xamk_logokuvaKotimaisten kielten keskus (Kotus) on verkkosivujensa kolumnissa arvioinut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, eli Xamkin, lyhyempää markkinointinimeä.

Kuten Kotuskin toteaa, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on oppilaitoksen nimenä selkeä ja toimiva. Sen rinnalla käytetään markkinointinimeä Xamk. Xamk avataan tekstissä aina pidemmällä nimellä, kuten tehtäisiin myös lyhenteen kanssa.

Vararehtori Mirja Toikka kertoo, että Xamk-nimen käyttö on harkittu päätös.

– Nimi on harkittu ja useista vaihtoehdoista valittu. Tiedostimme nimen erilaisuuden ja myös siihen liittyvät tulkintaongelmat, mutta se valittiin silti. Näemme nimessä enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita – olemme nimestä ylpeitä.

Toikka muistuttaa, että vaikka korkeakoulut ovat julkisia toimijoita, niiden tulee erottua toisistaan.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on edellyttänyt korkeakoulujen profiloituvan. Mielestämme tämän pitää näkyä paitsi visiossamme ja toiminnassa, mutta myös viestinnässä. Tämä tarkoittaa erottautumista eli brändäämistä, jonka avulla kerromme meistä –  tavoitteistamme ja tavastamme  toimia –  monin eri tavoin. Xamk-nimi on yksi osa brändi-identiteettiä ja nimeen liittyy vahvasti myös visuaalinen ilme ja X-kirjaimesta johdettu muoto.

Viestinnässä lyhyen nimen käyttäminen on välttämättömyys. Erityisesti englanninkielinen nimi on pitkä: South-Eastern Finland University of Applied Sciences.

– Emme halua harhauttaa asiakkaitamme kapulakielellä, vaan haluamme viestiä ja puhua selkeästi ja ymmärrettävästi. Selkeyden lisäksi haluamme viestiä myös muutoksesta, jota myös uusi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu edustaa. Maailma muuttuu ja monimutkaistuu ja tämä edellyttää korkeakouluilta toimintatapojen uudistamista. Oppiminen ja tutkiminen ei ole sidottu paikkaan eikä aikaan, vaan kampuksenamme on koko maailma. Näin ollen X tunnuksessamme ja markkinointinimessämme kertoo tästä muutoksesta sekä rohkeudesta kohdata myös uusia ja tuntemattomia asioita.

Lisätietoja:

Vararehtori Mirja Toikka, puh. 044 702 8372, mirja.toikka@xamk.fi