Elintapasairaudet lisääntyvät länsimaistuvissa yhteiskunnissa sitä mukaa, kun elintaso nousee. LAB-ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin verkkokoulutusliiketoiminnan yksikkö Edufication levittävät Aasiaan tietoa fyysisen aktiivisuuden merkityksestä sydänsairauksien ennaltaehkäisyssä.

Sydänsairaudet ovat Suomessa ja muissa länsimaissa varsin yleinen kuolinsyy. Sairauksien taustalla on korkea elintaso, jonka seurauksena ihmisten luontainen liikkuminen vähenee. Se taas lisää riskiä useisiin elintapasairauksiin.

Suomessa nämä riskit tunnetaan ja liikunnan merkitys sairauksien ennaltaehkäisyssä tunnustetaan. Fysioterapian lehtori Anu Kaksonen ja terveysalan lehtori Minna Mukka LAB-ammattikorkeakoulusta ovat koonneet tätä tietoa yhteen pakettiin mikrokurssiksi.

Mikrokurssin kesto on noin 10 tuntia, ja sen voi opiskella verkossa itsenäisesti omaan tahtiin. Mikrokursseja ei arvioida, eikä niistä saa opintopisteitä tai todistusta.

Arkiliikunta on tärkeää

Kurssi on suunnattu terveydenhoitoalalla työskenteleville ja alalla opiskeleville Aasiassa. Kurssi on laadittu kansantajuiseksi, joten kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi osallistua kurssille. Esitietovaatimuksia ei ole.

Ensimmäiseksi kurssilla tutustutaan toimintakyvyn käsitteeseen ja sen kansainväliseen luokitukseen. Toiseksi katsotaan arjen aktiivisuutta ja sen merkitystä sydänsairauksien ennaltaehkäisyssä. Kolmanneksi annetaan käytännön vinkkejä, miten ja millaista fyysistä harjoittelua voi arkeen lisätä.

”Annamme kurssilla käytännön vinkkejä siihen, miten arkeen voi lisätä aktiivisuutta. Pienikin aktiivisuus kannattaa”, Anu Kaksonen sanoo.

”On olemassa tutkimusnäyttöä, että pienet teot tuovat hyviä terveysvaikutuksia ihmiselle. Kun nousee tuolista ylös, kävelee vähän, niin se on jo terveysteko”, Minna Mukka kertoo.

Masterclass johdattelee teemaan

Kurssin teemaan voi tutustua etukäteen verkossa järjestettävässä tapahtumassa 21.11.2023 Tapahtuma on avoin kaikille, ja sen kieli on englanti. Tapahtumaan täytyy ilmoittautua etukäteen osoitteessa www.edufication.com/masterclass-physical-activity-and-heart-diseases-prevention/.

Masterclass-tapahtumassa puhuvat sydänterveyden ja fyysisen aktiivisuuden asiantuntijat.

Terveystieteiden tohtori, kuntoutuksen alan lehtori Marjo-Riitta Anttila Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta puheenvuoron aiheena ovat älylaitteet ja niiden tarjoama apu sydänterveyden ylläpitämiseen.

Liikuntatieteiden tohtori Arto Pesola Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Active Life Labista käsittelee puheenvuorossaan liiallisen istumisen haittoja ihmisen terveydelle.

Terveystieteiden tohtori, tutkija Sara Suikkanen LAB-ammattikorkeakoulusta keskittyy fyysisen aktiivisuuden merkitykseen ikääntyneiden näkökulmasta.

Antoisa yhteistyö

Kurssi ja masterclass käynnistävät LAB-ammattikorkeakoulun ja Eduficationin yhteistyön.

”LAB on TKI-toimintaan perustuva, työelämälähtöinen ammattikorkeakoulu. Haluamme tehdä yhteistyötä ja olla mukana tällaisissa projekteissa viemässä kansainvälisesti koulutusta eteenpäin”, hyvinvoinnin osaamispäällikkö Eveliina Kivinen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Kurssin tekijät Minna Mukka ja Anu Kaksonen ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

”Ammattikorkeakoulujen välillä on hyvä laittaa osaamista yhteen ja kokeilla asioita. Tämä on viehättävyys tässä yhteistyössä.”

”Yhteistyö Lab:n kanssa on ollut antoisaa. On ollut hienoa huomata, kuinka hyvin Eduficationin tuotantomalli skaalautuu erilaisiin ympäristöihin ja toimintoihin. Odotan innolla tulevaa yhteistä masterclassia ja mikrokurssin julkaisua sekä sitä, mitä muuta tästä aiheesta vielä yhteistyössä saataisinkaan tuotettua”, Eduficationin päällikkö Pekka Pulkkinen sanoo.

 

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Pekka Pulkkinen, puh. +358 40 630 0341, pekka.pulkkinen@xamk.fi

 

 

www.edufication.com

www.lab.fi/

www.xamk.fi/en