* Tämä voisi kiinnostaa * (20.5.2020 KT)
Poimintoja artikkelista Kouvolan Sanomien verkkolehdessä:

Kymenlaaksosta viedään tavaraa ulkomaille vuoden palkan edestä jokaista asukasta kohden – ”Kymenlaaksossa olisi syytä paukutella vähän henkseleitäkin”.
Väkilukuun suhteutettuna Kymenlaakso on Suomen tavaraviennin ehdoton ykkönen.

Suomen viennin selkäranka. Tällä otsikolla aluekehittämisen johtava asiantuntija Timo Aro julkaisi laskelman, jonka kärjessä komeilee Kymenlaakso. Kymenlaaksosta viedään ulkomaille tavaraa 27 488 euron edestä jokaista asukasta kohden. Selvästi eniten koko Suomessa. Lähteenä ovat Tullin tilastot.

Kouvolassa merkittäviä vientiyrityksiä ovat muun muassa UPM Kymi paperi- ja selluintegraatti Kuusankoskella. UPM:n Kalson Viilutehdas Vuohijärvellä on maailman suurimpia viilutehtaita. Stora Ensolla on Anjalassa massa- ja paperitehdas sekä Inkeroisissa kartonkitehdas. Muita metsäteollisuuden yrityksiä ovat muun muassa US Wood ja Kouvolan saha.

Teollisuuden rakennemuutos runteli Kymenlaaksoa. Aron mukaan valmistava teollisuus kaipaisi maineenpalautusta. Harvat alueet käyttävät hänen mukaansa perinteistä teollisuutta kilpailukykytekijänä ulospäin. Mielikuvat savupiipputeollisuudesta ovat juurtuneet menneisyyteen.
– Harvoin ajatellaan, että tehdas on täynnä teknologian huippuosaamista. Vain modernit laitteet, infra, käyttäjinä huippuosaajat ja huippuunsa viritetyt logistiset ketjut mahdollistavat teollisuuden kovat volyymit ja luvut. Menestys perustuu valtavaan teknologiseen ja tiedolliseen osaamiseen.

Kymenlaaksossa monet muut mittarit eivät näytä niin valoisia lukuja kuin vienti. Väestönkehitys, muuttoliike ja kuntatalous eivät paistattele menestyjien listojen kärjessä.
– On ehkä unohtunut, että talouden perusta ja ydin, joka tuottaa valtavasti hyvinvointia, on edelleen kunnossa, Aro sanoo. Kymenlaaksossa on Aron mukaan paljon kilpailuetua tuottavia lähtökohtia, kuten pääkaupunkiseudun läheisyys, liikenneyhteydet ratoineen ja satamineen sekä etäisyys esimerkiksi Pietariin.

Kymenlaakson osuus viennistä on 7,2 prosenttia. Kymenlaakson vientiluvut ovat olleet kasvussa viime vuodet. Vuonna 2019 maakunnasta vietiin tavaraa ulkomaille 4,7 miljardin euron edestä. Kymenlaakson vienti kasvoi edellisvuodesta 17 prosenttia. Se on toiseksi suurinta kasvua koko Suomessa.

Lähdetiedot:
Artikkeli: Kymenlaaksosta viedään tavaraa ulkomaille vuoden palkan edestä jokaista asukasta kohden – ”Kymenlaaksossa olisi syytä paukutella vähän henkseleitäkin”. KS verkkolehti, julkaistu 9.5.2020.
https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/aecf6fea-3730-4476-96b7-3e3f1e280604#comments [viitattu 18.5.2020]