Miltä Kymenlaakso näyttää nuorten näkökulmasta? Mitä pitäisi tehdä, jotta maakunnassa viihdytään ja voidaan hyvin tulevaisuudessa? Kymenlaakson tulevaisuusverstaassa tartutaan näihin kysymyksiin ja etsitään keinoja vaikuttaa. Nuorilta ennakkoon kerätty tieto sekä paikalle kutsutut nuoret varmistavat, että verstastyöskentelyssä kuuluu nuorten ääni.

Kymenlaakson Tulevaisuusverstas -tapahtuma järjestetään tiistaina 23. huhtikuuta Kouvolassa. Paikalle kutsutaan nuorten parissa työskenteleviä, osaamisen ja työllistymisen asiantuntijoita, ennakointitoimijoita, työnantajia ja päättäjiä, sekä nuoret. Tilaisuus sopii kaikille niille, jotka haluavat vaikuttaa ylipäätään maakunnan tulevaisuuteen tai kehittää omaa tulevaisuusosaamistaan.

Tulevaisuusverstasta johtaa Kaksio Labsin muotoilijaseppä Daniel Hänninen, jolla on vahva ymmärrys tulevaisuuden ennakoinnin ja muotoiluajattelun yhdistämisestä ideoinnin ja päätöksenteon tueksi. Nuorten Kymenlaakso – Tulevaisuustiedosta toimintaan -teemaan luotsaavat tiedolla johtamisen asiantuntijat, kymenlaaksolaiset nuoret sekä nuorten parissa työskentelevät asiantuntijat.

– Tulevaisuuden ennakoinnissa pyritään tunnistamaan tulevaisuuden ilmiöitä ja kehityssuuntia, jotta voidaan tehdä parempia päätöksiä ja varautua tuleviin muutoksiin, Hänninen kuvailee.

– Tulevaisuusverstas tarjoaa mahdollisuuden syventyä ennakointiin yhteiskunnallisesti tärkeän teeman ympäriltä sekä oppia tulevaisuustiedon soveltamista käytännössä.

Tulevaisuusverstas nyt jo seitsemättä kertaa

Tulevaisuusverstaita on järjestetty jo vuodesta 2019 asti.

– Näin pitkä perinne on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa, toteaa projektipäällikkö Kati Viljakainen, joka on Xamkin Luovan talouden tutkimusyksikön ennakoinnin asiantuntija.

– Tämänvuotisen verstaan tulokset hyödyttävät myös tulevia työllisyysalueita. Tässä on tilaisuus pohtia aihetta yhdessä, Viljakainen jatkaa TE-24-uudistuksen tarpeisiin viitaten.

Uudistuksessa TE-palveluiden järjestysvastuu siirtyy valtiolta kunnille, joten jatkossa työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla. Muutos tukee nopeamman työllistymisen tavoitetta.

Aikaisemmissa Tulevaisuusverstaissa syntynyttä ennakointitietoa on hyödynnetty osana maakunnan ennakointitoimintaa. Tulevaisuustietoa on levitetty erityisesti Kymenlaakson maakuntaliiton ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen johtamien maakunnan ennakointinyrkin ja ennakointiryhmän kautta sekä myös Kymenlaakso Ennakoi -verkkosivuilla.

Viimeisin esimerkki Kymenlaakson Tulevaisuusverstaan tuottamien tulosten jatkokäytöstä on tammikuussa järjestetystä Think Track -tapahtumasta. Kolmipäiväinen Hackathon-tilaisuus oli kohdennettu Xamkin ja LUTin korkeakouluopiskelijoille. Siellä hyödynnettiin viime vuoden Tulevaisuusverstaan tuloksena syntyneitä Tulevaisuusteesejä osana tiimiytymisen tehtäväosiota, jossa teeseihin pohjautuen käytiin arvohuutokauppaa.

Huhtikuun Tulevaisuusverstas on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen verkossa. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kymenlaakson ennakointiverkoston kanssa.

Kokonaisuutta koordinoi Kymenlaakson liiton rahoittama, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön Kymistämö-projekti yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+ -koordinaatiohankkeen kanssa.

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
www.xamk.fi/tulevaisuusverstas2024

Projektipäällikkö Kati Viljakainen, etunimi.sukunimi@xamk.fi, 050 4123 188

TKI-asiantuntija Enni Jaatinen, etunimi.sukunimi@xamk.fi, 044 702 8776

 

Daniel Hänninen takaa Kymenlaakson Tulevaisuusverstaassa innostavan ilmapiirin luomisen ja mukaansatempaavat harjoitukset, jotka rohkaisevat osallistujia aktiiviseen osallistumiseen ja uusien näkökulmien löytämiseen.