Oppiminen siirtyy luokkahuoneesta kauppakeskukseen, kun maailman ensimmäinen virtuaalioppimista tarjoava 5G Mökki rakennetaan Kouvolaan kauppakeskus Veturiin ja Mikkeliin kauppakeskus Stellaan.

  • Kouvolassa 5G Mökki avautuu yleisölle tiistaina 10.12. klo 10. Mökki on Veturissa lauantaihin 14.12. asti.
  • Mikkelissä 5G Mökki avautuu yleisölle maanantaina 16.12. klo 10. Mökki on Stellassa torstaihin 19.12. asti.

5G Mökki on puulla verhoiltu, mobiili ja ilmainen koulutustila, joka tuo kaikenikäisten kauppakeskusvierailijoiden ulottuville uusimmalla VR- ja 5G -teknologialla varustetun oppimistilan ja maailman korkeatasoisimmat virtuaalisisällöt. Virtuaalitodellisuudessa vierailijat voivat muun muassa laskeutua kuun kamaralle, luoda immersiivistä taidetta ja aikamatkustaa keskelle historiallisia tapahtumia.

Mökin ovat suunnitelleet lukiolaiset ja korkeakouluopiskelijat Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin asiantuntijoiden mentoroimina.

Xamkista projektissa ovat olleet mukana neljännen vuoden sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijat Kalle Laine ja Antti-Oskari Sinkkonen. He pääsivät mukaan suunnittelemaan 5G Mökin konseptia ja fyysistä rakennelmaa. Projekti on vienyt heidät syksyn aikana muun muassa Kaliforniaan Start North -tiimin kanssa osallistumaan Nordic Impact Week -tapahtumaan.

”Mökkiprojekti on antanut kokemusta laaja-alaisesti muotoilusta globaaliin bisnekseen ja avannut näkymiä nykypäivän innovaatioita etsivään maailmaan StartUpin silmin. Parasta on huomata, kuinka paljon omalla osaamisellaan voi antaa, ja miten monialainen tiimi parhaimmillaan toimii. Tässäkin projektissa huikeita tyypejä ja hyvää tekemistä”, Kalle ja Antti-Oskari kertovat.

”5G Mökki on hieno osoitus yhteistyöstä Xamkin ja Aallon välillä. On hienoa, että projektissa saimme yhteistyöhön mukaan myös Helsingin yliopiston ja VTT:n. Tärkeänä osana 5G Mökin kehittämistä on Nokian tarjoama teknologia, jota pääsevät testaamaan sekä opiskelijat että muu yleisö Veturissa ja Stellassa. Tällä yhteistyöllä ja testialustalla Xamk on uusien 5G-verkon tuotteiden ja palveluiden kehittämisen edelläkävijä”, iloitsee Xamkin koulutusalajohtaja Petteri Ikonen.

5G-verkkoja rakentavan Nokian sekä virtuaalikokemuksia tarjoavan HTC Viveportin tukemina 5G Mökissä pääsee kokeilemaan lähitulevaisuudessa käyttöön tulevia teknologioita ja niiden mahdollistamia elämyspohjaisia opetussisältöjä.

5G Mökin rakentaa suomalainen Start North -yhteisö, jonka tavoitteena on täydentää nykyistä koulutusjärjestelmää tuomalla oppiminen ja koulutus- ja työelämäpolut sinne, missä nuoret liikkuvat. 5G Mökki antaa nuorille niitä taitoja, joita tulevaisuuden työelämässä tarvitaan ja auttaa soveltamaan yliopistoissa syntynyttä tietoa arkipäivän tarpeisiin. Mökki on sosiaalinen innovaatio, joka on syntynyt harvinaislaatuisesta yhteistyöstä yliopistojen, yritysten ja nuorten itsensä välillä.

Tapahtumapäivinä Mökkiä ylläpitävät nuoret opastavat virtuaalitodellisuuteen ja omien VR-luomusten tekemiseen. Lisäksi teknologia- ja tulevaisuusasiantuntijat vierailevat haastateltavana Mökissä sekä fyysisesti että virtuaalisesti etäläsnäolon avulla.

Start North -yhteisö on kartoittanut Mökin markkinoita eri puolilla maailmaa, viimeksi Yhdysvalloissa.

“Onnistuessaan 5G Mökki-verkosto on vertaispohjaisen oppimisen ja oppimisteknologian yhteenliittymä, joka tarjoaa ilmaista tai kohtuuhintaista koulutusta, merkityksellisiä työllistymismahdollisuuksia ja arvokkaita kontakteja nuorten välille kaikkialla maailmassa”, sanoo Jari Handelberg, Start North -yhteisön taustalla olevan yhdistyksen puheenjohtaja.

 

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk

Opiskelija Kalle Laine, 0400 974348, okala045@edu.xamk.fi

Koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, 044 702 8200, petteri.ikonen@xamk.fi

 

Start North

Head of Community Lauri Hollo, 044 055 2199, lauri.hollo@startnorth.com