Xamk ja Osuuskauppa Suur-Savon ravintolat pilotoivat syksyllä 2024 yhteistä urapolkumallia restonomi (AMK)-koulutuksessa. Urapolkumalli antaa opiskelijoille mahdollisuuden saada käytännön kokemusta ravintola-alalta, kasvaa ammatillisesti ja rakentaa verkostoja.  

– Astuminen Urapolulle kannattaa monesta syystä: opiskelija saa oman yritysmentorin tuekseen, joka toimii yhteyshenkilönä tehtävien toimeksiannoissa, harjoittelujen koordinoinnissa sekä opinnäytetyön aiheen valinnassa, kertoo restonomikoulutuksen koulutusvastaava, lehtori Marjut Kasper Xamkista.  

Osuuskauppa Suur-Savolla on monipuolinen ravintoloiden ja kahviloiden tarjonta Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä.  

– Ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi meillä on Mikkelissä yksi ja Savonlinnassa kaksi hotellia sekä viisi ABC-liikenneasemaa eri puolilla Etelä-Savon. Kokonaisuudessa on sekä ketjuyksiköitä että uniikkeja ravintoloita ja kahviloita. Tämä mahdollistaa sen, että opiskelija saa hyvin monipuolista käytännön kokemusta koko opiskeluajan, erityyppisissä tehtävissä ja paikoissa. Urapolun aikana luodut verkostot ja tuntemus S-ryhmästä auttavat myös löytämään sopivan työn valmistumisen jälkeen ja vauhdittavat urakehitystä, toteaa toimialajohtaja Kai Nurmi. 

Mitä Urapolulla tehdään?

Ammattikorkeakouluopinnoissa harjoittelua ja muuta käytännön oppimista on kaikilla aloilla. Urapolkumallissa yhteistyötä suunnitellaan korkeakoulun ja työelämän kanssa tavallista tiiviimmin ja pitkäjänteisemmin.  

Urapolku on tarjolla Xamkin restonomikoulutuksen päiväopiskelijoille. Päiväopintoja opiskellaan Mikkelissä ja niihin haetaan kevään yhteishaussa.  Malli sisältää kolme opintojaksoa, harjoittelut sekä opinnäytetyön, jotka tehdään Suur-Savon ravintoloissa.   

Opiskelijat saavat tuekseen työelämämentorit. Suur-Savo on nimennyt mentoreiksi ravintolapäällikkö Anni Salomaan Original Sokos Hotel Vaakunasta sekä ABC Tuukkalan liikennemyymäläpäällikkö Tero Kontisen.  Tulevat restonomiopiskelijat voivat päästä heidän ohjauksessaan esimerkiksi luomaan Vaakunan hotellin aamiaisen itsetehtyjen tuotteiden reseptipankkia tai suunnitelmaan ABC:n lounaslistaa.  

Urapolun harjoittelujen sisällöt rakennetaan yhdessä opiskelijan kiinnostuksen mukaan. 

– Urapolulla voi harjoitella vaikka mitä aina oman mielenkiinnon mukaan, aamu- tai iltapainotteisesti, salissa tai keittiössä. Syventävässä harjoittelussa pääsee ravintolapäällikön aisapariksi, kertoo Anni Salomaa.  

Urapolkumalli ei palvele pelkästään yksittäisen opiskelijan oppimista, vaan hyötyä haetaan laajemmin.   

– Matkailu- ja ravitsemisala on Etelä-Savolle erittäin merkittävää ja työntekijät avainasemassa ovat sen kehittämisessä. Toivomme, että opiskelijoiden entistä vahvempi kytkeminen osaksi työelämää jo opiskelun aikana vahvistaa sekä ravintola-alan että maakunnan pitovoimaa. Haluamme pitää korkeasti koulutetun työvoiman alueella valmistumisen jälkeen, toteaa matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikön koulutusjohtaja Helkamari Knaapi. 

Lisätietoja

Marjut Kasper, lehtori ja koulutusvastaava, Xamk 

040 572 0474, marjut.kasper@xamk.fi