Helsingin messukeskuksessa 13.–17.9. vietettävässä Suomen suurimmassa huonekalu-, design- ja sisustustapahtumassa pääsee tutustumaan myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun, biotuotemuotoilijoiden sekä restauroinnin opiskelijoiden kädenjälkeen.

Restaurointi ensi kertaa esillä

Xamkin restauroinnin koulutusohjelmassa opiskelevat tulevat artenomit ovat ensimmäistä kertaa mukana Habitaressa. Restaurointi on kohteen kulttuurihistoriallista arvoa säilyttävää korjaamista.

Artenomit ovat mukana messujen uudella Habitare Handmade -osastolla. Sen Decor-lavalla on messujen jokaisena messupäivänä restaurointiin liittyvä esitys. Lisäksi artenomiopiskelijat järjestävät myös työnäytöksiä eli restauroivat esineitä paikan päällä.

Osastolla on nähtävillä opiskelijoiden restauroimia töitä, muun muassa 1899 valmistettu Jugend-tuoli ja 1930-luvulla valmistettu Suomi-Filmin valonheitin.

Restauroinnin artenomit tekevät arvokasta työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja suojelemiseksi.

”Olemme huolissamme alan tulevaisuudesta, sillä osaavia tekijöitä on yhä vähemmän, kun taas suojeltavia kohteita yhä enemmän. Xamk on Suomessa ainoa paikka, missä voi opiskella restauroinnin artenomiksi. Messut ovat myös hyvä tapa tuoda esille omaa kädenjälkeä ja osaamista”, kertovat messuosastolla mukana olevat restauroinnin opiskelijat Kati Kananen, Aurora Garcia, Sini Vasko, Jasmin Kuttila, Heidi Ojala, Eeva Muuriaisniemi, Mirja Ruottinen, Eveliina Ehrling, Eemeli Kananen, Silja Alatalo, Martti Lindblad yhdessä opettajiensa Jari-Pekka Muotion ja Diego Carlozzon kanssa.

Restauroinnin osasto: 3h13

Muotoilijoiden osastolla pääosassa kestävä kehitys, esteettisyys ja käyttäjälähtöisyys

Muotoilun opiskelijoiden Habitare-osallistumisella on jo pidemmät perinteet. Tällä kertaa osastolla töitään esittelevät sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun sekä biotuotemuotoilun opiskelijat.

Messuilla nähtävien huonekalujen suunnitteluprosessissa on otettu huomioon kestävä kehitys, esteettisyys sekä käyttäjälähtöisyys. Messuosastolla on nähtävillä kaunista puuta, metallia sekä pilkahdus väriä! Me olemme mukana luomassa huomista!

Heidän taidonnäytteinään messuille ovat valmistuneet Aino Rämän “Kolo”, Henriikka Alanissin “Aatos”, Micella Haaralan “Mahla”, Oliver Joametsin “Moja-tuoli”, Alexandra Röksän “Nappi”, Emma Merivuoren “Koivikko”, Laura Keizerin “Trap”, Iiris Mannisen “Dinoir”, Elina Remmlerin “Kimpale”, Jussi Ruotsalaisen “Notconcrete3”, Janita Pursiaisen “Vallaton”, Sara Grönlundin “Betomitso”, Laura Niemen “Punos”, Marianna Tähtisen “Palattelma” ja Antti Hevosmaan “Kyklooppi”.

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun sekä biotuotemuotoilun opiskelijat ovat suunnitelleet myös Xamkiin muotoilun messuosaston, joka korostaa opiskelijoiden taidonnäytteitä. Messuosaston suunnittelusta ovat vastanneet sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun sekä biotuotemuotoilun opiskelijat Aino Rämä, Henriikka Alanissi, Micella Haarala, Oliver Joamets, Alexandra Röksä, Emma Merivuori, Iiris Manninen, Laura Keizer, Elina Remmler, Janita Pursiainen, Marianna Tähtinen, Laura Niemi, Sara Grönlund, Antti Hevosmaa ja Jussi Ruotsalainen.

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun osasto: 6p68

Lisätietoja

Restaurointi
Koulutusvastaava Jari-Pekka Muotio, 044 702 8357, Jari-Pekka.Muotio@xamk.fi

Muotoilu
Sivutoiminen tuntiopettaja Matti Kantoniemi, 050 3483262, matti.kantoniemi@xamk.fi