Arvostettu australialaisprofessori Neville Owen luennoi Mikkelissä ensi viikolla. Esityksessään Owen kertoo tieteeseen perustuen, että millaisia terveyshyötyjä on istumisen vähentämisellä, ja miten siihen liittyvillä toimenpiteillä voitaisiin parantaa kansanterveyttä.

Seminaari pidetään torstaina 8. kesäkuuta Mikkelissä, Saimaa Stadiumilla sijaisevassa Active Life Labissa. Siihen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Owen ja hänen työtoverinsa ovat johtaneet liikkumattomuuden ja liiallisen istumisen tutkimuksen kehittämistä sekä selvittäneet uusia ehkäisymahdollisuuksia tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille ja syöville. Owen toimii myös yhteistyökumppanina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Active Life Labissa meneillään olevassa tutkimuksessa, jossa verrataan erilaisten istumisen tauottamismenetelmien hyötyjä tyypin 2 diabeetikoilla.

Owen on tutkinut istumisen fysiologian lisäksi työpaikan käyttäytymismuutosinterventioiden tehokkuutta sekä käyttänyt suuria liikenne-, sosiaali- ja paikkatietoaineistoja ympäristövaikutusten ja poliittisten vaikutusten tunnistamiseksi.

Owen on julkaissut noin 600 vertaisarvoitua tieteellistä artikkelia. Hän on alallaan maailman viitatuin tutkija ja 1000 viitatuimman tutkijan joukossa kaikki tieteenalat huomioon ottaen. Neville Owen on professori Center for Urban Transitions -keskuksessa Swinburnen yliopistossa ja vanhempi tutkija fyysisen aktiivisuuden laboratoriossa Baker Heart & Diabetes Institutessa Melbournessa, Australiassa.

Mikkelissä pidettävässä seminaarissa professori Owenin esitykset käsittelevät kahta aihetta:

 

  • Näyttö istumisajan vähentämisen ja tauottamisen fysiologisista hyödyistä
  • Käyttäytymisepidemiologian ja ekologisten mallien vaikutukset istumisen vähentämiseen ja liikkumisen lisäämiseen kansanterveyden prioriteetteina

 

Esitykset pidetään englanniksi. Seminaari on maksuton ja siihen voi ilmoittautua osoitteessa activelifelab.fi

 

****

 

Seminaarin ohjelma:

 

12.00–12.10: Arto Pesola, PhD, Active Life Lab director: Sitting less and moving more: Current clinical research & regional health initiatives in Active Life Lab

 

12.15–13.00: Professor Neville Owen: The science of sitting less: recent experimental findings and mechanistic insights (30 minutes talk and 15 minutes open discussion)

 

13.00-13.15: tauko

 

13.15-14.00: Professor Neville Owen: Sitting Less and Moving More as Public Health Priorities: Implications from Behavioural Epidemiology and Ecological Models (30 minutes, talk and 15 minutes open discussion)

 

Lisätietoja:

 

https://activelifelab.fi/tapahtumat/sitting-less-moving-more-neville-owen/

 

TKI-yksikön johtaja Arto Pesola, 040 6411 504

TKI-asiantuntija Marko Tanskanen, 0406459207