Kansainväliset osaajat rikastuttavat Etelä-Savon kulttuuria ja elinkeinoelämää
Työ tuo merkitystä elämään, mutta työllistyminen on vaikeaa
Työ antaa tunteen siitä, että kuuluu yhteiskuntaan ja voi vaikuttaa elämäänsä. Moni Etelä-Savossa asuva maahanmuuttanut kaipaa kipeästi työpaikkaa alueelta.
Työn saaminen Etelä-Savossa on heille silti vaikeaa. Haasteita aiheuttavat esimerkiksi suomen kielen taidon ja sosiaalisten verkostojen puutteet sekä työnantajien ennakkoluulot. Tulisi havaita, että maahanmuuttaneilla on usein sellaisia taitoja ja kansainvälisiä verkostoja, joita suomalaisilla työnhakijoilla ei ole.
Onneksi osa rekrytoijista pohtii, mitä työnhakija pystyy oppimaan tulevaisuudessa sen lisäksi, mitä hän osaa jo nyt. Moni kykenee tunnistamaan maahanmuuttaneiden hyvän motivaation ja asenteen työntekoa ja kielen oppimista kohtaan.
Miksi työn saaminen voi olla vaikeaa?
Kansainväliset osaajat kohtaavat Etelä-Savossa erilaisia työllistymisen esteitä. Rekrytoijat voivat vaati hyvää suomen kielen taitoa, vaikkei sitä tarvittaisi työtehtävien hoidossa. Ulkomailla suoritettuja tutkintoja ja työkokemusta ei välttämättä arvosteta samalla tavalla kuin Suomessa hankittua.
Moni työpaikka löytyy tuttavien tai verkostojen kautta. Uuteen maahan muuttaneella ei vielä ole näitä kontakteja. Joskus työnantaja tekee valinnan nimen, ulkonäön tai aksentin perusteella. Erilaiset tavat hakea työtä ja suomalaisen työnhakukulttuurin erot lähtömaan kulttuuriin hankaloittavat tilannetta.
Tukea työllistymiseen on olemassa
Maahanmuuttaneet hyötyvät kieli- ja kotoutumiskoulutuksista. Työkokeilut, -harjoittelut ja palkkatuetut työskentelyjaksot ovat hyviä tapoja näyttää ja lisätä osaamista. Helper-mentorointi ja monikulttuurisuustapahtumat, kuten Mikkeli International Day auttavat tutustumaan työelämään ja uusiin ihmisiin.
Yritykset voivat kehittää rekrytointia ja edistää monimuotoisuutta. Etelä-Savossa tarvitaan lisää avoimia ja ennakkoluulottomia työnantajia, jotta kansainvälisten osaajien arvokas osaaminen saadaan maakunnassa käyttöön elinkeinoelämän vahvistamiseksi.
Mitä työnantajat voivat oppia?
Maahanmuuttajilla on paljon annettavaa työpaikoille. He tuovat uusia näkökulmia ja kokemuksia. Monet heistä ovat sinnikäitä, motivoituneita ja tekevät työnsä huolellisesti. Työ on heille mahdollisuus osoittaa olevansa yhdenvertainen jäsen yhteiskunnassa ja paikallisissa yhteisöissä. Pakolaistaustaiset ovat usein kiitollisia saamastaan tuesta ja turvasta, mikä motivoi osallistumaan heitä auttaneen yhteiskunnan hyväksi tehtävään työhön. Työ tuo heille hyväksyntää, itsenäisyyttä ja merkityksellisyyttä siinä missä suomalaisillekin.
Monikielisyys, kansainväliset verkostot ja kulttuuriosaaminen voimavaroina
Monet maahanmuuttajat osaavat useita kieliä ja tuntevat kulttuureja. Tällaisen osaamisen avulla yritykset pystyvät tavoittamaan uusia asiakkaita ja kansainvälistymään. Kansainvälisillä rekrytoinneilla rikastetaan ja vahvistetaan Etelä-Savon kulttuuria ja yritystoimintaa.