Miltä näyttää avoin korkeakoulu 100-vuotiaassa Suomessa? Millainen tulevaisuus on avoimen korkeakoulun opinnoilla? Muuttuuko avoimen korkeakoulun opiskelija, muuttuuko pedagogiikka?

Avoimen korkeakoulutuksen neuvottelupäivät on vuosittain järjestettävä, avointen yliopistojen ja avointen ammattikorkeakoulujen henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille suunnattu tapahtuma. Neuvottelupäivät järjestetään tänä vuonna 20. kertaa. Järjestelyjen päävastuussa on ensimmäistä kertaa ammattikorkeakoulu –  vetovastuussa on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kanssa.

Xamkin Kouvolan kampukselle kokoontuu 150 avoimen korkeakoulun toimijaa pohtimaan avoimen korkeakoulun vaikuttavuutta ja ennakoimaan tulevaa.

– Xamkin tavoitteena on olla vahva elinikäisen oppimisen korkeakoulu, tärkeä osa sitä on avoin korkeakouluopetus.  Elinikäinen oppiminen on vahvistuva trendi, jonka painoarvo tulee korostumaan lähitulevaisuudessa, toteaa Xamkin vararehtori Mirja Toikka.

Neuvottelupäivillä avataan näkökulmia avoimen korkeakoulun tuomista mahdollisuuksista elinikäisille oppimiselle ja yksilön urakehitykselle.  Avoimen korkeakoulun opiskelijat ovat hyvin erilaisia ja tavoittelevat opinnoilla eri asioita.  Osa opiskelijoista tähtää avoimen väylää pitkin tutkintoon, osa kehittää itseään edetäkseen uralla ja osa opiskelee harrastuksenomaisesti.

Neuvottelupäivillä kuullaan myös opiskelijoiden ääntä ja kannanottoja. Teemakeskustelussa pohditaan mahdollisuutta opiskella avoimen korkeakoulunopintoja erilaisissa elämäntilanteissa, esimerkiksi työttömänä.

Keskusteluissa on myös korkeakoulujen muuttuva pedagogiikka; pelillistäminen ja simulaatio ovat vahvasti esillä. Neuvottelupäivien lopuksi mediapersoona ja luova johtaja Henkka Hyppönen luotsaa kuulijat tulevaisuuden työelämään, yhteiskuntaan ja korkeakoulutukseen.

 

Lisätietoja:

Pia-Mariana Toukkari, täydennyskoulutuspäällikkö, 040 086 9947

Mari Hämäläinen, koulutussuunnittelija, 044 702 8928

Päivien ohjelma: www.xamk.fi/avoimenneuvottelupaivat