Yritysneuvojan digiosaaminen tukee pk-yritysten menestystä

Pk-yritykset tarvitsevat tukea kasvuun ja uudistumiseen

Pk-yritykset ovat keskeinen osa suomalaista elinkeinoelämää. Ne työllistävät, uudistavat ja pitävät monen paikallisyhteisön elinvoimaisena. Yritykset kehittävät uusia palveluja ja tuotteita, luovat työpaikkoja ja edistävät talouskasvua alueellisesti ja valtakunnallisesti. Moni pk-yritys toimii kuitenkin rajallisilla resursseilla, jolloin ulkopuolinen tuki voi olla ratkaisevaa kasvun, uudistumisen tai vaikkapa digiloikan onnistumisessa.

Yritysneuvojilla on keskeinen rooli pk-yritysten tukemisessa. He auttavat yrityksiä tunnistamaan kehittämistarpeita, tukevat liiketoiminnan kehittämisessä ja tarjoavat asiantuntevaa tukea niin arjen haasteisiin kuin kasvun ja uudistumisen tueksi. Yritysneuvojat toimivat usein luotettuna kumppanina tilanteissa, joissa yrittäjällä ei ole aikaa tai osaamista etsiä tietoa itse.

Mutta miten yritysneuvojien oma digiosaaminen vastaa digitalisoituvan yrityskentän tarpeisiin?

Digiosaamisen nykytila ja kehittämistarpeet

Keväällä valmistuneessa liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä selvitettiin yritysneuvojien digiosaamisen tilaa ja kehittämistarpeita valtakunnallisesti. Työ toteutettiin Digiportaat-hankkeen toimeksiantona. Tulokset ovat rohkaisevia: yritysneuvojat hallitsevat hyvin digitaalisten perusvälineiden, kuten sähköpostin, Teamsin ja muiden viestintäkanavien käytön, ja suhtautuvat digitalisaatioon myönteisesti. Heillä on halua kehittää osaamistaan ja hyödyntää digitaalisia työkaluja omassa asiakastyössään.

Kehittämistarpeita löytyy kuitenkin erityisesti teknisesti vaativampien järjestelmien hallinnassa. Yritysneuvojat kokivat epävarmuutta harvemmin käytettyjen digitaalisten välineiden käytössä. Esimerkiksi tekoälyn ja datan hyödyntämisen mahdollisuudet ovat monille vielä etäisiä, vaikka nämä teemat ovat nopeasti nousemassa pk-yritysten kilpailukyvyn kannalta keskeisiksi.

Digiosaamisen kehittäminen vaatii organisaation tukea

Opinnäytetyö nostaa esiin myös osaamisen epätasaisuuden ja teknologian nopean kehityksen haasteet. Yritysneuvojien digiosaaminen ei jakaudu tasaisesti, sillä osa hallitsee jo laajoja digitaalisia kokonaisuuksia, mutta toisilla perusosaaminenkin kaipaa vielä vahvistusta. Teknologian nopea kehitys luo jatkuvaa painetta uuden oppimiselle, eikä digiosaamisen kehittäminen voi jäädä vain yksilön vastuulle. Tarvitaan organisaatioiden systemaattista tukea, joustavia ja käytännönläheisiä koulutusratkaisuja sekä mahdollisuuksia oppia arjen työssä, mielellään yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Tulevaisuudessa erityisen tärkeitä osaamisalueita ovat tekoälyn hyödyntäminen yritysneuvonnassa sekä digitaalinen asiakasneuvonta, joka laajentaa palvelujen saavutettavuutta. Yritysneuvojilla tulisi olla valmiuksia ohjata pk-yrityksiä löytämään liiketoimintaansa sopivia digiratkaisuja sekä arvioimaan uusien teknologioiden hyötyjä ja riskejä.

Digiosaaminen vahvistaa yritysneuvonnan vaikuttavuutta

Vaikka digitaalisuus lisääntyy, henkilökohtainen kohtaaminen säilyy yritysneuvonnan vahvuutena. Digitalisointi ei tarkoita tästä luopumista, vaan digitaaliset sisällöt ja palvelut voivat vahvistaa yritysneuvontaa, kun niitä hyödynnetään asiakaslähtöisesti. Verkostojen ja TKI-toiminnan (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan) kautta voidaan lisäksi jakaa hyviä käytäntöjä, kehittää uusia toimintamalleja ja rakentaa yhteistyötä yli organisaatiorajojen.

Yritysneuvojien työ on parhaimmillaan asiantuntijuutta, joka tukee yrityksiä konkreettisesti arjessa. Kun digiosaamiseen panostetaan ja oppiminen kytketään osaksi käytännön työtä, syntyy entistä vaikuttavampia yritysneuvontapalveluja ja sitä kautta vahvempia, kilpailukykyisempiä yrityksiä.

Digiportaat – asiakaslähtöisempää digitaalista liiketoimintaa on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Digiportaat tukee pk-yritysten digitaalisen liiketoiminnan kehittämistä ja yritysneuvojien digiosaamista. Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, Savonlinnan Hankekehitys ja ProAgria Etelä-Savo. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023–31.8.2025.


Tutustu opinnäytetyöhön Theseuksessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069371

Tutustu myös näihin artikkeleihin