Mitä syömme tulevaisuudessa? Miten psykologista turvallisuutta voi edistää työpaikalla? Mikä merkitys luovuudella on työelämässä?  Muun muassa näistä aiheista puhutaan marraskuussa Mikkelissä järjestettävässä kaksipäiväisessä Tulevaisuuden kestävä hyvinvointi -tapahtumassa. Tänä vuonna tapahtuman puheenvuoroissa keskitytään tulevaisuuden työelämän hyvinvointiin ja kestävyyteen eri näkökulmista.

Tulevaisuuden ravitsemuksesta puhuu Eloisan ravitsemusterapeutti Jasmiina Pöntinen. Tietokirjailija, työpäivämuotoilija Aku Varamäen aihe on planetaarinen hyvinvointi: hän haluaa herätellä, tukea ja rohkaista yksilöitä ja organisaatioita uudistumaan ja kasvamaan kestävästi.

Suomalaisten tämänhetkistä työkykyä ja sen tulevaisuutta pohtii puheenvuorossaan Työeläkeyhtiö Elon palvelujohtaja Anu Suutela-Vuorinen. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala kertoo, miten psykologinen turvallisuus vaikuttaa työn tuloksellisuuteen ja työhyvinvointiin ja kuinka sitä voi edistää työpaikalla.

Luovuusvalmentaja Marika Taskinen kertoo digitaalisuuden mahdollisuuksista luovuuden tuotteistamisessa. Tulevaisuustutkija Johannes Koponen puolestaan valottaa kestävyysajattelun tuomia uudenlaisia mahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden liiketoimintaan.

Tapahtuma järjestetään 9. ja 10. marraskuuta Mikkelissä Saimaa Stadiumilla, ja siihen voi osallistua myös verkossa. Ilmoittautuminen paikan päälle päättyy 1. marraskuuta. Etäosallistujaksi voi ilmoittautua aina tapahtuman alkamiseen saakka. Tapahtuma on maksuton, ja se on tarkoitettu kaikille terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille – se sopii hyvin esimerkiksi alan yrittäjille, asiantuntijoille, johtajille ja päättäjille.

Virtuaaliluontoa ja sosiaalisia robotteja

Saimaa Stadiumilla on virtuaaliseinällä varustettu työskentelytila, jonne voi tapahtuman aikana vetäytyä virtuaalisen luonnon pariin. Tilassa pääsee tapaamaan myös puhujia sekä kokemaan äänimaljarentoutuksen. Virtuaaliseinän vaikutuksia keskittymiseen ja rauhoittumiseen on tutkittu tätä tilaa käyttäen, ja Xamkin projektitutkija Susanne Kumpulainen kertoo tapahtumassa tutkimuksensa tuloksista. TKI-asiantuntija Anja Härkönen Xamkista  puolestaan kertoo sosiaalisten robottien, kuten Harri-hylkeen, käytöstä hoivatyössä.

Tapahtumassa ratkaistaan myös Vuoden hyvinvointiteko -kilpailun voittajat. Finalistit esittelevät innovaationsa ja yleisö saa äänestää niistä suosikkinsa. Kilpailussa on kaksi sarjaa: opiskelijat sekä yritykset ja yhteisöt.

Jo viisi vuotta terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä

Tapahtuman järjestää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk). Päävastuussa on yksi Xamkin tutkimusyksiköistä, Saimaa Stadiumilla sijaitseva Active Life Lab, joka täyttää viisi vuotta tänä vuonna.
–    Kun aloitimme vuonna 2018, Active Life Labissa oli töissä neljä ihmistä. Tällä hetkellä erilaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa työskentelee meillä jo yhteensä 15 ihmistä, yksikön johtaja Arto Pesola kertoo.
Active Life Lab on Mikkelin Kalevankankaan kehittämisalustan veturi, joka edistää tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä uusien työpaikkojen ja uusien yritysten sijoittumista alueelle. Yksikkö luo vaikuttavista hyvinvointipalveluista kasvavaa ja kannattavaa liiketoimintaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.  Sen toiminta vaikuttaa paitsi alueellisesti, myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Juhlan kunniaksi Active Life Lab tarjoaa Saimaa Stadiumilla kakkukahvit torstaina 9.11. iltapäivällä. Perjantaina 10.11. klo 8-12 puolestaan on avoimet ovet, jolloin pääsee tutustumaan Active Life Labin tiloihin ja palveluihin, kuten älykuntosaliin.

****
Tapahtuman verkkosivu: https://activelifelab.fi/tapahtumat/tulevaisuuden-kestava-hyvinvointi/

Lisätietoja:   
TKI-asiantuntija Katja Kiukas, Xamk, etunimi.sukunimi@xamk.fi, 0503440856

TKI-asiantuntija Mira Häyrinen, Xamk, etunimi.sukunimi@xamk.fi 0405479413