Digitalian Xamk-delegaatio osallistui kaksihenkisellä miehityksellä eurooppalaisen arkistoalan foorumin DLM:n jäsenkokoukseen Bernissä. Organisoijana oli Sveitsin kansallisarkisto ja tapahtumapaikkana kongressikeskus Kursaal Bern 21.-22. toukokuuta 2019.

 

Fribourghin yliopiston Philippe Cudré-Mauroux kertoi big datasta ja tietograafien (knowledge graphs) eduista. Webin RDF-viitekehyksen ja linkitetyn avoimen tiedon avulla voidaan saavuttaa monia etuja perinteisiin hakukoneisiin ja tiedonhakumenetelmiin nähden. Semanttiset yhteydet tuovat hakuihin älykkyyttä. Tarkemmasta toteutuksesta ei ollut vielä puhetta, eli yliopistomaisesti varsinainen ratkaisu on kehitteillä.

Sarah Kenderdine Lausannesta piti kiinnostavan puheenvuoron uudenlaisista käyttöliittymistä, jolla kulttuurillista dataa voidaan esittää ja muokata. Digitaalisista museo-objekteista on tullut itsenäisiä museoesineitä, eivätkä ne pelkästään tue ”oikeita” esineitä. Kenderdine on ollut mukana toteuttamassa noin 80 erilaista museoinstallaatiota ympäri maailmaa. Konseptina on ollut EM+, experimental museum. Monet toteutukset noudattavat live scale -periaatetta: käytössä on joko kiinteitä rakennelmia tai useita kymmeniä suuria ruutuja, joille esitettävät asiat tuodaan. Yksi esimerkeistä oli Pure Land.

 

Bernin kaupunki Gurten-vuorelta (858 m) kuvattuna sekä konferenssipaikka. Kuva: Anssi Jääskeläinen

Digitalia esitteli omassa kevennyspuheenvuorossaan virtuaalitodellisuuteen perustuvan toteutuksen II maailmansodan aikaisista Helsingin pommituksista. Löyhä linkki DLM-foorumin aihepiiriin oli uudenlainen ja houkutteleva esitystapa arkistoidun tiedon esittämiseen. Ratkaisu herätti kiinnostusta ja vilkasta keskustelua siitä, mitä kaikkea arkistoaineistoilla olisikaan mahdollista tehdä. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden avulla voidaan lisätä ymmärrystä historiasta ja ehkä jopa empatian kokemusta.

Demolaitteisto oli mukana, joten halukkaat saivat itse kokeilla, miltä pommitukset olisivat saattaneet tuntua. Toteutukseen voi tutustua myös Digitalian toimitiloissa Xamkin Mikkelin kampuksen Mikpoli-rakennuksessa. Kansallisarkiston edustajan kanssa oli alustavasti puhetta vastaavasta demosta myös ensi syksyn DLM-jäsenkokouksessa, joka pidetään Helsingissä 14.-15. marraskuuta teemalla Trusted repositories.

Teksti: Anssi Jääskeläinen, tki-asiantuntija, Digitalia