Nyt kuka tahansa voi tehdä vesitutkimuksia ja seurata vaikkapa lähivesistön tai mökkijärven veden tilaa. Mikkelin seutukirjastosta ja Urpolan luontokeskuksesta voi lainata vesitestirepun, josta löytyy välineet havaintojen tekoon.

Ympäristön tilaa tutkitaan tavallisesti näytteenotoilla ja jatkuvatoimisilla mittalaitteilla. Kansalaisten tekemät ympäristöhavainnot auttavat keräämään entistä laajemman aineiston ja osallistumaan tärkeään tutkimustyöhön. Samalla autetaan vesistöjen pysymistä puhtaana. Roskaantuneille alueille voi järjestää siivoustalkoot.

– Vesitutkimusta voi tehdä myös yhdessä lasten kanssa, Niina Laurila Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta kertoo.

Vesirepun välineillä voi arvioida veden sameutta, happamuutta, näkösyvyyttä, happipitoisuutta ja lämpötilaa. Repussa on mukana ohjeet, jotka löytyvät videoiden kera myös osoitteesta www.vesi.fi/lahivedet-tutuksi. Opastusta havaintojen tekoon saa myös Urpolan luontokeskuksen oppailta.

Joonas Kahiluoto Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että havaintoja roskaisuudesta, vedenkorkeudesta sekä sinilevätilanteesta voi tehdä ilman vesirepun välineitäkin. Monelta saattaa löytyä omasta takaa lämpömittari havaintojen tekoon, ja esimerkiksi näkösyvyyttä mittaavan secchilevyn voi askarrella itse.

Mökkirannan lisäksi havaintoja voi tehdä hankkeen kohteissa. Jokaisessa kohteessa on ohjeet havainnon tekoon sekä raportointiin.

Mikkelissä vedenkorkeutta voi havainnoida kolmessa kohteessa: Saksalanraitin sillan läheisyydessä, Hanhijoen ulkoilureitin sillan läheisyydessä sekä Urpolan luontokeskuksen läheiseltä sillalta. Sinilevän havainnoista kertovat kyltit löytyvät puolestaan Launialan, Orijärven, Pitkäjärven ja Ristiinan uimarannoilta sekä Haukivuoren satamasta.

Tulokset raportoidaan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) järjestelmään osoitteessa www.jarviwiki.fi/havaintolahetti. Havainnot näkyvät kaikelle kansalle jarviwiki.fi-verkkopalvelussa, ja ne mahdollistavat esimerkiksi veden muutosten seurannan mökkirannoilla.

– Rekisteröityneille nuorille havainnoitsijoille ja muillekin halukkaille jaamme todistuksia havaintojen teosta, kertoo Anna-Riina Mustonen Suomen ympäristökeskukselta.

Todistuksen saa pyydettäessä ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi ensimmäistä työpaikkaa hakiessa.

Tehdyt havainnot tulevat tutkijoiden käyttöön. Kansalaishavainnointia kannattaa tehdä myös talvella, jolloin havaintoja voi tehdä lumitilanteesta, jäänpaksuudesta tai roudasta. Kansalaisten havainnot täydentävät viranomaisten mittauksia, ja niillä on aidosti merkitystä.

Syken kansalaishavainnoinnin jalkauttaminen on osa WaterPlus-hanketta, joka on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen yhteishanke.

Lisätietoja:

  • TKI-asiantuntija Niina Laurila, puh. 040 570 9502, niina.laurila(a)xamk.fi
  • Tutkija Joonas Kahiluoto, puh. 050 320 9965, joonas.kahiluoto(a)syke.fi
  • Tutkija Anna-Riina Mustonen, puh. 029 525 2137, anna-riina.mustonen(a)syke.fi

 

Kuva: Pinja Näkki, Syke.