Hyvinvointipalveluja viedään nyt metsään — tuloksena terveyttä asukkaille ja pienempiä kustannuksia

Eloisan henkilöstölle tehty tietopaketti luonnon hyödyntämisestä asiakastyössä

Luonnon avulla voidaan myös alentaa asukkaan ja hyvinvointialueen kustannuksia. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomi voi saavuttaa jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn jo masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisalla ja erityisesti Kestävän kasvun Eloisa –hankkeessa tutkimusta on seurattu kiinnostuneena.  Hankkeessa on jo rakennettu Etelä-Savon  hyvinvointitarjotin, jossa yhtenä teemakokonaisuutena on luontohyvinvointi. Hyvinvointitarjotin kokoaa erilaisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja asukkaiden saataville yhdelle verkkosivustolle osoitteessa hyvinvointitarjotin.etelasavonha.fi.

– Haluamme, että luonnon merkitys hyvinvoinnille tulisi tutuksi niin alueen asukkaille kuin monialaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiakasohjausta tekeville ammattilaisillekin, hankepäällikkö Pirjo Rimpiläinen kertoo.

Eloisa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun LISÄ-hanke tekevät yhteistyötä luontohyvinvointiosaamisen lisäämiseksi. Eloisan henkilöstölle on tehty koulutuspaketti luonnon hyödyntämisestä asiakastyössä. Materiaali on osa laajempaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koulutuskokonaisuutta.

– Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, tuttavallisemmin hyte, on jokaisen eloisalaisen arjen tärkeä osa. Hytellä on iso merkitys ennaltaehkäisevässä työssä. On hienoa, että saamme laajasti uutta tietoa ja materiaalia ammattilaistemme käyttöön, iloitsee Rimpiläinen.

Yrittäjät kehittävät hyvinvointipalveluja, joiden perusta on luonto Myös yrittäjät ovat havainneet luonnon arvon asiakastyössä. LISÄ-hankkeessa 30 alueella toimivaa yrittäjää kehittää hyvinvointipalveluja, joiden perustana on luonto. Mukana on esimerkiksi matkailuyrittäjiä, virtuaaliluontoyrittäjiä ja sote-palveluntuottajia. Yrittäjät näkevät luontoympäristön tarjoavan lisähyötyjä verrattuna vaikkapa sisätiloissa toteutettuun palveluun.

– Esimerkiksi luonnossa toteutettu työnohjaus voi tarjota asiakkaalle lisäksi hyvinvointia muun muassa autonomisen hermoston, useiden aivoalueiden ja ihmisen mikrobiston myönteisten vaikutusten kautta, kertoo projektipäällikkö ja väitöskirjatutkija Kati Kiehinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Active Life Lab -tutkimusyksiköstä.
– Samoin metsässä toteutettu jooga tarjoaa hyvien fyysisten ja psyykkisten vaikutusten lisäksi terveyshyötyjä, joita voi saavuttaa ainoastaan luontokosketuksen kautta.

Tutustu Etelä-Savon hyvinvointitarjottimen luontohyvinvoinnin teemasivuihin sekä palveluihin osoitteessa hyvinvointitarjotin.etelasavonha.fi Etelä-Savon hyvinvointitarjotin on toteutettu Europan Unionin rahoittamassa Etelä-Savon hyvinvointialueen Kestävän kasvun Eloisa -hankkeessa. Eloisa toimii myös sivuston ylläpitäjänä. Palveluntarjoajien sisällöt sivustolla saadaan suoraan kansallisen palvelutietovarannon (PTV) kautta. Muuten sisältöä ja rakennetta on tuotettu yhdessä hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

LISÄ – Lisäarvoa maaseutualueiden kehittämiseen korkean osaamisen luontolähtöisillä palveluilla hankkeessa levitetään tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja kehitetään laadukkaita hyvinvointipalveluja, joiden perustana on luonto. Hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2024-30.4.2026. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, rahoittava viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. Hankkeen toteuttaja on Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun Active Life Lab -tutkimusyksikkö. Lisätietoja: www.xamk.fi/lisa

Tutustu myös näihin artikkeleihin