- Artikkeli
- Henkilöjuttu
- Kokemus
- Uutinen
Kymistämö: Osaajat synnyttävät mullistavia ideoita
Osa Kymistämö-hankkeen loppuseminaarin ohjelmasta oli suunnattu erityisesti maakunnan TKI-toimijoille ja hankesuunnittelijoille. Nopeatempoisessa työpajassa keskityttiin osallistujien omien vahvuuksien sanallistamiseen ja maakunnan kehittämisessä hyödynnettävän verkoston tukemiseen. Lähtökohtana oli ajatus siitä, että osaajatarvehaasteita ratkovat henkilöt ovat itsekin osaajia, joiden potentiaalin tunnistaminen ja yhdistäminen voi olla avain kohti parempaa tulevaisuutta.
Jokainen osallistuja pääsi lyhyesti esittelemään nykyistä osaamistaan sekä tulevia toiveitaan. Osallistujien esiin nostamia vahvuuksia olivat muun muassa hiljaisen tiedon hyödyntäminen, toisen asteen koulutuksen syväosaaminen, visioiden muuttaminen käytännön ratkaisuiksi, verkostoissa toimiminen ja innovaatioiden tukeminen.
Mullistavia ajatuksia Kymenlaakson tulevaisuudesta
Kun osallistujat olivat tunnistaneet toistensa potentiaalin, he alkoivat pohtia ryhmissä, minkälaisessa Kymenlaaksossa nämä ominaisuudet pääsisivät todella oikeuksiinsa. Tavoitteena oli synnyttää radikaalisti uusia ja mullistavia ajatuksia, jotka haastaisivat nykyisyyttä. Työpajassa syntyi vilkasta keskustelua. Ääneen pohdittiin esimerkiksi, olisiko Kymenlaaksosta tehtävä kuningaskunta tai pitäisikö Rikusta tehdä presidentti. Muita rohkeita ajatuksia olivat yliopiston perustaminen maakuntaan tai jopa ajatus siitä, että oppilaitoksia ei olisi laisinkaan.
Osallistujat todella heittäytyivät haasteeseen. Keskustelun lopputuloksena syntyi useita mullistavia ajatuksia, jotka viitoittavat matkaa kohti uudenlaista tulevaisuutta. Loppuesittelyyn valikoitui muun muassa seuraavia: talouskasvun poistaminen mittarina kokonaan, Kouvolan nimeäminen EU-kulttuuripääkaupungiksi, kehityshankkeiden kymmenvuotisuus, planetaarinen ajattelu kehittämisen lähtökohtana, tutkintojen palastelu, pienuuden ekonomia, älykäs sopeutuminen, tavallisuuden korostaminen, hyvä elämä mittariksi, muualta tulevien osallistaminen sekä monimuotoisuutta ja monikulttuurisuutta tukevat asenteet ja tapahtumat.
Uusia hankeideoita maakunnan kehittämiseksi
Ryhmien synnyttämistä ideoista yhdisteltiin edelleen hankeaihioita, jotka rakentuvat vähintään kolmen alkuperäisen idean pohjalta.
- HELP! – Hyvä elämä, luonto ja monimuotoinen kulttuuri Kymenlaaksossa
Tämä hanke kutsuu mukaan kirjastolaitoksen, oppilaitokset, kunnat ja maakuntaliiton hyödyntämään paikallisia mahdollisuuksia.
- Realismin aika – Hyvinvointia kasvattavaa elämää yhteisessä monimuotoisessa elopellossa jokaisen kasvupotentiaalia hyödyntäen
Tämä hanke yhdistäisi laajalla kädellä elinkeinoelämän, oppilaitokset ja esimerkiksi maataloustuottajat.
- Decade of Diversity – Kymmenessä vuodessa Kymenlaaksosta Suomen onnellisin maakunta
Tässä hankkeessa puolestaan tavoitteena on pitkäjänteisesti rakentaa elinvoimainen, ketterä, monimuotoinen, luova ja luontopositiivinen maakunta, johon kaikki ovat tervetulleita osallistumaan.
Vaikka hankejargonia toistavat hankenimet nostavat ehkä hymyn huulille, piilee niiden sisällöissä myös kestävästi menestyvän Kymenlaakson siemen. Minkälainen maakuntaohjelma tukee näiden hankeideoiden viitoittamaa toimintaa?