Green Office -tiimimme ovat huomanneet, että korona-aika tai ei, roskia riittää. Toisaalta moni kaipaa uudenlaista, turvallista ja mielellään liikunnallista tekemistä lisääntyneelle vapaa-ajalle. Sen pitäisi olla myös hauskaa!

Tiimiläiset ideoivat tovin ja päättivät kutsua kaikki kiinnostuneet piristävään tempaukseen, josta luontokin kiittää: roskajuoksua eli ploggausta 10.–18.10. Bonuksena on, että voit tehdä sen aivan omalla tyylilläsi, yksin tai turvallisesti kaverin kanssa ja silloin kun sinulle sopii!

Kannusta muita ja osallistu arvontaan

Jotta roskanpoimintamme kannustaisi muitakin saman harrastuksen pariin, pyydämme postaamaan kuvasi parhaasta tai parhaista suorituksistasi instaan, twitteriin tai faceen.

Käytä häsäreitä #xamkvastuu, #xamkplogging ja #plogging sekä #kotka, #kouvola, #mikkeli, #savonlinna tai muu kaupunki. Xamk Green Office arpoo postaajien kesken Xamk-tuotteita.

Poimi ainakin yksi roska, omalla tyylilläsi

Roskia voi kerätä eri tavoin. Toiset juoksevat, muut voivat vaellella, kiipeillä tai pyöräillä roskat. Mieti myös, keräätkö yhden roskan päivittäin vai isomman satsin kerralla. Jokainen kerätty roska on pois luonnosta.

Jos haluat oman tyylisi näkyvän roskanpoiminnassa, voit vaikkapa valita, millaiset roskat ovat kohteenasi. Keräätkö kaikenlaista vai onko roskasi aina outo, siisti, hyödyllinen, epäilyttävä tai peräti, ei roska ollenkaan.

Omat keräysvälineet

Roskien poiminnassa käytetään omia välineitä, kuten roskapussia ja kertakäyttö- tai muita tarkoitukseen sopivia hanskoja.

Huolehdi myös keräämäsi roskat roskikseen. Jos siivoat omaa piha-aluettasi tai lähiympäristöä, vie jätteet esimerkiksi omaan roska-astiaasi. Jos siivoat yleistä aluetta, kuten puistoa, voit jättää roskat puistossa sijaitsevan isoon roskikseen tai vieressä sijaitsevan koulun tai päiväkodin roskikseen.

Tavoitteenamme ei ole kerätä suuria määriä roskia, vaan tuoda roskaongelma näkyväksi ja samalla tehdä pieni hyvä työ omassa ympäristössämme. Jos kuitenkin innostut keräämään todella suuria määriä, roskat viedään jäteasemille. Varaudu, että siellä peritään hinnaston mukainen maksu.

Muista turvallisuus

Roskajuoksu on turvallista, kunhan noudatamme koronaan liittyviä ja yleisiä turvallisuusohjeita. Muista ainakin nämä ohjeet.

  • Keräätpä sitten yksin, kaksin tai pienessä porukassa, muista 2 metrin turvaväli. Jos se ei onnistu, käytä kasvomaskia.
  • Muista noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygienia.
  • Käytä heijastinta tai otsalamppua, jos ploggaat pimeällä!

Green Office Xamkissa

Xamkin kaikki kampukset ovat mukana Green Office -verkostossa. Toiminnan tavoitteena on kehittää kampusten toimintaa kestävämmäksi ja lisätä tietoisuutta siitä, miten jokainen meistä voi tehdä arjessamme ekotekoja.

Lue lisää Xamkin vastuullisuudesta.

Lisätietoja Xamk Green Officesta ja roskajuoksusta

  • Kotka: Olli Ervaala
  • Kouvola: Karoliina Saure
  • Mikkeli: Liisa Routaharju
  • Savonlinna: Tommi Pälli

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@xamk.fi