HaminaKotkan satama osoitti tänään jälleen kerran olevansa edelläkävijä kansainvälisten älysatamien joukossa, kun 40-tonninen pyöräkuormaaja liikkui Mussalossa ensimmäistä kertaa etäkäytössä (uusimman) 5G-verkon kautta.

Demonstraatio oli osa 5G Smart Port -projektia, jonka yleissuunnitellusta ja toteutuksesta on vastannut Xamk, etäajolaitteistoa operoi SR-O Technology ja yhteydet toimivat Elisan uuden 5G Stand Alone -verkon kautta.

Etäajo mahdollistaa satamahenkilöstön työn tuottavuuden parantamisen arviolta 30 prosentilla – samalla kun päästöt vähenevät merkittävästi.
Työ tehdään myös turvallisemmin, sillä etäajettavan työkoneen sensorit havaitsevat esteet, kuten ihmiset tai toiset koneet, ajoissa.

─ Kymenlaakso tunnetaan vahvasta logistiikka- ja metsäteollisuudestaan, jolla on potentiaalia kehittyä digitaalisessa murroksessa. Hanke vahvistaa Kymenlaakson osaamispohjaa ja luo alueelle uudenlaista tutkimus- ja kehitystyötä logistiikan ja teollisuuden tarpeisiin, sanoi Xamkin projektipäällikkö Harri Sane.

─ Etäajokonsepti mahdollistaa esimerkiksi työuran jatkumisen, jos jostain syystä pölyiseen ja tärisevään ohjaamoon ei voi enää mennä. Työviihtyvyys paranee ja mahdollisuuksia tehtäväkentän laajentamiseen syntyy, kun siirtymävaiheet ja odotusajat voidaan käyttää hyödyllisempään toimintaan, Sane jatkoi.

─ Automaation hyötyjen omaksuminen teollisuudessa on välttämätöntä, jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa. HaminaKotka on älysatamien edelläkävijä. Vastaavia satamatoteutuksia on kokeiltu maailmalla suurimmissa satamissa esimerkiksi Lähi-idässä, kommentoi Elisan yritysasiakkaiden älykkäistä verkkoratkaisuista vastaava johtaja Ville Syrjänen.

─ Asiakkaanamme olevat raskaan teollisuuden toimijat ovat jo vuosia pitäneet koneiden automatisointia ja IT-teknologioiden hyödyntämistä välttämättömänä. Kun huipputeknologioiden kustannukset ovat tulleet järkevälle tasolle, kaikenkokoiset toimijat ovat kiinnostuneita automaattikoneiden mahdollisuuksista. Digitalisaatio tuo apua myös työvoiman saatavuuden haasteisiin, sanoi SR-O Technologyn liiketoimintajohtaja Joni Niskala.

5G Smart Port -projektissa pilotoidaan lisäksi älykameravalvontaa ajoportilla. Siinä kaikista lähtevistä kuljetuksista tallennetaan konttien kuvat joka suunnasta. Tällä varmistetaan, ettei konttien vaurioitumisesta esitetä perusteettomia reklamaatioita. Myös droneilla suoritettavaa aluevalvontaa ja turvavarusteiden käyttöä on pilotoitu projektissa.

Lisätiedot

Harri Sane, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
harri.sane@xamk.fi, 044 702 8974

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, tarjoaa opetusta, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja yrityksille sekä yksittäisille ihmisille. Xamk profiloituu hyvinvoinnin, teknologian ja luovan talouden korkeakouluksi. Korkeakoulun kivijalkoina ovat Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna. Opiskelijoita on 11 500 ja henkilökuntaa yli 900.

Etusivu

Twitter: @xamk.fi
Mastodon: @xamk@fedi.xamk.fi