Xamkilaiset öljyntorjunta-asialla

WWF:n toukokuisessa öljyntorjuntaharjoituksessa xamkilaisia oli ruuhkaksi asti. Xamkin öljyntorjunta-altaan tiimin lisäksi paikalle saapuivat toisistaan tietämättä Kymvake -hankeporukka Anni, Elina, Noora ja Petteri, sekä opintopsykologi Karoliina. Hankeporukan tehtävänä oli tutustua ja havainnoida harjoituksen toteutusta ja Karoliina oli harjoituksessa osallistujana vapaaehtoisena öljyntorjuntajoukkolaisena. Harjoituksen alkaessa WWF:n kouluttaja kysyi hankeporukasta yhtä henkilöä mukaan harjoitukseen ja Noora veti suojavarusteet päälle ja ryhtyi toimeen.

Harjoitukseen osallistui niin ensikertalaisia kuin kokeneita konkareita. Ennen harjoitusta jokainen osallistuja oli katsonut WWF:n öljyntorjuntawebinaarin YouTubesta. Harjoituksen tarkoituksena oli tarjota osallistujille mahdollisuus tutustua öljyntorjuntavälineistöön käytännössä ja saada kokemus oikean öljyn kanssa toimimisesta. Yleensä WWF käyttää harjoituksissaan esim. turvetta, mutta Xamkin allas mahdollisti poikkeuksellisesti oikean öljyn käyttämisen. Tämä lisäsi harjoituksen vaikuttavuutta ja kouluttajat ohjeistivat osallistujia turvallisista toimintatavoista koko harjoituksen ajan. Tippaakaan öljyä ei siirtynyt harjoitusaltaiden ulkopuolelle ja kaikessa harjoitustoiminnassa noudatettiin erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta. Harjoituksessa oli mukana myös öljyntorjuntaan erikoistunut suomalainen yritys Lamor. Yrityksen kehittelemää välineistöä käytetään maailmanlaajuisesti öljytuhojen torjuntaan ja minimointiin.

Harjoituspäivä oli rauhallinen ja aiheeseen sai tutustua riittävän ajan kanssa. Oikean öljyn käyttäminen oli suuri etu. Yllätyksenä tuli se, miten hyvin öljyä saa kerättyä käsinkin, kun keräysmateriaalit ja -välineet ovat tarkoituksenmukaiset. Lamorin tehokkaimpia välineitä ovat vedessä ja maalla käytettävät harjat sekä käsin kerääjän rätti 😀

Parityön määrä harjoituksessa yllätti. Oli hyvä, että harjoituksessa toimittiin vieraiden ihmisten kanssa. Tositilanteessa on myös toimittava hyvässä yhteistyössä tuntemattomien kanssa. Suojavaatteiden pukemisessa ja riisumisessa autetaan, on siis oltava valmis myös fyysisesti hyvin läheiseen työskentelyyn tuntemattoman parin kanssa.

Xamk altaan toiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää. Vastaavia harjoitusaltaita on koko maailmassa vain neljä ja Xamkin allas on ainoa, jossa päästään harjoittelemaan ulkona myös ankarissa talvisissa olosuhteissa. Tällä hetkellä allas toimii hankeperustaisesti. Ehkä jatkossa aukeaa mahdollisuus työllistää vakituinen henkilö altaalle ja tätä kautta mahdollistaa myös toiminnan laajempi kaupallisuus.

Harjoitus oli esillä myös Kymen Sanomissa, lue juttu täältä. Tutustu myös vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin.

Tutustu myös näihin artikkeleihin