä. Opintojen keskeyttämiset vähenevät. Hankkeiden, järjestökentän ja koulutusinstituutioiden välinen uudistunut toimintakulttuuri tukee nuorten yhteiskuntaan kiinnittymistä.

 

Lisätietoja

Anna-Liisa Hännikäinen-Uutela, projektipäällikkö, Juvenia, puh. 040 545 1608, anna-liisa.hannikainen-uutela(at)xamk.fi

Sanna-Mari Pöyry, TKI-asiantuntija, Juvenia, puh. 040 192 7974, sanna-mari.poyry(at)xamk.fi

Katri Schadewitz, TKI-asiantuntija, Juvenia, puh. 040 352 3755, katri.schadewitz(at)xamk.fi

Ajankohtaista

Yhessä!-hankkeen vinkki poikkeustilan aikana: voimaa luonnosta ja harrastuksista!

Hei, olen Hanna. Opiskelen yhteisöpegagogiksi toista vuotta. Näin etäopiskeluaikana haluan pitää kiinni rutiineistani ja harrastuksistani. Yksi mieliharrastuksistani on soittaminen. Soittamisessa on vielä treenattavaa, mutta se tuottaa iloa ja innostaa opiskelemaan. Töitäkin (lähihoitaja) olen tehnyt, jotta jaksan opiskella etänä. Olen huomannut, että jaksottaminen opiskelujen, harrastusten ja töiden kanssa on ajoittain vaikeaa, mutta palkitsevaa – kunhan muistaa...

Yhessä! -hanke Juvenia akatemialaisen silmin

Olen Paula, kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Xamkista. Hyppäsin mukaan Yhessä!-hankkeeseen tammikuun 2020 alusta, jolloin käynnistyi Juvenia Akatemian toiminta. Juvenia Akatemia on Xamkin ja Juvenian pilottikokeilu, jossa opiskelijat suorittavat osan opinnoistaan työelämälähtöisesti Juvenian hankkeissa. Me opiskelijat saimme ennen joulua pidetyn infon myötä hakea vaihtoehtoina olleisiin viiteen vaihtoehtokokonaisuuteen, joista Yhessä! -hanke oli yksi. Hain ensisijaisesti tähän ja pian...

Yhessä!- ja Digillä duuniin -hankkeiden Kohtaamisia nuoruuden kääntöpiirillä – seminaarista webinaariksi

Juvenian Yhessä!-hanke toteutti yhteistyössä Digillä duuniin- ja Eslin Me uskallamme -hankkeiden kanssa webinaarin Minna Canthin päivänä 19.3.2020. Alun perin seminaariksi suunniteltu nuorisoalan toimijoiden tapaaminen muuntui webinaariksi muutaman päivän varoitusajalla koronasta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi. Oli ilo huomata, kuinka joustavasti esiintyjät ja mukaan ilmoittautuneet ottivat muutoksen vastaan: kaikki aamupäivän puheenvuorot toteutuivat suunnitellusti. Onnistuimme kokoamaan hyvän kattauksen yhdessä....

Yhessä!- ja Digillä duuniin -hankkeiden webinaari Kohtaamisia nuoruuden kääntöpiirillä 19.3.2020 klo 9-11.30

Seminaarin osallistujille tietoa (19.3. klo 9.30) Virtuaaliseen AC-huoneeseen, jossa seminaari järjestetään, mahtuu vain 100 henkilöä. Sen vuoksi kaikki ilmoittautuneet eivät nyt mahdu mukaan. Alun perin osallistujamäärä oli 200, mutta tilanne on nyt muuttunut. Pahoittelut ilmoittautuneille, jotka eivät pääse mukaan. Kaikille ilmoittautuneille lähetään kuitenkin jälkikäteen linkki tallenteeseen, joten seminaarin antiin pääsee käsiksi sitä kautta. Kiitos ymmärryksestä. ...

Exchange student Laura Langenscheidt at Yhessä! project

My name is Laura, I am 22 years old and come from Germany. I am doing a traineeship at Juvenia and take part in the “Yhessä!” project for two months. I study “early childhood education” in Bielefeld. “Yhessä!” project tries to create a community atmosphere at schools and helps the students to know each other...

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Etsivän nuorisotyön osaamiskeskus ENT-OSKE

Juvenia on mukana keväällä 2018 aloittaneessa etsivän nuorisotyön osaamiskeskuksessa Valtakunnallisen työpajayhdistyksen kumppanina.

Digillä duuniin -hanke

Digillä duuniin! - Digitaaliset...

Hanke edistää nuorten työllisyyttä Etelä-Savon syrjäseuduilla digitaalisuutta, pelillisyyttä, yrittäjyyskasvatusta sekä ryhmätoimintaa hyödyntäen.

Digitarina 2.0 – Epälineaarinen...

Digitarina 2.0 toteuttaa uudenlaisen pelilliseen tarinankerrontaan perustuvan koulutuksen, joka opettaa tietotekniikkaa ja ohjelmointiajattelua.

Yhessä! Yhteisöllisen oppilaitosnuorisotyön kehittäminen...

Yhessä! Edistämme yhteisöllistä oppilaitosnuorisotyötä sekä vahvistamme sujuvia siirtymiä koulutuksesta työelämään.

Faktat

Yhessä! Yhteisöllisen oppilaitosnuorisotyön kehittäminen Etelä-Savossa

01.04.2018 - 31.03.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu

Muut kumppanit: Etelä-Savon ammattioppilaitos (Esedu), Ammattiopisto SAMIedu, Mikkelin lukio, Savonlinnan lyseon lukio, Pieksämäen lukio, Estery ry:n Hyvä pomppu-hanke, Meijän Mikkeli -hanke ja ESLI ry:n Minä uskallan-hanke.

Ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus: Juvenia

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 408 910 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan sosiaalirahasto

Jaa sivu