Karnevaali-Galleria Kauppakeskus Pasaatissa

Karnevaali-Galleria tuo digitaalisia taidesisältöjä Kauppakeskus Pasaatiin. Karnevaali-Galleria on kaikille avoin nykytaidetta esittelevä näyttely Kotkan Kauppakeskus Pasaatissa. Näyttelymme teemana on karnevaalit, jonka myötä juhlistamme kesäkauden päättymistä ja tuomme iloa alkavaan syksyyn. Näyttelyn teoksissa on mukana kymenlaaksolaisia luovan alan toimijoita.

Karnevaali-Galleriassa tuomme digitaalisen taiteen osaksi kaupallista tilaa ja ympäristöä, jossa siihen ei olla perinteisesti totuttu törmäämään. Samalla selvitämme audiovisuaalisen sisällön tila- ja laitetarpeita Kotkaan pysyvämpää galleriatoimintaa ajatellen.

Karnevaali-Galleria sijaitsee Pasaatin ensimmäisessä kerroksessa Marimekon liikkeen vieressä.

Galleria on avoinna 25.8.-30.9.2023
ma-pe 10–19
la 10–16
su 12–16.

Näyttelyyn on maksuton pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

TEOKSET

Näyttelyvieraat Karnevaali-Galleriaan toivottaa tervetulleeksi animoitu sudenkorento. Sudenkorennon on suunnitellut ja kuvittanut kotkalainen taiteilija Minja Valkonen, ja sen on animoinut Lassi Niemi.

Taikuri-jonglööri Janne Mustonen jonglööraa omassa teoksessaan digitaalisesti toteutetuilla saippuakuplilla ja tanssitaiteilija Heli Kärki esiintyy virtuaalisesti luodussa esiintymisasussa. Esiintyjien liikeradat on tallennettu liikkeenkaappaus –tekniikalla ja heidät itsensä on 3D-skannattu esiintymään teoksiinsa. Kokonaisuutta on jatkettu 3D-mallinnuksella. Teokset pohtivat virtuaalisuuden tuomia uusia mahdollisuuksia esiintyvien taiteilijoiden esityksiin.

Kouvolalaisen taiteilijan Matti Pietari Järvisen värikäs 2D-animaatio Tricky Mind rakentuu gallerian seinälle osa kerrallaan.

Karnevaaliaiheinen videoteos Lumotut hetket on Kokemusten talossa yhteistyönä syntynyt liikkuvan kuvan kollaasi. Teos muodostuu yksittäisistä tekoälyllä generoiduista kuvista, jotka ovat herätetty liikkeeseen uusimmilla tekoälytyökaluilla. Teos visualisoi tekoälypalveluiden tarjoamat tämänhetkiset uusimmat tekniset mahdollisuudet ja oudosti vääristyvän estetiikan.

Kokemusten talon TKI-asiantuntijat kuvataiteilija Carine Fabritius, mediataiteilija Mikko Lappi ja pelisuunnittelija Tatu Heinämäki ovat yhdessä kymenlaaksolaisten taiteilijoiden kanssa toteuttaneet näyttelyssä esillä olevat teokset (paitsi Sudenkorento). Videoteoksen tekemiseen on lisäksi osallistunut Xamkin Luovan alan tutkimusyksikön henkilöstöä.

järjestäjät

Karnevaali-Gallerian toteuttavat Innocode Oy, FutureFox ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kokemusten talo -hanke yhteistyössä Kauppakeskus Pasaatin kanssa. Kokemusten talo on koordinoinut gallerian sisältöjä ja Innocode on vastannut tilan tekniikasta yhdessä FutureFoxin kanssa.

Innocode Oy on kotkalainen korkeanteknologian yritys. Tarjoamme erilaisia IT-palveluita, mukaan lukien ohjelmistokehitystä, elektroniikkasuunnittelua, AV toteutuksia, tietoturvaratkaisuja ja konsultointia. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme hyödyntämään teknologiaa tehokkaasti ja turvallisesti.

Kokemusten talo on neljän ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jossa muun muassa tutkitaan tilakokemusta, kehitetään uusia kulttuurikokemuksia ja elämyksellisiä tiloja sekä yhdistetään fyysinen ja virtuaalinen tila erilaisten digitaalisen taiteen ja pelikokeilujen avulla. Lisäksi hankkeessa selvitetään liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvuhaasteita pandemian asettamissa rajoissa nyt ja sen jälkeen etenkin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alojen sekä luovien alojen yrityksissä ja organisaatioissa.

Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen päätoteuttajana toimii Laurea ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Haaga-Helia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) sekä Turun ammattikorkeakoulu. Hankeaika on 1.9.2021-31.8.2023.

Lisätietoja Kokemusten talo –hankkeesta antaa projektipäällikkö Tiina Savallampi,
tiina.savallampi@xamk.fi, puh. 044 702 8960

Kuva: Midjourney-tekoälytyökalun avulla luotu kuva, Xamk.