Johdon assistenttityön ja kielten opiskelija Siiri Toivanen vietti syyslukukauden vaihto-opiskelijana Australian itärannikolla Gold Coastilla Griffith Universityssä.

– Olin vaihdossa Suomen syyslukukauden eli Australian kevätlukukauden. Koulu alkoi jo heinäkuussa ja viimeiset tentit tein marraskuun alkupuolella, jonka jälkeen matkustin muutaman viikon ympäri Australiaa. Näiden lisäksi otin kurssin nimeltä ”Community Internship”, jonka ansiosta pääsin vapaaehtoiseksi paikalliselle ala-asteelle, jossa työskentelin lasten kanssa joiden äidinkieli ei ole englanti.

Pois mukavuusalueelta ja näkemään maailmaa

– Heti alusta asti minulle oli selvää, että haluan lähteä opiskelijavaihtoon. Se on helppo tapa nähdä maailmaa ja luoda kansainvälisiä kontakteja. Samalla pääsee oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja oppii näkemään maailmaa myös muiden kulttuurien ja ihmisten silmin. Halusin myös parantaa kielitaitoani ja näyttäähän opiskelijavaihto ihan hyvältä ansioluettelossakin!

– Vaihtokohde ja ajankohta muuttuivat koko ajan, mutta aika aikaisin tajusin, että en löydä itselleni sopivaa vaihtokohdetta koulun partnerikouluista. Aloin siis tutustua erilaisten järjestöjen toimintaan ja osallistuin Kilroy Educationin infotilaisuuteen, jossa pääsin tapaamaan heidän yhteistyökoulujensa edustajia kasvotusten. Kun olin päättänyt vaihtokoulun, Kilroyn opintoneuvojat auttoivat minua hakuprosessissa. Kaikki paperit menivät heidän kauttaan, joten en onneksi joutunut itse käännättämään mitään todistuksia tai lähettämään papereita Australiaan. Oman koulun kv-toimisto neuvoi apurahojen ja joidenkin käytännön juttujen kanssa.

Maasturiajelua rannalla, delfiinejä ja valaita

– Opiskelijavaihto oli kokemuksena erittäin hyvä, vaikka totta kai matkaan mahtui flunssaa ja koulustressiä, niin kuin Suomessakin. Parasta opiskelijavaihdossa oli uusien ihmisten kohtaaminen ja Australian monipuoliseen kulttuuriin ja luontoon tutustuminen. Vaihdon aikana ja sen jälkeen ehdin matkustaa aika paljon Australiassa. Yksi parhaimpia matkustamiseen liittyviä muistoja on vierailu suurella hiekkasaarella, Fraser Islandilla. Siellä pääsimme ajamaan neliveto maastureilla rannalla valaiden ja delfiinien hyppiessä viereisessä meressä.

– Alun perin halusin Australiaan, koska se on todella erilainen, mutta loppujen lopuksi aika samanlainen kuin Suomi. Suomessa asuin tavallisessa yksiössä, niin kuin lähes kaikki muutkin opiskelijat. Australiassa halusin jotain muuta, joten vuokrasin huoneen kaupungin keskustasta meren rannalta. Kotona paras juttu ehdottomasti oli syödä aamupalaa parvekkeella auringon noustessa ja katsella valaiden leikkimistä meressä. Ihan käsittämätöntä, että joillekin valaiden näkeminen kodin ikkunasta on täysin normaalia!

Ulkomailla kielitaito paranee melkein huomaamatta

– Opin, että vaikka ruoho näyttää vihreämmältä aidan toisella puolelle, ei se välttämättä sitä ole, kun pääsee katsomaan lähemmin. Monet näkevät helposti omassa kaupungissaan ja maassaan enemmän negatiivisia kuin positiivisia asioita ja vieraiden maiden kohdalla tilanne on päinvastainen. Opiskelijavaihdon aikana opin todella paljon monista muista maista ja tajusin, kuinka hyvin asiat meillä Suomessa ovat. Opin myös arvostamaan Suomen vuodenaikoja ja huomasin, että jatkuvaan kesään voi kyllästyä.

– Suosittelen opiskelijavaihtoa ehdottomasti kaikille ketä vähäänkään kiinnostaa kansainvälistyminen ja ulkomailla asuminen. Vaihtokoulussani on opiskelijoita kaikista maailman kolkista ja yhteensä neljännes on ulkomaalaisia. Joukkoon mahtuu siis hyvin paljon eritasoisia englannin osaajia. Sanoisin, että opiskelijavaihdossa pärjää tyydyttävälläkin englannilla, mutta itse koen, että sain vaihdosta enemmän irti, kun kielitaito oli jo ennestään hyvä. Ulkomailla asuessa kielitaito paranee melkein huomaamatta, joten omaa osaamista ei kannata etukäteen turhaan stressata!

20161029_145237