Savonlinnalainen Jenni Koponen tietää tismalleen, mitä hänen verkkokauppansa myy asiakkaille, sillä hän on itse suunnitellut tuoteperheen ja löytänyt sen valmistukseen kotikaupungista yhteistyökumppanin.

Sisustussuunnittelijaksi Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistosta valmistunut Koponen teki ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman omalle yritykselle nelisen vuotta sitten yhdessä Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Katja Remeksen kanssa. Sitten elämä vei eri suuntaan, piirtämisestä löytyi uusi intohimo ja yrityksen liikeidea meni uusiksi.

”Alussa oli kynä, paperia ja miljoonia ajatuksia, kun aloin kaksi vuotta sitten piirtää ilman viivotinta. Etsin piirtämisestä keinoa rauhoittaa mieltä. Siitä alkoi omien paperi- ja sisustustuotteiden suunnittelu.”

KOHTEESSA.-toiminimen hän rekisteröi helmikuussa 2019. Lähikunnista hän etsi yhteistyökumppaneita tuotteiden valmistukseen. Lopulta Savonlinnan Tulostuspalvelu Oy:stä löytyi vanha tuttu, jonka kanssa alettiin tehdä kokeiluja erilaisilla materiaaleilla. Ensimmäiset tuotteet olivat julisteita ja postikortteja.

”Ensin tein yksiosaisia postikortteja ja pienikokoisia julisteita ja sitten niistä isompia versioita. Nyt on kaksiosaisia kortteja, lahjapapereita, kalentereita ja vihkoja. Vielä tänä vuonna tulee uusia tuotteita piensisustajille ja jyväskyläläisen yhteistyökumppanin kanssa syntyy kynttilöitä.”

Verkkokauppa omiin näppeihin

Ensimmäisen verkkokaupan Koponen tilasi alihankkijalta, ja se avattiin toukokuussa 2019. Pian kuitenkin selvisi, että kaupan ylläpito kannattaa pitää olla omissa näpeissä.

”Viime vuoden joulukuussa rakensin oman verkkokaupan itse. Nyt kun ohjakset ovat omissa käsissä, pystyn vaikuttamaan itse kaikkeen ja reagoimaan entistä nopeammin myös asiakkaiden tarpeisiin.”

Hinnoittelu ei ollut Jenni Koposellekaan alkuun helppoa, vaan hintoja on jouduttu tarkistelemaan. Sopivaa ja kannattavaa hintatasoa etsiessään hän on pallotellut vaihtoehtoja omien verkostojensa kanssa.

Yksi yrittäjyyden alkutaipaleen oppitunneista oli oman kivijalkamyymälän pyörittäminen kolmen kuukauden ajan vuosi sitten. Oppireissun jälkeen hän on keskittynyt etsimään tuotteilleen jälleenmyyjiä. Kontakteja löytyy myös käsityömessuilta, mutta koronavuonna ne ovat peruuntuneet tai siirtyneet verkkoon.

”Rakastan myyntitapahtumia, sillä ne ovat minulle luontaisin tapa tavata asiakkaita ja kertoa tuotteista. Kun koronarajoitukset tulivat, ajattelin ensin, että yrittäjän taival oli tässä. Sitten ihmiset heräsivät remontoimaan, päivittämään kodin ilmettä ja suosimaan kotimaista tuotantoa. Se näkyi verkkokaupassa.”

Sosiaalinen media on hänelle yksi tärkeimmistä työkaluista. Hän tekee myös kaupallisia yhteistyöprojekteja yrityksille Instagramissa.

”Some on minulle tärkeä tapa verkostoitua ja markkinoida. Olen mukana erilaisissa verkostoissa. Meillä on täällä myös käsityömuotoilijoiden Craft & Design Savonlinna, josta on löytynyt yhteistyökumppaneita.”

Koponen tekee tällä hetkellä töitä kotoa käsin. Varaston hän yrittää pitää kohtuullisen kokoisena. Verkkokaupan tilaukset lähtevät sutjakasti asiakkaille, sillä postikonttori sijaitsee kävelymatkan päässä.

”Käytännössä nyt koko paperituotteiden tuotantoketjuni löytyy alle kymmenen kilometrin päässä kotoa.”

Valmennukset yllättävät

Jenni Koponen on ottanut yrityksen perustamiseen apua monesta suunnasta ja lähtenyt innolla mukaan myös erilaisiin valmennuksiin. Ensimmäisen yrittäjäkurssin hän kävi jo opiskeluaikana.

”Onneksi teimme Remeksen Katjan kanssa aikanaan liiketoimintasuunnitelmaan laskelmiakin. Kun liikeidea muuttui, suunnitelmaa oli helppo jatkojalostaa, kun Katja tiesi, mitä ajan takaa. Vielä viime vuonna tein myös sisustussuunnittelua, enkä kieltäytyisi, jos niitä toimeksiantoja tulisi edelleenkin vaikka yrityksiltä.”

Hän oli mukana myös syksyllä päättyneessä Xamk Pienyrityskeskuksen Roihu-hankkeessa.

”Roihuun lähdin mukaan, kun Pölläsen Elina soitti minulle. Ajattelen niin, että kun apua on tarjolla, otan sitä vastaan. Kun haastaa omaa ajatusmaailmaansa, moni asia voi selkiytyä. Ilman Roihua ei olisi tapahtunut monia hienoja juttuja, ja roihulaisista muodostui uusi verkosto. Meille oli kertomassa palvelumuotoilusta Saara Utti, jonka kanssa pidän yhteyttä edelleen.”

Yksi asia Jenni Koposelle on ollut alusta saakka selkeä eli hän haluaa viedä tuotteitaan myös maailmalle.

”Olen tehnyt sisältöjä somekanaviin ja tiedän, miten valtavasti maailmalla on potentiaalia. Tahdon myös kokeilla siipiäni kansainvälisillä markkinoilla. Verkkokaupassani käy ihmisiä ympäri maailman. Yksinyrittäjänä pystyn päättämään itse, missä järjestyksessä edetään ja milloin on seuraavan siirron aika.”

Koponen on mukana myös Pienyrityskeskuksen kansainvälisessä Creative Ports -hankkeessa.

”Elina tiesi ajatukseni kansainvälisyydestä ja sitten Piritta (Parkkari) soitti tästä hankkeesta. Sitä kautta avautui mahdollisuus esitellä tuotteita Puolassa. Kun fyysinen tapahtuma peruuntui koronan takia, laitoin sinne tuotteita. Monia asioita on nyt tehty siinäkin hankkeessa virtuaalisesti.”

Koponen suosittelee muillekin lähtöä mukaan hankkeisiin, vaikkei heti näkisi, mitä hyötyä niistä voisi olla.

”Kun on itse innokas, aktiivinen, avoin ja valmis ottamaan vastaan asioita, niin mitä hyvänsä voi tapahtua.”

Omasta jaksamisestaan Jenni Koponen on vuosien varrella opetellut pitämään paremmin huolta.

”Yrittäjänä voin vaikuttaa ajankäyttööni ja tehdä elämästä sellaista, että se tuntuu hyvältä. Alussa saatoin tehdä 16 tuntia töitä päivässä, mutta onneksi perhe tasapainottaa ajankäyttöä ja nyt osaan ottaa myös vapaata silloin, kun väsymys alkaa tuntua kehossa. Teen mieluummin lyhyempää päivää keskittyen kuin pitkiä tehottomampia päiviä.”

Ensi vuodessa näkyy toivonkipinöitä. Tavoitteena on rakentaa tuotteista askel askeleelta parempia.

”Haluan luoda yrityksestäni paremman ja palvelevamman, että saan jatkaa tätä hommaa ja kauppaa syntyy entistä enemmän.”

Uusia jälleenmyyjiä hän toivoo löytävänsä lisää vaikkapa matkailuyrittäjistä ja kukkakaupoista.

”Ne ovat vielä valloittamattomia alueita minulle. Muutama kukkakauppa on kyllä tahtonut tuotteensa valikoimiinsa. Olen avoin kaikelle, mihin vain rahkeet riittävät. Jollen osaa, niin opettelen. Toivon, että voin jatkossakin tehdä asioita, joita en vielä edes tiedä osaavani. Innolla odotan, mitä on seuraavan nurkan takana ja toivon, että saan jatkaa tätä yritystäni.”

Teksti, kuvat ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen