KasvisPro – Kauhakaupalla kasviksia
KasvisPro-koulutushankkeessa on tuotettu ruokapalveluammattilaisille suunnattua, tieteellisesti perusteltua tietoa kasvipainotteisuuden hyödyistä niin terveyden kuin ympäristön näkökulmista. On kehitetty ja jaettu reseptiikkaa, jota voi soveltaen hyödyntää omassa ruokapalvelussa. Näiden lisäksi on rakennettu moniammatillista yhteistyötä julkisissa ruokapalveluissa.
Ruokapalveluiden ammattilainen, tarvitsetko tuoreinta tietoa kasvisruoasta?
KasvisPro-koulutus
Julkiset ruokapalvelut ovat suunnannäyttäjiä vastuullisuudessa ja tekevät käytännön toimia paremman huomisen puolesta. Kasvisvoittoisen ruoan tarjoaminen vähentää ruokapalveluiden ilmasto- ja ympäristötaakkaa. Lisäämällä kasvisruokaa ruokalistalle noudatetaan samalla myös ravitsemussuosituksia ja mahdollistetaan asiakkaiden terveyttä tukevia valintoja. Ruokapalveluissa voidaan lisätä kasvisruokien houkuttelevuutta ja saatavuutta tarjoamalla sitä päivittäin. Maukas ja nälkää pitävä kasvisruoka kannustaa kokeilemaan sitä kotonakin.
Kasvisruoka ja kasviproteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutus tarjoaa teoriatietämystä innostavien videoiden ja pohdintatehtävien muodossa, ammattikeittiökäyttöön soveltuvaa ja vakioitua reseptiikkaa sekä kasvisruokatietoutta, käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa. Koulutusaineisto muodostuu kolmesta osasta: Kasvisruokatietoa ammattikeittiöille, Kauhakaupalla kasvisruokaa ja Kasvisruoan käytännön työkalupakki.
Koulutusaineisto
1. OSA: KASVISRUOKATIETOA AMMATTIKEITTIÖILLE
Teoriakoulutus koostuu videoista, joilla asiantuntijat kertovat teemoista Kasvisruokailun ABC, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja Kiinnostava kasvisruoka. Teoriaosa sisältää myös tehtäviä, jotka aktivoivat pohtimaan ja testaavat opittua.
2. OSA: KAUHAKAUPALLA KASVISRUOKAA
Ruokapalvelut ovat ottaneet kasvisruokahaasteen vauhdilla vastaan ja kehittävät innokkaasti uutta reseptiikkaa asiakkaita kuunnellen. Ilmasto- ja ravitsemussyistä kasvipainotteinen ruoka on tulevaisuuden ykkösruokavaihtoehto. Hankkeen sivuilta löytyykin runsaasti KasvisPro-hankkeessa jaettua reseptiikkaa, jota voi soveltaen hyödyntää omassa ruokapalvelussa.
3. OSA: KASVISRUOAN KÄYTÄNNÖN TYÖKALUPAKKI
Työkalupakki muodostuu Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirjasta sekä Kehittämissuunnitelmasta ja -lomakkeista.
Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirja on rakentunut KasvisPro-koulutushankkeessa toteutettujen käytännön koulutusten ja verkkotyöpajojen materiaalien sekä koulutukseen osallistuneiden ruokapalvelutoimijoiden esittämien hyvien käytänteiden pohjalta. Työkirjasta löytyy kasvisruokatietoutta sekä käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.
Kehittämissuunnitelma ja -lomakkeet: Nykytilan analyysi -lomaketta käytetään työkirjan neljän teeman mukaisesti, toimipaikkasi nykytilan tunnistamisen apuna. Kehittämislomakkeita hyödynnetään teemoittain ruokapalveluiden tavoitteiden määrittelyn ja toiminnan kehittämissuunnitelman teossa.
KasvisPro-videot
Tervetuloa innostumaan ja oppimaan lisää kasvisruoasta KasvisPro-koulutuksen videoiden parissa!
Videoilla tutustutaan eri näkökulmista kasvisruokaan ja kasviproteiineihin sekä niiden käytön edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa. Ne tarjoavat tietoa ja käytännön esimerkkejä sovellettaviksi omassa työssä ja oman ammattikeittiön arjessa.
Videot jakautuvat kolmeen teemaan: Kasvisruokailun ABC, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja Kiinnostava kasvisruoka. Kokonaisuus sisältää kymmenen lyhyttä asiantuntijaluentoa sekä yhdeksän haastatteluvideota, joilla ruokapalvelutoimijat kertovat käytännöistään ja jakavat kokemuksiaan kasvisruoan valmistamisesta ja käytön edistämisestä.
Suosittelemme tutustumaan videoihin teemoittain. Voit kuitenkin valita katsottavasi myös yksittäisiä videoita kiinnostuksesi mukaan, sillä jokainen video on itsenäinen kokonaisuus. Asiantuntijaluennot ovat n. 15 min pitkiä. Ruokapalveluiden haastatteluvideot ovat kestoltaan 3-9 min. KasvisPro-videoiden kokonaiskesto on n. 3 h 15 min.
Videot on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Kun olet valinnut katsottavan videon ja klikannut sen auki, tekstityksen videoihin saat tämän jälkeen klikkaamalla videon alapuolella olevaa CC-painiketta.
Ruotsinkielisen tekstityksen voit valita seuraavasti: videon vasemmasta laidasta klikkaa kohtaa Captions, jonka jälkeen avautuu vetovalikko, josta valitset Svenska[Swedish]. Tämän jälkeen klikkaa vasemmasta laidasta kohtaa Hide.
Videoihin liittyvät, tiedon hyödyntämistä ja soveltamista tukevat tehtävät löydät samasta kohdasta kuin videot.
Koulutusvideot
1. Täysipainoinen, monipuolinen kasvisruoka, Virpi Kemi, ETT, Ammattikeittiöosaajat ry (15:01)
2. Kasviperäiset proteiinilähteet ravitsemuksessa, Virpi Kemi, ETT, Ammattikeittiöosaajat ry (11:21)
3. Miksi kasviskuntapainotteinen ruokavalio on terveyden kannalta viisas valinta? Liisa Korkalo, ETT, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto (14:32)
4. Kasvisruoan turvallisuus (elintarvikkeiden kemiaa), Marina Heinonen, professori, Helsingin yliopisto (21:41)
Kokemuksia ruokapalveluista
1. KasvisPro-videoiden ruokapalvelut ja kasvisruokatarjonnan perusteet, Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (5:41)
2. Kasvisruoan ravitsemuslaadun varmistaminen, Espoo Catering Oy (2:51)
3. Kasviproteiinit käyttöön monipuolisesti, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (3:23)
Koulutusvideot
5. Miksi kasvisruoka on vastuullinen valinta? Venla Kyttä, tutkija, Luonnonvarakeskus (11:16)
6. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023, Maijaliisa Erkkola, professori, Helsingin yliopisto. (16:23)
7. Kasviproteiinit haltuun ruokatuotantoprosesseissa, Tuija Ruuska, kasvisruokakouluttaja, KK Kruska Oy (17:56)
8. Vinkkejä kasviproteiinien käyttöön ja maukkaan kasvisruoan valmistamiseen, Tuija Ruuska, kasvisruokakouluttaja, KK Kruska Oy (12:12)
Kokemuksia ruokapalveluista
4. Kasvisruoka ruokapalveluiden ekotekona, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (3:32)
5. Houkuttelevaa kasvisruokaa eri menetelmillä, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (3:43)
6. Reseptiikan kehittäminen ja siinä huomioitavat tekijät, Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (7:58)
Koulutusvideot
9. Ruokapalvelun ammattilaiset kasvisruoan käytön edistäjinä, Kaisa Kähkönen, FT, ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy (12:45)
10. Kasvisruoan hyväksyttävyyden ja houkuttelevuuden lisääminen – Tuuppausta ja viestintää, Kaisa Kähkönen, FT, ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy (17:16)
Kokemuksia ruokapalveluista
7. Kasvisruokien nimeäminen ja suositut kasvisruoat, Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (4:37)
8. Miten lisätä kasvisruoan kiinnostavuutta? Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy (9:06)
9. Kasvisruoan hyväksyttävyyden lisääminen – Espoo Cateringin kokemuksia, Espoo Catering Oy (3:26)
Kasvisruokailun ABC
Teemaan liittyvät tehtävät voit ladata videoiden jälkeen löytyvästä linkistä. Tehtävät innostavat pohtimaan Kasvisruokailun ABC -videoiden aiheita oman työskentelyn ja toimipaikan kannalta sekä kannustavat jakamaan ajatuksia, soveltamaan tietoa ja kehittämään toimintatapoja yhdessä. Kysymyksiä voi hyödyntää työyhteisön palaverien ja kehittämis- ja koulutuspäivien aineistona sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Kasvisruokailun ABC -teeman koulutusvideoilla asiantuntijat johdattelevat katsojat ravitsemuksen, ruokavalion koostamisen ja ruokaturvallisuuden teemoihin. Osiossa kerrataan kasvisten merkitystä osana ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokavaliota ja tarjotaan tutkittua tietoa kasvisten terveyttä edistävistä vaikutuksista sekä kasvisten käytön turvallisuudesta. Kokemuksia ruokapalveluista -videoilla ruokapalveluammattilaiset kertovat esimerkein, millaisin periaattein heidän toimipaikoissaan tarjotaan kasvisruokaa ja miten kasvisruoan ravitsemuslaatu varmistetaan.
Asiantuntijana ETT Virpi Kemi, Ammattikeittiöosaajat ry
Asiantuntijana ETT Virpi Kemi, Ammattikeittiöosaajat ry
Asiantuntijana ETT, yliopistonlehtori Liisa Korkalo, Helsingin yliopisto
Asiantuntijana professori Marina Heinonen, Helsingin yliopisto
Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi, Kylän Kattaus, Espoo Catering Oy
Kasvisruoan ravitsemuslaadun varmistaminen, Espoo Catering Oy
Kasviproteiinit käyttöön monipuolisesti, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Innostavat pohtimaan, kannustavat keskustelemaan ja soveltamaan tietoa sekä kehittämään yhdessä. Hyödynnä työyhteisön yhteisissä tilaisuuksissa sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Kestävää kasvisruokaa maukkaasti
Kestävää kasvisruokaa maukkaasti -teeman videoilla pureudutaan syvemmälle kasvisruokaan tarkastelemalla kasvipainotteisen ruokailun edistämistä vastuullisuuden ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Kasvisruoan aistinvaraiseen laatuun ja maukkauteen perehdytään eri ruokatuotantomenetelmien kautta. Lisäksi tutustutaan uusiin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin. Kokemuksia ruokapalveluista -videoilla ruokapalveluammattilaiset kertovat oman toimintansa kestävyydestä sekä hyvistä käytänteistä kasvisruokareseptiikan kehittämisessä ja houkuttelevan kasvisruoan valmistamisessa.
Teemaan liittyvät tehtävät voit ladata videoiden jälkeen löytyvästä linkistä. Tehtävät innostavat pohtimaan Kestävää kasvisruokaa maukkaasti -videoiden aiheita oman työskentelyn ja toimipaikan kannalta sekä kannustavat jakamaan ajatuksia, soveltamaan tietoa ja kehittämään toimintatapoja yhdessä. Kysymyksiä voi hyödyntää työyhteisön palaverien ja kehittämis- ja koulutuspäivien aineistona sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Venla Kyttä, tutkija, Luonnonvarakeskus
Maijaliisa Erkkola, professori, Helsingin yliopisto
Tuija Ruuska, kasvisruokakouluttaja, KK Kruska Oy
Tuija Ruuska, kasvisruokakouluttaja, KK Kruska Oy
Kasvisruoka ruokapalveluiden ekotekona, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Houkuttelevaa kasvisruokaa eri menetelmillä, Gradia-ravintolat, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Reseptiikan kehittäminen ja siinä huomioitavat tekijät, Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Innostavat pohtimaan, kannustavat keskustelemaan ja soveltamaan tietoa sekä kehittämään yhdessä. Hyödynnä työyhteisön yhteisissä tilaisuuksissa sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Kiinnostava kasvisruoka
Kiinnostava kasvisruoka -teeman koulutusvideot kannustavat pohtimaan ruokavalintoihin vaikuttavien tekijöiden moninaisuutta sekä omaa roolia ruokakasvattajana ruokapalveluissa. Videot antavat vinkkejä medialukutaidon kehittämiseen, asiakasviestintään sekä erilaisiin tuuppauksen keinoihin kasvisruokailun edistämisessä. Koulutusvideoita täydentävät ruokapalveluammattilaisten käytännön esimerkit: Millaisin periaattein kasvisruokia nimetään? Miten kasvisruoan hyväksyttävyyttä ja kiinnostavuutta lisätään? Miten asiakkaat huomioidaan viestinnässä ja vuorovaikutuksessa?
Teemaan liittyvät tehtävät voit ladata videoiden jälkeen löytyvästä linkistä. Tehtävät innostavat pohtimaan Kiinnostava kasvisruoka -videoiden aiheita oman työskentelyn ja toimipaikan kannalta sekä kannustavat jakamaan ajatuksia, soveltamaan tietoa ja kehittämään toimintatapoja yhdessä. Kysymyksiä voi hyödyntää työyhteisön palaverien ja kehittämis- ja koulutuspäivien aineistona sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Kaisa Kähkönen, FT, ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy
Kaisa Kähkönen, FT, ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy
Kasvisruokien nimeäminen ja suositut kasvisruoat.
Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Miten lisätä kasvisruoan kiinnostavuutta?
Gradia-ravintolat, Kylän Kattaus, Ravintola Ilokivi ja Espoo Catering Oy
Kasvisruoan hyväksyttävyyden lisääminen – Espoo Cateringin kokemuksia
Espoo Catering Oy
Innostavat pohtimaan, kannustavat keskustelemaan ja soveltamaan tietoa sekä kehittämään yhdessä. Hyödynnä työyhteisön yhteisissä tilaisuuksissa sekä itsenäisen oppimisen tukena.
Kiitämme lämpimästi kaikkia KasvisPro-videoiden tuottamiseen osallistuneita!
Kiitos ajankohtaisen, monipuolisen kasvisruokatiedon jakamisesta koulutusvideoidemme luennoitsijoille professori Maijaliisa Erkkolalle, professori Marina Heinoselle ja ETT, yliopistolehtori Liisa Korkalolle Helsingin yliopistosta, ETT Virpi Kemille Ammattikeittiöosaajat ry:stä, tutkija Venla Kytälle Luonnonvarakeskuksesta, FT, ravitsemusterapeutti Kaisa Kähköselle Ravistamo Oy:stä sekä kasvisruokakouluttaja Tuija Ruuskalle KK Kruska Oy:stä. Kiitos myös kasvisruoan tuotantoon, tarjoamiseen ja käytön edistämiseen liittyvien arjen ratkaisujen sekä käytännön kokemusten jakamisesta videoidemme ruokapalveluammattilaisille hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroosille ja ravitsemussuunnittelija Nina Haloselle Espoo Catering Oy:stä, ravintolapäällikkö Jaana Takkiselle Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Gradia-ravintoloista, ruokapalveluesimies Tiina Antinaholle ja ruokapalvelutyönjohtaja Anne Pakariselle Kylän Kattaukselta Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista sekä ravintolapäällikkö Kati Lemiläiselle Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Ravintola Ilokivestä.
KasvisPro-ruokaohjeet
Tervetuloa KasvisPro-hankkeen reseptipankkiin!
Olemme koonneet reseptipankin monista eri lähteistä, kuten useista eri hankkeista, oppilaitoksista ja ruokapalvelutoimijoilta. Reseptit ovat hienosäätöä vaativia. Ne on suunniteltu muokattavaksi jokaisen ruokapalvelun omaan toimintaan erilaisille asiakasryhmille sekä tuotantomenetelmille sopiviksi. Haluammekin korostaa, että reseptit ovat valmiita aihioita, jotka odottavat oman ruokapalvelunne tarpeidenmukaista muokkausta.
Jokaisessa reseptissä on kiinnitetty erityistä huomiota erilaisten kasviproteiinien vaihtomahdollisuuksiin. Kaikkiin resepteihin sopivatkin useat vaihtoehtoiset kasvipohjaiset proteiinit, joita voitte kokeilla monipuolisesti ja rohkeasti.
Olemme poistaneet tarkoituksella resepteistä tuotemerkit, jotta voit valita tuotteet oman tilanteesi ja käyttötarpeesi mukaan.
Tarkastele kriittisesti proteiinien käyttöpainoja resepteissä, onko ne mitattu kypsänä vai raakana. Huomioi mahdolliset vaikutukset lopputulokseen eri proteiinilähteiden ja tuotemerkkien mukaan.
Resepteissämme on monipuolisuutta, mukaan lukien kasvisruoka, vegaanisia vaihtoehtoja sekä ns. hybridireseptejä, joissa yhdistyvät sekä liha- että kasvipohjaiset raaka-aineet.
Yhdessä reseptiikkaa jakamalla voimme edistää kasvispohjaisten ruokien käyttöä, monipuolisuutta ja herkullisuutta ruokapalveluissamme.
Kiitos osallistumisestasi KasvisPro-hankkeeseen!
Lämpimin terveisin,
KasvisPro-hankkeen toimijat
Ruokaohjeita
Kastikkeet
Kastikkeet
Keitot
Keitot
Kuva Tero Honkaniemi
Laatikot
Laatikot
Lisäkkeet
Lisäkkeet
Padat
Padat
Kuva Tero Honkaniemi
Ruokapalveluiden jakamia ruokaohjeita
Ruokapalveluiden jakamia ruokaohjeita
Kasvisruokaohje-sivustojen linkkejä
- Ammattilaisreseptit. Sydänmerkki
- Ilmastokestävä kasvisruoka
- Kasvikset.fi
- Kasviproteiini-vastuullisesti hyvää terveydelle ja ympäristölle
- Kotimaista kasviproteiinia kaikkiin keittiöihin
- Kouluruokaa tulevaisuuteen (Jyväskylän Yliopisto)
- Köökki-lisää vegeä jokaiseen keittiöön
- Luonnonystävän reseptit: kasvisreseptit, vegaaniset reseptit (WWF Suomi)
- Marttojen kasvisruokareseptit
- Reseptejä kasvisruoille
- Vegaanihaaste
- But First Let’s Eat – MeEat
- Kasvisruokaohjeita – Jalotofu-reseptit
- Kasvisruokaohjeita – Härkis
- Toimivaa ja testattua ammattilaisreseptiikkaa – Raisio Food Solutions
- Inspiroidu kasviksista – Apetit
- Baban reseptit – Baba Foods
KasvisPro-työkalupakki
Kehittämissuunnitelma – ja lomakkeet
Kohti Kasvipainotteisia ruokavalintoja – Työkirja ruokapalveluille
Ruokapalvelut ovat ottaneet haasteen lisätä kasvisruokatarjontaa vauhdilla vastaan ja kehittävät innokkaasti uutta reseptiikkaa asiakkaita kuunnellen. Ilmasto- ja ravitsemussyistä kasvipainotteinen ruoka on tulevaisuuden ykkösruokavaihtoehto. Moniammatillinen yhteistyö julkisissa ruokapalveluissa ja ruokapalveluiden toisiltaan saama vertaistuki toimivat pilareina kasvipainotteisuuden ja kasvisruokamyönteisyyden edistämisessä. Yhteistyö lisää keskinäistä ymmärrystä ja luottamusta, sujuvoittaa arjen toimintaa sekä moninkertaistaa osaamispääomaa kasvipainotteista ruokatarjontaa lisättäessä.
Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirja on rakentunut KasvisPro-koulutushankkeessa toteutettujen käytännön koulutusten ja verkkotyöpajojen materiaalien sekä koulutukseen osallistuneiden ruokapalvelutoimijoiden esittämien hyvien käytänteiden pohjalta. Työkirjasta löytyy kasvisruokatietoutta sekä käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.
KasvisPro-hankkeeseen liittyviä julkaisuja
ATERIA 2023 -tapahtuman blogi ”KasvisPro – Kauhakaupalla kasviksia”. Tutustu blogiin tästä.
AmmattikeittiöOsaajat ry lehden 4/2023 artikkeli ”Kasviksia, Kasviksia!”. Tutustu artikkeliin tästä.
Xamkin NEXT-lehden artikkeli ”Koulutus on avain kestäviin elämäntapoihin siirtymisessä”. Tutustu artikkeliin tästä.
Ammattikeittiöosaajat ry, ajankohtaista 5.2.24: ”Keskustelua kasvisruuasta”. Tutustu artikkeliin tästä.
Ammattikeittiöosaajat ry, ajankohtaista 19.2.24: ”Kohti kasvisvoittoista ruokalistaa”. Tutustu artikkeliin tästä.
Ammattikeittiöosaajat ry, ajankohtaista 21.3.24: ”Kerro kasvisruuasta!”. Tutustu artikkeliin tästä.
Ammattikeittiöosaajat ry, ajankohtaista 23.4.24: ”Asiakasyhteistyö kasvattaa luottamusta”. Tutustu artikkeliin tästä.
Ammattikeittiöosaajat ry, ajankohtaista 22.5.24: ”Unohtuivatko kasvisruokakeskustelusta kasvikset? Tutustu artikkeliin tästä.
Kehittyvä elintarvike -lehden artikkeli 31.7.2024 ”Kohti kasvispainotteisempaa ammattikeittiötä”. Tutustu artikkeliin tästä.
Aitoja makuja-verkkolehden artikkeli 18.9.2024 ”Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja: Ammattikeittiöt näyttävät tietä”. Tutustu artikkeliin tästä.
Tavoitteet ja toimenpiteet
KasvisPro-koulutus -hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa. KasvisPron aikana tullaan lisäämään tietoa kasviproteiinien ja kasvispainotteisemman ruokavalion vaikutuksista sekä ympäristön että ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. KasvisProssa pyritään lisäämään kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa. Samalla parannetaan kasvisruokien ruokaohjeiden saavutettavuutta jakamalla hankkeessa hyväksi todetut ruokaohjeet vapaaseen käyttöön.
Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet:
* Teoriakoulutuksen suunnittelu ja toteutus
* Koulutuspäivien suunnittelu ja toteutus
* Tulosten jalkauttaminen ja levittäminen
* Hankkeen hallinnointi ja raportointi
Tulokset ja kohderyhmä
KasvisPron tuloksena osaaminen on lisääntynyt kasvisruokien ja kasviproteiinien käytöstä ruokapalveluissa. Ohjeistusta niiden käyttöön siirtymisestä on paremmin saatavilla. KasvisPron pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa ruokapalveluiden tuotantoon sopivan, testaun kasviproteiinien käyttöä edistävän reseptiikan saatavuutta sekä tukea julkisten ruokapalveluiden yhdessä tekemisen kulttuuria, esimerkiksi ruokaohjeiden jakamisen kautta.
KasvisPron kohderyhmä on julkisia ruokapalveluita tuottavien ammattikeittiöiden henkilöstö, joka vastaa ruokatuotannon ja ruokalistojen suunnittelusta ja / tai tuotekehityksestä.