Kouvolan matka pelitaiteen pääkaupungiksi starttaa torstaina 10.3.2022.  Capital of Game Art – Pelitaiteen pääkaupunki -tapahtumakokonaisuuden avajaisia vietetään Kouvolatalolla kello 12 alkaen. 

Avajaisiin ovat tervetulleet kaikki aiheesta kiinnostuneet – ja tapahtumaa voi seurata myös verkossa tai katsoa tallenteen jälkikäteen osoitteessa https://youtu.be/-NlLbCENwXg.

Ohjelmassa on luvassa pelitaiteeseen ja pelimaailmaan tutustumista ja alan opiskelijoiden peliteoksien esittelyä.

Ohjelmassa on luvassa pelitaiteeseen ja pelimaailmaan tutustumista sekä alan opiskelijoiden peliteosten esittelyä. Pelitaidetta valottavat kuulijoille kanadalaislähtöinen pelisuunnittelija, kouluttaja ja esiintyvä taiteilija Harold Hejazi, vuorovaikutteista mediataidetta tekevä taiteilija, muotoilija ja kouluttaja Tuuli Saarinen, sekä Suomen ensimmäinen pelitaiteen läänintaitelija ja pelisuunnittelija Jaakko Kemppainen.

Hejazi, Saarinen ja Kemppainen kuratoivat yhdessä taiteen ja pelien asiantuntijoista koostuvan työryhmän kanssa syyskuussa 2022 Kouvolan taidemuseossa avautuvaa pelitaiteen näyttelyä Pelipoikilo.

Avajaisvieraat pääsevät tutustumaan AR-showroomiin, joka on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin opiskelijoiden tekemä lisätyn todellisuuden galleria. Käytännössä kyseessä on puhelimelle asennettava sovellus, jossa voi katsoa taidetta missä vaan, milloin vain. Vieraat voivat tutustua myös Kouvolan ammattiopisto Edukon opiskelijoiden Kouvola Minecraft -prototyyppiin, jolla voi rakentaa unelmiensa Kouvolan.

Pelitaide on kulttuurisesti merkittävä taidemuoto

Projektipäällikkö Annika Salmi Xamkilta kertoo, että pelitaiteen pääkaupunki tapahtumakokonaisuus tulee kahden vuoden aikana näyttämään, miksi pelitaide on kulttuurisesti merkittävä taiteenmuoto ja mikä tekee siitä erittäin kiinnostavan kaiken ikäisille.

”Pyrimme nostamaan pelitaidetta tärkeänä taiteenlajina ja tuomme sen ihmisten saataville konkreettisin keinoin. Kouvolassa kulttuuritoiminta on vahvaa ja nyt haluamme vahvistaa sitä entisestään tuomalla uudenlaista taiteen muotoa pysyväksi osaksi Kouvolaa. Koen todella tärkeäksi myös, että saatamme projektimme kaikenikäisille ja voimme tuoda ihmisiä yhteen taiteen äärelle.” 

Ensimmäinen askel: Pelitaiteen luentosarja

Pelitaiteen pääkaupunki -kokonaisuuden ensimmäinen tapahtuma on luentosarja Pelit ja Elämä, jossa pelitutkijat valottavat pelien maailmaa monesta eri näkökulmasta. Kaikki luennot voi myös katsoa verkkolähetyksinä ja niihin on vapaa pääsy!

Luentosarjan avaa 16.3. klo 17.30 – 19.00 Pelit ja pelillisyys aikamme ilmiönä Kasarminmäen kampuksella. Luennoitsijoina ilmaispelejä tutkinut FT Kati Alha sekä sekä nuorten pelaamista ja pelikasvatusta tutkinut KT Mikko Meriläinen Tampereen Yliopiston Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä. Sarjassa on kaikkiaan neljä luentoa, seuraavat osat ovat huhti-, touko- ja elokuussa.

Peliala on yksi eniten kasvavista aloista, ja erilaiset pelit ja pelaaminen ovat merkittävä osa arkipäiväämme. Digitaalisten pelien lisäksi erilaiset rooli- ja livepelit ovat suosittuja.

”Pelit ja elämä -luentosarja on tarkoitettu aivan kaikille; pelien pelaajille, pelisuunnittelijoille ja koodareille, vanhemmille, kasvatusalan ammattilaisille, taiteilijoille. Kaikille, jotka haluavat oppia jotain uutta pelimaailmasta ja pelitaiteesta”, vinkkaa Poikilo-museoiden museonjohtaja Anu Kasnio.

Luentosarjan järjestää Poikilo-museot yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Luentosarja on osa Poikilo-museoiden Unelmana pelitaide -hanketta, jonka rahoittajana on Wihurin rahasto.

Tapahtumakokonaisuuden verkkosivut: Capital of Game Art – Kouvola on pelitaiteen pääkaupunki (capitalgameart.fi)

Lisätiedot: 

Petteri Ikonen, Koulutusalajohtaja, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, petteri.ikonen@xamk.fi, 044 702 8200

Annika Salmi, Projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk, annika.salmi@xamk.fi, 050 401 5654

Anu Kasnio, Museonjohtaja, Poikilo-museot, Kouvolan kaupunki, anu.kasnio@kouvola.fi, 020 615 8317

Jaakko Kemppainen, Läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, jaakko.kemppainen@taike.fi, 0295 330 877