Xamk ja Lyypekin teknillinen korkeakoulu aloittavat laaja-alaisen yhteistyön

Siinä on sovittu opiskelija- ja henkilöstövaihdosta, yhteisten koulutusten sekä kaksoistutkintojen kehittämisestä sekä tutkimusyhteistyöstä. Yhteistyö avaa myös uusia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ilman matkustamista. 

Yhteistyölle tuo alueellista merkitystä se, että Xamkin kampuskaupunki Kotka ja Lyypekki ovat viralliset ystävyyskaupungit. Korkeakoulujen välinen yhteistyösopimus avaakin uusia mahdollisuuksia ystävyyssuhteiden tiivistämiseen.   

Monipuolisia tapoja kansainvälistyä

Yhteistyö Xamkin ja TH Lübeckin välillä ei ole uutta: henkilöstöllä ja opiskelijoilla on ollut jo vuosia yhteyksiä osana Erasmus-ohjelmaa. Yhteyksistä on syntynyt ystävyyksiä, ja ystävyydet ovat nyt johtaneet viralliseen yhteistyöhön. 

– Yhteistyö käynnistyi neljä vuotta sitten TH Lübeckin ja Mikkelin ympäristöteknologian koulutuksen välillä ja laajeni myöhemmin Kotkaan logistiikkaan, IT-aloille sekä Kouvolaan liiketalouteen. Jatkossa yhteistyö laajenee esimerkiksi Savonlinnan rakennustekniikan ja biotuotetekniikan kanssa, kertoo tekniikan koulutusalajohtaja Juho Rajala Xamkista.  

Lyypekissä sijaitsevassa korkeakoulussa opiskelee noin 5 000 opiskelijaa ja tutkintokoulutuksia on noin 30  –  tekniikan, luonnontieteiden, talouden, arkkitehtuurin ja muotoilun aloilla. 

– TH Lübeck on erinomainen kumppani Xamkille, erityisesti tekniikan osalta, sillä käytännössä jokaiselle Xamkin tekniikan koulutukselle löytyy vastinpari, kertoo Rajala. 

Käytännön tasolla yhteistyö näkyy esimerkiksi siten, että Xamkin opettajat opettavat kursseja Saksassa ja päinvastoin – yhteisopetusta on tarjolla myös verkossa.  

– Konkreettisia suunnitelmia ovat myös esimerkiksi kaksoistutkinto tietotekniikassa ja muotoilussa sekä Game Programming -niminen erikoistumisala, kertoo rehtori Muriel Helbig TH Lübeckistä. 

Kaksoistutkintosopimuksissa opiskelija voi suorittaa yhden tutkinnon, mutta saada tutkintotodistuksen sekä Suomesta että Saksasta. Lisäksi suunnitelmissa on myös tutkimusyhteistyö, yhteisten tutkimusten julkaisutoimina sekä konferensseja ja muita tapaamisia.  

Yhtenä tavoitteena on kehittää verkko-opiskelua ja niin sanottua COIL-mallilla  (Collaborative Online International Learning), jossa opiskelijat ja opettajat työskentelevät yhdessä verkossa yhteisten oppimistehtävien parissa. Tämä avaa kansainvälisiä kokemuksia myös niille opiskelijoille, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä vaihtoon. 

Korkeakoulujen seuraava yhteinen tapaaminen on suunnitteilla Kotkaan 2026 toukokuussa.  

Lisätietoja: 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 
tekniikan koulutusalajohtaja Juho Rajala 
p. 045 6737195, juho.rajala@xamk.fi 

Henkilöt kuvassa vasemmalta: Paula Siitonen, Olli-Pekka Brunila, Kaisa Åkerman, Arja Sinkko, Juho Rajala, Kati Kontinen, Monique Janneck ja Andreas Schäfer.

Tutustu myös näihin artikkeleihin