Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijat tekevät tänäkin vuonna näkyväksi Xamkin muotoiluosaamista Habitare-messuilla 12.–16.9.2018. Opiskelijoiden suunnittelemat huonekalut ovat esillä Block-alueen osastolla 6b69.

Mia Salo, Sari Laine, Laura Ahtiainen ja Sofianna Suomalainen suunnittelivat ja toteuttivat Xamkin messuoastaon Habitare 2018 -messuille.

Tänä vuonna esiteltävien kalusteiden teemana on kalusteratkaisut tulevaisuuden asumiseen. Mukana on 12 opiskelijan suunnittelemia mallikalusteita, protoja. Lähes kaikissa mallikalusteissa yhtenä materiaalina on puu, jota on yhdistely metalliin, nahkaan, betoniin, linoleumiin, vaneriin, mdf-levyyn ja tekstiiliin. Mukana on erilaisia säilytyskalusteita, peilin ja naulakon kombinaatio sekä monitoimisia istuimia ja pöytiä, joihin on voitu yhdistää mm. säilytysratkaisuja. Mukana on myös kaluste, jonka käyttötarkoituksen voi itse määritellä, sekä joka uudenlainen lajitteluratkaisu – se sekä lajittelee että toimii vaikkapa sivupöytänä olohuoneessa.  Protot on suunniteltu ja toteutettu kalustesuunnittelun opintojaksolla opettaja Saara Renvallin ohjaamana.

Myös itse messuosasto on sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama. Mukana työryhmässä olivat Laura Ahtiainen, Sari Laine, Mia Salo ja Sofianna Suomalainen.

– Habitaren messuosaston tekeminen on ollut mukavaa ja haastavaa. Neljän henkilön aikataulujen yhteensovittaminen on tuonut projektiin omat haasteensa, mutta hyvällä tiimityöllä olemme saaneet kaiken toimimaan. Tämän projektin aikana on tullut opittua, mitä kaikkea kokonaisen messuosaston valmiiksi saaminen aina suunnittelusta rakentamiseen ja messuilla olemisesta purkupäiviin saakka vaatii. Messuosastolla olevat huonekalut on suunniteltu vastaamaan tulevaisuuden asumisen haasteisiin ja osastomme tuo yksinkertaisuudellaan jokaisen kalusteen parhaat puolet esiin, työryhmäläiset kertovat.

Xamkin opiskelijat Habitare 2018 -kilpailun finaalissa

Habitaren ja Aalto-yliopiston Habitare-suunnittelukilpailussa etsittiin tänä vuonna tuoreita ideoita kerrostalokortteleiden asukaspihojen yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja kohtaamistilojen toteuttamiseen. Finaaliin valittiin neljä kilpailutyötä, mukana myös kaksi Xamkin opiskelijaa!

Xamkista loppukisaan pääsivät sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun ensimmäisen vuoden opiskelijat Atso Kurri ja Ulla Pönni työllään DIGIT. DIGIT aktivoi asukkaita luomaan yhteisöllisen piha-alueen muunneltavien moduulien avulla ja mahdollistaa kaupunkipuutarhan. Kasvien viljely aktivoi asukkaita digitalisoituvan arjen keskellä.

Kilpailun tulokset julkistetaan Habitaressa keskiviikkona 12.9.2018.

 

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Kulttuurin koulutusjohtaja Jorma Fagerström, 044 702 8933, jorma.fagerstrom (at) xamk.fi
Opiskelija Sofianna Suomalainen, sofianna.suomalainen (at) edu.xamk.fi