Autojen vertaisvuokrauspalvelu Blox Car ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk hyödyntävät tutkimusta käytäntöön ja toteuttavat markkinointitempauksen kestävän liikkumisen puolesta.

Markkinointitempauksen keskiössä on Blox Car -autojen vertaisvuokrauspalvelu, johon auton omistaja voi lisätä autonsa vuokralle, ja kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt voi vuokrata auton käyttöönsä. Auton omistaja voi itse määrittää vuokrahinnan ja sen, milloin auto on vuokraajien saatavilla. Palvelu ei pyri korvaamaan muita matkustusmuotoja, vaan täydentämään nykyisiä matkaketjuja. Blox Car on valtakunnallisesti kestävän kehityksen liiketoiminnallaan kasvanut startup-yritys.

– Moni auton omistaja ei tule ajatelleeksi, että auton omistaminen maksaa keskimäärin useita satoja euroja kuukaudessa, vaikka sitä ei juuri käyttäisikään. Palvelumme avulla auton omistaja voi saada autosta vuokratuloja siltä ajalta, kun ei itse tarvitse autoa ja samalla myös yksittäisen auton käyttöaste paranee, sanoo Santeri Petrell Blox Carista.

Markkinointitempausta toteutetaan Xamkin ja Blox Carin kanssa yhteistyössä maaliskuun puolesta välistä huhtikuun loppuun. Tempaus tulee näkymään kymenlaaksolaisille sosiaalisessa mediassa, Xamkin kampuksilla ja kaupunkien katukuvassa. Tavoitteena on saada autojen vertaisvuokrauksesta Kymenlaaksoon pysyvää toimintaa ja siten parantaa liikkumisen mahdollisuuksia ja edistää kestävää kehitystä.

Taustalla vankkaa tietoa matkustamisesta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun teettämässä selvityksessä ihmisten matkustamisesta havaittiin, että vaikka ihmiset käyttäisivät julkisia liikennevälineitä kuten junaa, usein asemalle saavutaan omalla autolla. Lisäksi jatkaminen asemalta määränpäähän koetaan monesti hankalaksi. Myös Liikennevirasto on tutkimuksessaan syksyllä 2018 todennut, että yhteiskäyttöautojen lisääntymisellä voi olla merkittävä rooli liikennejärjestelmien täydentäjänä. Ne voivat monipuolistaa matkaketjuja ja näin ollen jopa vähentää tarpeetonta autoilua. Autojen vertaisvuokrauspalveluiden suurimmat esteet ovat tunnettuuden puute sekä ennakkoluulot niitä kohtaan.

– Olemme selvittäneet matkaketjuja ja huomanneet, että tämäntapaiselle palvelulle voisi olla kysyntää. Arkisin autoja näyttäisi havaintojen mukaan olevan tarjolla siellä, missä ihmiset niitä eniten tarvitsevat eli juna-asemilla. Tietysti viikonloppuisin myös kaupungin keskustat voisivat olla hyvä paikka vuokrata autoa kaupungista ulos suuntautuville matkoille, vinkkaa projektipäällikkö Petri Kähärä Xamkilta.

Oman autonsa voi asettaa vuokrattavaksi tai hakea itselleen sopivaa autoa vuokralle osoitteessa bloxcar.fi. Markkinointitempaus yhdessä Blox Carin kanssa on osa Xamkin Kotka-Kouvola yhteysvälin kehittäminen -hankkeen toteutusta ja se tähtää tietoisuuden lisäämiseen kestävästä matkustamisesta. Hanketta rahoittaa Kymenlaakson liitto

Lisätietoja:

CMO Santeri Petrell, Bloxcar, santeri@shareit.fi, p. 040 068 4402
Projektipäällikkö Petri Kähärä, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, 
petri.kahara@xamk.fi, p. 044 702 8963