Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu rakentaa Kotkansaarelle uuden kampuksen. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus käsitteli asiaa ensimmäisen kerran tänään 20.6.2017.

Ennakkoselvitysten mukaan uudisrakentaminen tulee edullisemmaksi kuin Metsolassa sijaitsevan nykyisen kampuksen peruskorjaus. Samalla halutaan toteuttaa moderni, aivan uudenlainen kampus, joka vastaa myös korkeakoulutoiminnan tulevaisuuden tarpeita.  Kotkansaarella korkeakouluyhteisöllä on myös entistä parempi mahdollisuus integroitua kaupungin toimintaan. Uudisrakennuksen alustava kustannusarvio on 30 – 40 miljoonaa euroa ja arvioitu valmistumisaikataulu 2022.

Kotkan kaupungilla puolestaan on halu rakentaa kaupunkiin monipuolinen tapahtuma-areena.  Ammattikorkeakoulun ja kaupungin välisissä keskusteluissa on noussut esille, että uusi kampus ja areena voitaisiin toteuttaa yhtenä kokonaisuutena. Kotka maksaisi areenan ja Xamk kampuksen, mutta toteuttamalla rakennushankkeet yhdessä osapuolet säästäisivät merkittävästi, jopa miljoonia euroja. Pääosa säästöistä tulisi yhteiskäyttöisistä tiloista. Yhteistoteutuksena syntyvä kokonaisuus olisi myös huomattavasti vetovoimaisempi. Ammattikorkeakoulun hallitus on Xamkin osalta valmis toteuttamaan rakennushankkeet yhtenä kokonaisuutena.

”Tällä tavalla toimien Xamk on valmis rakentamaan uuden kampuksen niin nopeasti, kuin se on teknisesti mahdollista toteuttaa. Uusi kampus on rakennutettava joka tapauksessa – tätä kautta se voidaan tehdä ehkä nopeammin, vetovoimaisemmaksi ja selvästi nyt arvioitua edullisemmin”, toteaa toimitusjohtaja ja rehtori Heikki Saastamoinen.

”Kotkassa taustayhteisöt suhtautuvat asiaan positiivisesti, joskin yksityiskohdista pitää vielä sopia. Xamkin hallitukselle asia esiteltiin tänään ja Kotkan kaupunginvaltuustossa asia on esillä elokuussa”, kertoo kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Kotkan kaupunki käsittelee asiaa virallisesti 7.8.2017. Myös ammattikorkeakoulun hallitus käsittelee rakentamisen yhteistoteutusta vielä uudestaan ennen lopullista päätöksentekoa.

Lisätietoja:

Heikki Saastamoinen, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja ja rehtori
Henry Lindelöf, Kotkan kaupunginjohtaja
Jyrki Koivikko, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja