Kesän lämpö keventää monen askelia ja houkuttelee juoksemaan. Miten uuden tai talviunilta herätetyn juoksuharrastuksen voi aloittaa turvallisesti niin, että lenkkeily ei aiheuta vammoja ja että harrastus ei lopahda alkuunsa kipeiden jalkojen takia?

Kesäjuoksijoille vinkkejä tarjoaa jalkaterapeutti (AMK) Meeri Puustelli. Vuonna 2021 valmistunut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin jalkaterapian alumni aloitti yrittäjänä Fysio Nordic Kouvolassa heti valmistumisensa jälkeen.

”Toisin kuin usein yhä ajatellaan, jalkaterapeutti ei hoida vain jalkojen ihoa vaan on alaraaja-asiantuntija, jonka osaamisen perustan muodostavat ymmärrys alaraajojen anatomiasta ja biomekaniikasta sekä ihmisen liikkumis- ja toimintakyvystä”, Puustelli taustoittaa jalkaterapeutin ammattitaitoa ja tietoperustaa.

Jalkaterapeutin puoleen kannattaa kääntyä, mikäli kaipaa yksilöllistä opastusta erityisesti juoksuharjoittelun alkuvaiheessa tai jos on epävarma esimerkiksi juoksutekniikasta tai juoksukenkien toimivuudesta. Myös erilaiset alaraajan tai jalkaterän alueen kivut tai iho- ja kynsiongelmat ovat syy kääntyä jalkaterapeutin puoleen.

”Jalkaterapeutin vastaanotolla voidaan muun muassa tutkia ja kuntouttaa erilaisia alaraajojen kiputiloja, tehdä kävelyn ja juoksun analyysiä, hoitaa iho- ja kynsiongelmia sekä valmistaa yksilöllisiä tukia, kuten tukipohjallisia ja varpaiden oikaisijoita. Jalkaterapeutin erikoisalaan kuuluu myös kenkäohjaus.”

Rasitusta kannattaa lisätä hitaasti vammojen välttämiseksi

Mikä sitten on paras tapa välttää vammoja juoksuharrastusta aloittaessa? Alkuvaiheessa tai mikäli aloittaa juoksuharrastuksen pidemmän tauon jälkeen, tulisi jalat ensin totuttaa juoksun iskutukseen vähitellen, muistuttaa Puustelli.

”Alkuvaiheen liian suuret juoksumäärät ja -tehot johtavat usein jonkinlaisiin alaraajaongelmiin. Hyvä tapa on aloittaa kävelyn kautta ja lisätä juoksua pienissä erissä lenkkiä kohden. Myös juoksualustan vaihtelu auttaa vähentämään jalkoihin kohdistuvaa rasitusta.”

Yleisimpiä juoksijoita vaivaavia ongelmia ovat päkiän ja kantapään kivut, rakot ja kynsiongelmat.

”Näitä vaivoja voidaan ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota jalkojen oikeanlaiseen omahoitoon. Päivittäinen omahoito sisältää jalkojen pesun ja kuivauksen, ihon ja kynsien hyvän hoidon eli rasvauksen ja kynsien oikeanlaisen lyhennyksen sekä päivittäisen jalkaterien kunnon tarkastuksen”, kertoo Puustelli.

Myös nilkat ja polvet voivat kipeytyä. Siksi kannattaa muistaa oikea juoksutekniikka, riittävät alku- ja loppuverryttelyt juoksusuorituksen yhteydessä, alaraajojen monipuolinen lihasvoimaharjoittelu ja lihashuolto.

Kengät ovat juoksijan tärkein varuste – valitse ne huolella

Juoksutekniikan lisäksi juoksukengillä on erittäin iso rooli vammojen ennaltaehkäisyssä. Kengät ovat juoksijan tärkein varuste, oli kyse sitten aloittelevasta tai kokeneemmasta juoksijasta.

Erityisesti kesällä juostessa sukkien ja kenkien valintaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

”Kesäaikaan hikoilu moninkertaistuu ja kostea iho lisää riskiä hiertymille, varvasvälien hautumille ja rakoille. Erityisesti sukkien ja juoksukenkien osalta materiaalien olisi hyvä olla kosteutta haihduttavia”, Puustelli korostaa.

Juoksukengät kannattaa ostaa asiantuntevasta urheiluliikkeestä ja sovittaa useita eri merkkejä sekä malleja, hän jatkaa.

”Erityisesti on tärkeää, että kenkä tuntuu hyvältä ja omaan jalkaan sopivalta. Tärkeimmät asiat juoksukenkien valinnassa ovat juoksijan jalkaterän rakenne, kengän koko, juoksutekniikka, kengillä juostavat matkat sekä juoksualustan kovuus.”

Xamkissa jalkaterapeutiksi voi opiskella monimuotona Savonlinnassa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin jalkaterapeutti (AMK) -koulutus on mukana sekä syksyn yhteishaussa 4.-14.9.2023 että kevään yhteishaussa 13.-27.3.2024.

Monimuoto-opintoina toteutettavan koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja sen kesto on noin 3,5 vuotta. Opinnoissa käytännön harjoitteluun ja konkreettiseen tekemiseen painottuvaa lähiopetusta on keskimäärin 3–4 viikon välein. Opinnot sisältävät myös aikaan sidottua sekä itsenäistä verkko-opiskelua. Lisäksi opintoihin sisältyy 75 opintopistettä käytännön harjoittelua kampuksen harjoitteluympäristöissä ja työelämässä.

 

Lisätietoja

Meeri Puustelli
040 557 5996
meeri@fysionordic.fi

 

Lisätietoja jalkaterapeutti (AMK) -koulutuksesta www.xamk.fi/jalkaterapeutti