Hanke edistää Etelä-Savon alueen elinvoimaa, nuorten työelämävalmiuksia ja yrittäjyysmyönteisyyttä.

Tavoitteet

Tämän hankkeen yleistavoitteena on edistää ja tukea Etelä-Savon alueen elinvoimaa, nuorten työelämävalmiuksia sekä yrittäjyysmyönteisyyden ja –valmiuksien kehittymistä.

Hankkeen päätoteuttajana Xamk:n Xentre ja osatoteuttajina Etelä-Savon ammattiopisto, Ammattiopisto SAMIedu, Seurakuntaopisto sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Etelä-Savon lukiokunnista Mikkeli, Kangasniemi, Sulkava, Joroinen, Juva ja Pieksämäki ovat myös mukana hankkeessa siten, että päätoteuttaja ostaa heiltä työpanosta. Hankkeeseen voivat osallistua myös muut alueen kunnat.

Hanketta toteutetaan YES Etelä-Savo –brändin alla. Seuraa YES Etelä-Savon Facebook-sivua ja liity YES Etelä-Savo – Yrittäjyyskasvatus Etelä-Savossa -ryhmään!

Hankkeen toimenpiteet

1. Yrittäjyyskasvatuskokeilut yhdessä opiskelijoiden ja yritysten kanssa
2. ”Yrittämään oppii yrittämällä” – yrittäjyyden toimenpiteet opiskelijoille
3. Opettajien koulutus
4. Yrittäjyyskasvatuksen ehjän polun luominen ja mallinnus

Tulokset

Hankkeen tuloksena luodaan ja mallinnetaan Etelä-Savon alueen kuntiin yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku. Polku muodostuu jokaisen kunnan yksilöllisistä omista poluista, mutta voi sisältää myös yhteisiä osia. Hankkeessa toteutetaan erilaisia toimintamalleja, joista syntyy uusia palveluita/tuotteita ja hyviä käytänteitä osaksi polkua. Polkujen osat ovat testattuja ja toimiviksi todettuja ja jäävät elämään hankkeen jälkeen.

Hankkeessa tavoitellaan myös alueellisen yhteistyön lisäämistä. Hankkeen tuloksena pyritään muodostamaan vahva alueellinen yrittäjyyskasvatusverkosto, jonka on tarkoitus jatkaa toimintaa myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Hankkeen toimenpiteiden myötä alueen toisen asteen opiskelijoiden työelämä- ja yrittäjyysosaaminen ja positiivinen asenne kasvavat ja yhteydet alueen yrityselämään tiivistyvät. Opettajien yrittäjyyskasvatusosaaminen lisääntyy ja yhteistyö eri kouluasteiden ja kuntien välillä kasvaa samoin kuin yhteydet alueen elinkeinoelämään.

Lisätietoja

Maisa Kantanen
Projektipäällikkö
Xentre
maisa.kantanen@xamk.fi
0405697899

Piritta Parkkari
TKI-asiantuntija
Xentre
piritta.parkkari@xamk.fi
0405409370

Etelä-Savon yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku

Etelä-Savossa tehdään monipuolista yrittäjyyskasvatusta, joka ansaitsee huomiota ja tulla nostetuksi esille. Nostaaksemme esille Etelä-Savon näköistä yrittäjyyskasvatusta olemme luoneet vahvuusperustainen yrittäjyyskasvatuksen ehjien polkujen rakentamisen käytännön, jonka avulla yrittäjyyskasvatusta voidaan tunnistaa ja kehittää alueellisesti. Hankkeessa rakennettiin yrittäjyyskasvatuksen ehjät polut kymmeneen Etelä-Savon kuntaan, ja koko Etelä-Savon yhteinen yrittäjyyskasvatuspolku. Tutustu polkuihin ja niiden työstämiseen tarkemmin Etelä-Savon näköinen yrittäjyyskasvatus -julkaisussa. Julkaisussa esitellään tarkemmin myös luotu kehittämisen käytäntö.
käytäntö, jonka avulla yrittäjyyskasvatusta voidaan tunnistaa ja kehittää alueellisesti. Etelä-Savon yrittäjyyskasvatus kuvattuna puuna, jossa kaikkien kuntien erityispiirteet ja vahvuudet

Etelä-Savon yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku. Kuvitus: Jyri Ylämäki

Etelä-savon yrittäjyyskasvatusfoorumi 17.5022, Savonlinna & livestream

Tervetuloa vuosittaiseen Etelä-Savon yrittäjyyskasvatusfoorumiin!

Tänä vuonna tapaamme livenä Savonlinnassa niin maalla kuin vesillä. Inspiroidumme ensin Perttu Pölösen puheenvuorosta ja Savonlinnan yrittäjyyskasvatuksesta, minkä jälkeen seilaamme Saimaan laineille verkostoitumaan miniristeilylle. Voit osallistua myös pelkkään seminaariin. Seminaaria voi seurata lisäksi livestreamin välityksellä.

50 ensimmäistä tapahtumaan paikan päälle osallistuvaa saavat Perttu Pölösen kirjan Tulevaisuuden identiteetit!

ILMOITTAUDU 5.5.2022 MENNESSÄ: https://www.lyyti.in/yrittajyyskasvatusfoorumi2022

OHJELMA:

Seminaari, Sokos Hotel Seurahuone, Savonlinna + livestream
12:45-13:00 Rekisteröityminen & kahvi
13:00-13:30 Tervetuloa Savonlinnaan!
Savonlinnan yrittäjyyskasvatus, sivistysjohtaja Mikko Ripatti & Samiedun rehtori Jukka Mustonen
Samiedun yrittäjyyspolku, Tuire Pervilä & Suvi Levonen, Samiedu
13:30-14:15 Perttu Pölönen: ”Tulevaisuuden identiteetit ja elinikäinen oppiminen” (etänä)
14:15-14:25 Opiskelijan kokemuksia NY-yrittäjyydestä
14:25-14:45 Etelä-Savon näköinen yrittäjyyskasvatus, Maisa Kantanen & Piritta Parkkari, Xamk

Risteily Saimaan laineilla, M/S Elviira
14:45-15:00 Siirrymme Seurahuoneelta lyhyen matkan kävellen M/S Elviiran kyytiin. Lähtö: Satamapuistonkatu, 57130 Savonlinna.
15:00-16:30 (arvioitu paluuaika) Miniristeilyllä luvassa upeita maisemia, verkostoitumista ja pientä suolaista purtavaa.

LISÄTIETOJA
Maisa Kantanen
maisa.kantanen(at)xamk.fi
0405697899

Pidätämme oikeudet muutoksiin. Tapahtuma toteutetaan osana Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta. Tapahtuma on hankkeen loppuseminaari.

Etelä-Savon yrittäjyyskasvatufoorumin esite

OPETTAJA, TERVETULOA OPPIMAAN YRITTÄJYYSKASVATUKSESTA!

Tarjoamme maksuttomia yrittäjyyskasvatukseen liittyviä koulutuksia verkkoteutuksena kaikille Etelä-Savon opettajille. Koulutukset soveltuvat perus- ja toisen asteen sekä korkea-asteen opettajille.

Tulevat koulutukset

Ilmoitamme koulutuksista tällä verkkosivulla ja YES Etelä-Savon Facebook-sivulla.

koulutuksen esite

Positiivinen pedagogiikka apuna yrittäjyyskasvatuksessa -verkkokoulutus 20.4.2022

Tule oppimaan, miten positiivinen pedagogiikka auttaa toteuttamaan yrittäjyyskasvatusta!

Tässä koulutuksessa saat syventävää ja soveltavaa ymmärrystä positiivisesta pedagogiikasta. Saat ideoita ja työvälineitä erityisesti siihen, miten positiivista pedagogiikka voi hyödyntää yrittäjyyskasvatuksessa.

Kouluttaja: Kaisa Vuorinen, Iloedu

Kaisa on kokenut positiivisen psykologian ja kasvatuksen kouluttaja ja tutkija, joka saa yleisön syttymään.
Tervetuloa oppimaan, kehittymään ja innostumaan!

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen opettajille Etelä-Savon alueella. Koulutus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen 19.4.2022 mennessä: www.lyyti.in/positiivinenpedagogiikka

Koulutus järjestetään osana Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hanketta, joka saa Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston osarahoitusta.

Ilmoittaudu 19.4.2022 mennessä
Koulutuksen esite

Miten yrittäjyyskasvatus voi olla helposti mukana oppilaitoksen arjessa? -verkkokoulutus 26.4.2022 kello 14:00-16:00

- Mitä lisäarvoa niin opiskelijat kuin opettajat saavat yrittäjyyskasvatuksesta?
- Millä tavalla yrittäjyyskasvatus voi näkyä eri rooleissa työskentelevillä?
- Miten yrittäjyyskasvatustyötä voidaan nostaa esille?

Vuorovaikutteinen koulutus tarjoaa juuri sinulle tärkeitä oivalluksia sekä työkaluja, joilla johdat omaa ja muiden oppimista. Koulutus perustuu tiimioppimiseen ja muotoiluajatteluun.

Koulutus on suunnattu erityisesti ammattikoulun, lukion ja korkea-asteen opettajille ja muulle henkilöstölle Etelä-Savon alueella. Koulutukseen osallistuminen ei vaadia aiempaa tietämystä tai kokemusta yrittäjyyskasvatuksesta.

Kouluttaja: Juhani Koivuviita, Educraftor. Juhani on Educraftorin toimitusjohtaja, joka vastaa yrityksen valmennusohjelmista ja toimii niissä tiimivalmentajana.

Koulutus on kaikille avoin ja maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen: www.lyyti.in/educraftor.

Koulutus toteutetaan Zoomin välityksellä. Koulutus nauhoitetaan ja nauhoite on ilmoittautuneiden saatavilla kaksi (2) viikkoa koulutuksen jälkeen. Huomioithan, että koulutus on luonteeltaan vuorovaikutteinen.

LISÄTIETOJA
Piritta Parkkari (piritta.parkkari(at)xamk.fi, 0405409370)

Ilmoittaudu mukaan

Mitä yrittäjyyskasvatus voi antaa minulle opettajana? -verkkokoulutus 9.5.2022 kello 14:00-16:00

- Miten yrittäjyyskasvatus rikastaa opettajan työtä?
- Mitä yrittäjyyskasvatus tuo oppijalle?
- Voidaanko yrittäjyyskasvatuksella rakentaa yhteisöllisyyttä?

Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta yrittäjyyskasvatuksesta. Koulutuksesta saat vinkkejä yrittäjyyskasvatuksen suunnittelemiseen, toteuttamiseen ja arviointiin. Ymmärrät myös, miten voit rakentaa hyödyllisiä verkostoja.

Kouluttaja: Sanna Lehtonen (YES ry) on työskennellyt vuodesta 1999 yrittäjyyskasvatukseen parissa. Lehtonen toimii koulutuksen ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjänä ja vastaa YES-verkoston toiminnanjohtajana koko verkoston kehittämistyöstä.

Koulutus on suunnattu erityisesti 2. ja korkea-asteen opettajille ja muulle henkilöstölle Etelä-Savon alueella. Koulutukseen osallistuminen ei vaadi aiempaa tietämystä tai kokemusta yrittäjyyskasvatuksesta.

Koulutus on kaikille avoin ja maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen: www.lyyti.in/sannalehtonen.

Koulutus toteutetaan Teamsin välityksellä. Koulutus nauhoitetaan ja nauhoite on ilmoittautuneiden saatavilla kaksi (2) viikkoa koulutuksen jälkeen.

LISÄTIETOJA
Piritta Parkkari (piritta.parkkari(at)xamk.fi, 0405409370)

Ilmoittaudu mukaan!

Maksuton Mun osaaminen tulevaisuuden työelämässä -verkkokurssi lukiolle

Lukion opiskelija:

Mun osaaminen tulevaisuuden työelämässä -verkkokurssi on tarkoitettu sinulle, jota mietityttää työelämä ja oma tulevaisuus jatko-opintoineen ja uravalintoineen.

Verkkokurssi johdattelee sinut tulevaisuuden työelämän pariin ja auttaa sinua pohtimaan omaa paikkaasi siinä. Tutustut siihen, millainen tulevaisuuden työelämä voi olla ja mitä taitoja siinä vaaditaan. Kehität kurssin aikana aktiivisesti tärkeitä työelämätaitoja. Saat apua oman tulevaisuutesi suunnitteluun ja välineitä omien vahvuuksiesi, kiinnostuksen kohteidesi ja osaamisesi näkyväksi tekemiseen ja hyödyntämiseen. Pääset myös ratkomaan oikeiden yritysten haasteita. Kurssin teemat:

  • Millaista työ ja yrittäjyys ovat?
  • Millaisia taitoja työelämässä tarvitaan?
  • Millainen työelämä voi olla tulevaisuudessa?
  • Minä, osaamiseni ja työ?
  • Miten haasteita ratkotaan? (yritys-case)

Kurssi suoritetaan verkossa Xamk:n Open Learn -alustalla. Tarvitset sen suorittamista varten läppärin tai kännykän ja nettiyhteyden. Suoritat kurssilla oppimistehtäviä omassa rytmissäsi, mutta ratkot haasteita myös osana ryhmää.

Lukion opettaja:

Kurssin sisällöissä on huomioitu LOPS 2015:n (s. 34-35) yleiset oppimistavoitteet. Kurssi tukee LOPSin määrittelemiä aihekokonaisuuksia, erityisesti aihekokonaisuutta ”aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä.” Kurssi koostuu moduuleista, jotka pitävät sisällään erilaisia oppimistehtäviä. Moduulit etenevät omien oppimistavoitteiden asettamisesta erilaisiin ura- ja yrittäjyystarinoihin perehtymiseen, työelämätaitojen pohdintaan, tulevaisuuden työelämän hahmottamiseen, omien vahvuuksien ja osaamisen pohdintaan sekä suunnitelmien tekemiseen. Kurssi huipentuu ryhmässä tehtävään ongelmanratkaisuharjoitukseen, jossa ratkotaan paikallisen yrityksen haasteita ja harjoitellaan työelämätaitoja käytännössä. Kurssi päättyy itsearviontiin.

Kurssi on erittäin helppo ottaa käyttöön, sillä me Xamk:lla vastaamme siitä kokonaisuudessaan: tarjoamme Open Learn -oppimisalustan, tuotamme kurssin sisällön, arvioimme tehtävät ja annamme kurssin suorituksesta todistuksen. HUOM! Kurssista ei saa Xamkin opintopisteitä eli lukio itse antaa kurssin opiskelijoille. Kurssin suunnittelusta, sisällöstä ja toteutuksesta vastaavat TKI-asiantuntija Piritta Parkkari (piritta.parkkari@xamk.fi), projektipäällikkö Maisa Kantanen (maisa.kantanen@xamk.fi) sekä pedagoginen suunnittelija Pekka Hytinkoski (pekka.hytinkoski@helsinki.fi)

Nyt korona-aikana kurssin voi toteuttaa puhtaasti verkko-opintoina ja myöhemmin osa oppimistehtävistä voidaan suorittaa lähiopetuksena. Myös abit, joilla on mennyt suunnitelman uusiksi korona-tilanteen takia, voivat suorittaa kurssin vaikkeivat enää varsinaista lukiokurssia tarvitsisikaan. Todistuksen saa meiltä silti!

Ota yhteyttä projektipäällikkö Maisa Kantaseen (maisa.kantanen@xamk.fi, 0405697899), niin aletaan pilotoida kurssia!

 

Ajankohtaista

Ihmisiä nauramassa risteilyllä

Mitä yrittäjyyskasvatus voi antaa opettajille?

Ennen kuin kysytään, mitä yrittäjyyskasvatus vaatii opettajilta, tulee pohtia, mitä se voi antaa heille. Jos puhutaan oppilaitoksissa toteutettavasta yrittäjyyskasvatuksesta – tai oikeastaan mistä tahansa pedagogista ja didaktisista tavoitteista – syntyy niiden onnistunut toteutus vain yhden toimijaryhmän kautta: opettajien. Ilman opettajia rehtorien toiveet, koulujen opetussuunnitelmat tai opetuksen kansalliset suuntaviivat ovat vain teoriaa ja poliittisia toiveita. Opettajien...

Kuva NY-yrittäjän haastattelusta yleisön edessä

Etelä-Savo – yrittäjyyskasvatuksen yllättävä moniosaaja?

Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa? Uutiset Etelä-Savon maakunnasta eivät ole aina olleet viime vuosina mairittelevia: väki vähenee, korona on kurittanut ja keskinäiset ristiriidat ovat saaneet palstatilaa. On olemassa myös toinen todellisuus: Etelä-Savo, jossa on mahtavat olemassa olevat, uudet ja keskenään yhdistyvät verkostot. On siis olemassa myös Etelä-Savo, jossa resurssien niukkuus voidaan ylittää yhteistyöllä ja jossa jo olemassa olevista...

Osuuskunta Timjamin henkilöstöä

Yhteisetuosuuskunnan hyödyt käyttöön

Yhteisetuosuuskunnassa (multi-stakeholder co-op) voi olla useita erilaisia jäsenryhmiä. Tällöin yrityksen omistajina voivat olla toisaalta palvelujen tai hyödykkeiden tuottajat, mutta toisaalta myös niiden käyttäjät. Kaikilla eri ryhmiin kuuluvilla jäsenillä on yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia palveluja tai tuotteita ja millä hinnalla osuuskunta tarjoaa. Luomuravintola Timjami Suomessa edellä kuvattua mallia on käytetty pitkään ja menestyksekkäästi osuuskuntamuotoisessa oppilasravintola...

Yrittäjyyskasvatusta lukiossa – case Joroisten lukio

Olen tehnyt viime vuosien aikana tutkimusta opettajien ja rehtoreiden osuuskuntamuotoiseen opiskelijayrittäjyyteen liittyvistä kokemuksista. Tutkimustyössäni tarkastelen opetuskäytössä olevien osuuskuntien ohjauskokemuksia eri opetustasoilla. Yksi esimerkki oppilaitoksesta, jolla on ollut jo vuosia käytössä oppilaitososuuskunta, on Joroisten lukio. Niin tutkimustyöni kuin Yrittäjyyskasvatuksella Elinvoimaa Etelä-Savoon -yhteishankkeemme tiimoilta minun on ollut ilo tutustua Joroisten lukion vastuuopettaja Ari Shemeikan työhön. Opiskelijaosuuskunta vai...

Osuuskuntayrittäjyyttä uudella tavalla

Suomessa vielä varsin vähän tunnettu ja myös vähän käytetty osuuskuntamuoto on usean erilaisen jäsenryhmän osuuskunta, josta englanniksi käytetään nimitystä multi-stakeholder co-operative. Sitä voidaan myös kutsua yhteisetuosuuskunnaksi. Tavanomaisen osuuskunnan jäsenistön muodostavat yleensä joko palvelujen ja hyödykkeiden tuottajat tai näiden käyttäjät. Edellisestä esimerkkinä voisi olla vaikkapa kotipalvelu- tai elintarviketuottajien osuuskunta. Palvelujen käyttäjien osuuskunnista tuttuja esimerkkejä taas ovat...

Faktat

Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon

01.08.2019 – 30.06.2022

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Etelä-Savon Koulutus Oy (Esedu), Itä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ammattiopisto Samiedu), Kirkkopalvelut ry/STEP-koulutus

Tutkimuskeskus: Xentre

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 747 992 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 465 391 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta