Syksyiset Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot Mikkelissä

Pidä Saaristo Siistinä ry, Suomen Ympäristökeskus ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) järjestävät yhteistyössä syksyiset siivoustalkoot Mikkelissä 19.9. klo 16.30–19. Kokoontuminen Mikkelin satama-alueella, Laiturikatu 1.

 

Syksy tuo monesti tullessaan sateita ja etenkin pienemmät roskat kulkeutuvat niiden mukana pientareilta läheiseen vesistöön. Myös hulevesikanavat ovat tehokkaita roskien kuljettajia. Nyt on siis hyvä aika toimia ja kerätä kadulle hylätyt roskat talteen ja kierrättää ne oikein!

 

Nyt järjestettävät Siisti Biitsi-siivoustalkoot on osa Syken ja Xamkin Waterplus-yhteishanketta, jonka tavoitteena on edistää Mikkelin seudun vesistöjen puhtautta monin eri keinoin. Yksi keino on kerätä tietoa rantojen roskamääristä ja lisätä kansalaisten tietoutta roskaongelmasta. Tilaisuudessa esitellään myös Syken kansalaistieteen palvelua Järvi- ja meriwikiä (jarviwiki.fi), Vesi.fi palvelua ja muita tapoja, joilla kuka tahansa voi osallistua ympäristön havainnointiin ja saada käyttöönsä tietoa lähivesien tilasta. Paikalla pääsee myös tutustumaan vesitestireppuun, jolla kuka tahansa voi tehdä vesitutkimuksia ja seurata vaikkapa lähivesistön tai mökkijärven veden tilaa. Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus M/S Roope-Saimaa on myös sataman rannassa. Aluksella on mahdollista käydä tutustumassa ja kuulemassa PSS ry:n tekemästä retkisatamien huoltotyöstä Saimaalla.

 

Siivoustapahtuma on avoin kaikille. Tapahtumassa on tarjolla pientä talkooevästä ja lapsille roskabingo!

 

Saat siivouksen ajaksi lainaksi roskapihdit ja -pussin. Voit ottaa halutessasi mukaasi omat siivoushanskat.

 

Tule mukaan reippaisiin rantojensiivoustalkoisiin!

 

 

 

Kuva PSS ry/Terhi Takkinen

Toukokuussa 2023 järjestettiin hankkeeseen kuuluvana osana Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot edellisen kerran Mikkelissä sekä lisäksi neljällä lähipaikkakunnalla – Hirvensalmella, Kangasniemellä, Rantasalmella ja Puumalassa. Media huomioi tapahtumat monella paikkakunnalla sekä lehdissä että radiossa.

 

Xamkin ja Suomen ympäristökeskuksen WaterPlus-yhteishankkeen tavoitteena on edistää Mikkelin seudun vesistöjen puhtautta monin eri keinoin. Lähiympäristön kuntoa ja tilaa seuraamalla ja erilaisista havainnoista ilmoittamalla (Siisti Biitsi -applikaatio, jarviwiki.fi, vesi.fi) voidaan puuttua ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa. Rannoilta kerättävien roskien määristä ilmoittamalla jaetaan myös tietoa roskaongelmista. Mikkelissä olevat rantojensiivoustalkoot toteutetaan PSS ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelman kautta.

 

Lisätietoja WaterPlus-hankkeesta löydät täältä: www.xamk.fi/waterplus