Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjesti Suomessa ja Venäjällä kaikille avoimen musiikin visualisointikilpailun, jonka voittajat on nyt valittu.

Tehtävänä oli visualisoida Sibeliuksen 3. Sinfonia siten, että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Visualisoitavan osan sai valita vapaasti. Kullekin sinfonian osalle on nyt valittu voittajateos työstettäväksi ja esitettäväksi Mikkelin musiikkijuhlilla lokakuussa 2020.

Rohkeita, poikkitaiteellisia toteutuksia

Kilpailuun osallistui laaja kirjo ammattitaiteilijoita sekä pelitaiteen, audiovisuaalisen, graafisen suunnittelun ja valotaiteen opiskelijoita niin Venäjältä kuin Suomesta. Erityisen mielenkiintoisia olivat monialaisten tiimien yhteistyönä syntyneet kilpailuehdotukset. Kilpailijat hyödynsivät erilaisia alustoja ja pelimoottoreita kuten Unityä.

Visualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, croquis-tekniikkaa, tilallisia sommitelmia, avantgardistisia, kaitafilminomaisia sekä live-musiikin kanssa hienosti synkronoitavissa olevia kokonaisuuksia. Sibeliuksen musiikki inspiroi tarinallisuutta muun muassa tanssina ja jopa skeittauksena.

– Saimme määräpäivään mennessä monipuolisen kattauksen eri taidemuotoja hyödyntäviä kilpailuehdotuksia. Voittajateosten laatu oli korkea ja niissä vastattiin synestesian toimeksiantoon, joten luvassa on todella ainutlaatuinen konserttielämys 25.10.2020, Heini Haapaniemi Xamkilta iloitsee.

Teemu Laasanen Mikkelin musiikkijuhlilta on tyytyväinen kilpailutöihin ja kilpailun saamaan huomioon:

– Kilpailuteosten taso oli korkea, ja teosten monimuotoisuus yllätti positiivisesti. Musiikkia ja synesteettisiä ilmiöitä voi visualisoida todella eri tavoin.

– Yleisesti kilpailussa oli mukana kiinnostavia teoksia, joista muutamat rohkeita ja jopa omalaatuisia toteutuksia. Useampaa kilpailutyötä yhdisti musiikkivideomaisuus. Sinfonian ja synestesian yhdistäminen visuaaliseksi kerronnaksi oli voittajatöissä osattu tehdä taidokkaasti, jokainen omalla uniikilla tavallaan, Antti Kaukinen OiOi:lta luonnehtii.

Voittajateokset ehyitä kokonaisuuksia, joissa on kehittyvä tarina

Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Mikkelin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Teemu Laasanen, yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen OiOi:lta, projektipäällikkö Heini Haapaniemi Xamkin Luovien alojen yksiköstä sekä professori Liubov Dzhikiya ja apulaisprofessori Ekaterina Prozorova Pietarin valtiolliselta designin ja teknologian yliopistolta.

Voittajia valikoitaessa tuomaristo piti tärkeänä luovuuden ja omaperäisyyden lisäksi harkittua ja taiteellisesti ehyttä kokonaisuutta, jossa on kehittyvä tarina ja vastattu synesteettisyyden tehtäväksiantoon.

Synestesialla tarkoitetaan yhden aistiärsykkeen stimuloivaa vaikutusta toiseen, tässä ääniärsykkeen luomaa kuvallista materiaalia. Lähtökohtana visualisoinnille tuli olla Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, sen muodostamat mielikuvat ja kuvallinen ilmaisu. Visualisoinnissa sai hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos tuli esittää mp4-videomuotoisena.

Voittajateokset ovat:
Osa I, Allegro moderato: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi

Osa II, Andantino con moto, quasi allegretto: Daria Kuriatnikova, Sofiat Parchieva, Anastasia Khokhryakova, Artemiy Dzhikia, Sofia Voronova, Venäjä
Osa III Moderato – Allegro ma non tanto: Lydia Siikasmaa, Suomi

Konsertti lokakuussa

Voittajat pääsevät taiteellistekniseen mentorointiprosessiin ja lopulliset työt nähdään Mikkelin musiikkijuhlilla 25.10.2020 klo 19.00 Suomalainen Fantasia -konsertissa Mikaelissa. Silloin myös julkistetaan 1000 euron kannustuspalkinto yhdelle teoksista. Myös yleisö pääsee äänestämään lopullista voittajaa.

Kokonaisteoksen lopullinen muoto ja tempo määräytyvät vasta harjoituksissa Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa.

Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka aikana Mikaelin Martti Talvela -salin seinäpinnoille heijastetaan elävää luontokuvaa. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Finnish Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

Media pääsee tutustumaan tekijöihin ja teoksiin ennakkoon

Median edustajille järjestetään mahdollisuus tutustua mentorointiprosessiin ja haastatella voittajia to 24.9.2020 klo 11-13 Konserttikeskus Mikaelissa Mikkelissä.

Alustava ilmoittautuminen mediatapahtumaan: heini.haapaniemi@xamk.fi

Lisäksi medialle järjestetään avoimet kenraaliharjoitukset pe 23.10. klo 11-13 Konserttikeskus Mikaelissa Mikkelissä.

Lisätiedot ja kuvat:

Heini Haapaniemi, projektipäällikkö, luovan liiketalouden asiantuntija,
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Puh. 044 702 8355,
heini.haapaniemi@xamk.fi, www.xamk.fi/c3e

Teemu Laasanen, festivaalijohtaja, Mikkelin Musiikkijuhlat,
Puh. 040 513 1864,
festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Sami Kämppi, toimitusjohtaja, perustaja, OiOi
Puh. 040 820 4561,
sami@oioi.fi

Antti Kaukinen, tekninen asiantuntija, perustaja, OiOi
Puh. 040 763 3095,
antti@oioi.fi
https://oioi.fi/

Lisätiedot kilpailusta: https://www.xamk.fi/kilpailu-musiikin-visualisoimiseksi-mikkelin-musiikkijuhlille-2020/

Kilpailu on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa Contents for Cross-Cultural Events  – C3E -hanketta, jota rahoittaa Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelma.

Kuva: Sinfonia osa I, Sini Aalto ja Mikko Oksalahti