Sirkat lentävät soppaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla järjestettävissä koulutus- ja maistatustilaisuuksissa 19.4.2018. Hyönteisten maistelun lisäksi Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä – koulutustilaisuudessa on tarjolla tietoa hyönteisten käytöstä elintarvikkeina.

Maailmassa yli kaksi miljardia ihmistä käyttää hyönteisiä ravintonaan jo nyt säännöllisesti. Suomessa ratkaiseva edistysaskel hyönteisten käytölle elintarvikkeina saatiin viime vuoden syyskuussa, kun Maa- ja metsätalousministeriön tekemän Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen uuden tulkinnan mukaan hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa.

Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutustilaisuus

Hyönteisten kasvattaminen ja tuotteistaminen on alkanut Suomessa vauhdilla. Kuluttajilla on vielä ennakkoluuloja ja ravintoloilla ja ammattikeittiöillä haasteita ottaa hyönteiset ruuanvalmistukseen ja ruokalistoilleen. Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutustilaisuudessa kerrotaan hyönteisten elintarvikekäytöstä ja ruuanvalmistuksesta.

Tilaisuudessa ylitarkastaja Riina Keski-Saari Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, millaisia vaatimuksia lainsäädäntö asettaa hyönteisten elintarvikekäytölle ammattikeittiöissä. Jonas Aaltio EntoCubelta luo katsauksen siihen, miten hyönteisistä valmistetaan ruokaa ammattikeittiöissä. Tilaisuudessa kuullaan myös ammattikeittiön (Annikki Tarvainen, Järvi-Saimaan Palvelut), kaupan (Tommi Nuolioja, Muurahaiskauppa) ja ravintolan kommenttipuheenvuorot hyönteisten käytöstä elintarvikkeena.

Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä -koulutustilaisuus torstaina 19.4.2018 klo 13.00-16.30 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikpolisalissa, Patteristonkatu 2, Mikkeli.

Ohjelma:

• 13.00 Sirkkaa sopassa -hankekuulumisia
• 13.30-14.30 Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle ammattikeittiössä, ylitarkastaja Riina Keski-Saari, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

• 14.30-15.00 Kahvitarjoilu

• 15.00-16.00 Hyönteisten valmistaminen ruuaksi ammattikeittiössä, Jonas Aaltio, EntoCube Oy
• 16.00-16.30 Ammattikeittiön, kaupan ja ravintola-alan ammattilaisten kommenttipuheenvuorot

 

Lisätietoja koulutustilaisuudesta:

Projektipäällikkö Eeva Koljonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Sirkkaa sopassa -hanke, eeva.koljonen@xamk.fi, p. 050 312 4989
Projektipäällikkö Taina Harmoinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon ruokaviesti -hanke, taina.harmoinen@xamk.fi, p. 040 662 5560

www.xamk.fi/sirkkaasopassa

Koulutuksen järjestävät Sirkkaa sopassa ja Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeet.

 

Hyönteiset tutuksi maistatuksissa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat maistattavat yhteistyössä Muurahaiskauppa Oy:n kanssa hyönteisiä ja hyönteisiä sisältäviä elintarvikkeita
torstaina 19.4.2018 Mikkelissä Etelä-Savon ammattiopistolla, osoitteessa Otavankatu 10 klo 9-11.30 sekä XAMK ravintola Dexin aulassa klo 10.30 – 12.30, osoitteessa Patteristonkatu 3D.

Maistatuksissa kerätään kuluttajatietoa hyönteisten hyväksyttävyydestä elintarvikkeena eri kuluttajaryhmiltä ja tietoa tuotekehityksen tueksi hyönteistalousalla.

Lisätietoja maistatuksista:

Lehtori Päivi Hostikka, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, paivi.hostikka@xamk.fi, 040 1835 258
Toimitusjohtaja Tommi Nuolioja, Muurahaiskauppa, tommi@muurahaiskauppa.com, +358 440150730

 

Hyönteismenut Mikkelin ravintoloissa

Mikkelin ravintolamaailmassa on jo tarjolla hyönteisruokia. Ravintola Amarillossa on tarjolla restonomiopiskelija Janika Seppäsen opinnäytetyönään kehittämä hyönteismenu. Myös Gastropub Einossa on tarjottu hyönteiselintarvikkeita.

Ravintola Bistro Holvissa on tarjolla hyönteisiä alkuruuissa.

Lisätietoja:

Ravintola Amarillo:
Ravintolapäällikkö Veera Lappi, Ravintola Amarillo, veera.lappi@sok.fi
Opiskelija Janika Seppänen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu,  janika.seppänen@edu.xamk.fi

Gastropub Eino:
Ravintolapäällikkö Ria Pantsar, ria.pantsar@sok.fi

Bistro Holvi:
Ravintoloitsija Roope Rask, p. 040 506 0126, info@bistroholvi.fi

 

Sirkkaa sopassa -hankkeessa tehdään kuluttajakyselyitä hyönteisten hyväksyttävyydestä ja tutkitaan ravitsemisalan ammattilaisten suhtautumista hyönteisten käyttöön ammattikeittiöissä. Hankkeessa tuotetaan myös opetusmateriaalia ja koulutussisältöjä alan ammatilliseen koulutukseen, ammattikorkeakouluille ja ruokapalveluille. Kyseessä on Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jota Sitra rahoittaa.