Tradenomiopinnot Saksasta käsin

Olen Pauliina Hakala, 25-vuotias tradenomi ja projektipäällikkö ABOUT YOU -nimisessä, kansainvälisessä muoti- ja teknologiayrityksessä. Olen alunperin kotoisin Tampereelta, mutta asunut viimeiset kahdeksan vuotta Saksan Hampurissa.
Aloitin opiskeluni Xamkissa vuonna 2022 ja valmistuin loppuvuonna 2024. Opinnoissani erikoistuin digimarkkinointiin. Valitsin tämän koulutuksen, sillä se koin sen antavan hyvää ja laajaa yleisymmärrystä liiketalouden kentästä sekä siellä toimimisesta. Samalla halusin myös lisää varmuutta ja työkaluja omaan tekemiseen nuorena ammattilaisena.
Opintojen suorittaminen ulkomailta käsin
Ammattikorkeakoulussa opiskelu oli helpompaa, kuin odotin. Kurssit, niiden materiaalit ja tehtävänannot olivat aina selkeitä, ja hyvien numeroiden saavuttaminen oli mielestäni näin sujuvaa – vaikka työtä se toki vaati. Opiskelin koko tutkintoni täysin verkossa, enkä koskaan esimerkiksi vierailut kampuksella. Tämän toteutusmuodon ehdottomimmat hyödyt itselleni olivat tutkinnon suorittamisen mahdollisuus ulkomailta käsin täyttä työaikaa tekevänä ja ylipäätään aktiivista arkea urheilun, hevosen ja koiran kanssa elävänä.
Koen, että myös työni takia olen hyvä organisoimaan ja suunnittelemaan asioita, ja sitä arki tietenkin vaati opiskeluaikoina välillä paljonkin – mutta loppujen lopuksi koin tämän toteutusmuodon haasteet hyvin pieniksi ja opiskelun rytmittämisen arjessa täysin mahdolliseksi.
Toinen, minkä joku toinen voisi kokea haasteena on yksin tekeminen, sillä opettajiin ja opiskelijakollegoihin ei oikeastaan synny minkäänlaista suhdetta, jos sitä ei erikseen itse aktiivisesti rakenna. Itselleni se oli kuitenkin tavallaan helpotus, että opintoja sai tehdä niin vapaasti omaan tahtiin ja muutamat pakolliset ryhmätyöt onnistuivat kaikkien joustaessa tasapuolisesti.
Harjoittelut osana omia työprojekteja
Hyödynsin opintojen joustavuutta juuri yllä mainitulla tavalla, sillä varsinkin minulle kiireisessä, kampanjoiden rytmittämässä työelämässä opiskeluajat olivat lähinnä viikonloppuisin ja iltaisin. Kiinnostavinta opiskelussa oli ehdottomasti oman erikoistumisalani, eli digimarkkinoinnin kurssit, sekä opinnäytetyö. Ne antoivat kaikista syvintä lisätietoa ja -taitoa päivittäiseen työhöni sekä todellista lisäarvoa työpanokselleni myös työnantajan perspektiivistä, jolloin opinnot auttoivat minua myös konkreettisesti etenemään urallani.
Käytännön työ ja oikeassa yritysmaailmassa toimiminen harjoittelujen aikana ovat mielestäni erityisen arvokkaita uuden uran alkuvaiheessa.
Opintoihini ei liittynyt muuta ‘paikanpäällä’ oppimista, kuin harjoittelut. Suoritin ne työssäni lisäprojekteina, joista raportoin harjoittelua ohjanneelle opettajalle. Tämä oli suuri helpotus, sillä kokoaikatyön päälle toinen ‘työ’, eli harjoittelu, olisi ollut mahdoton yhdistelmä. Tämä toteutus myös nopeutti opintojani. Käytännön työ ja oikeassa yritysmaailmassa toimiminen harjoittelujen aikana ovat mielestäni erityisen arvokkaita uuden uran alkuvaiheessa, sillä ne luovat itsevarmuutta tekemiseen ja antavat kokemusta day-to-day työskentelystä eri ohjelmien, toimintatapojen ja päätöksenteon suhteen.
Miksi valita Xamk?
Valitsin Xamkin opiskelupaikaksi juurikin sen tarjoaman joustavan opiskelumahdollisuuden vuoksi. Lisäksi suuri ja vertailuissa hyvin menestynyt oppilaitos olivat tietenkin isoja plussia omasta näkökulmastani. Xamkissa parasta on ehdottomasti ollut kurssien suorittamisen suoraviivaisuus, niiden sisältöjen kattavuus ja erityisen mukavat, hyvin kommunikoivat sekä joustavat opettajat. Lisäksi opiskelijan kannalta koen, että Xamk valmistaa erityisen hyvin käytännön työelämään monelta eri kantilta.
Tradenomitutkinnon hyödyt yritysmaailmassa
Opinnoissa yllätti lähinnä se, että olin odottanut opintojen ja työelämän yhdistämisen olevan mutkikkaampaa ja vaativan enemmän uhrauksia. Verrattuna siihen, etten tehnyt kursseja kesäisin ollenkaan ja valmistuin 2,5 vuodessa, koen, että opintojen suorittaminen kokoaikaisesti työelämässä olevalle on täysin mahdollista, mutta tietenkin se vaatii joitakin kompromisseja vapaa-ajasta ja ymmärrystä myös läheisiltä.
Koska tein alan töitä koko opiskeluaikani, koen, että työ ja koulutus tukivat jatkuvasti myös toisiaan. Moni opintoihin liittyvä tehtävä oli sellainen, jonka parissa olin työskennellyt ainakin jollain tasolla jo työssäni, tai ainakin niissä oli sellaisia samankaltaisia piirteitä, jotka auttoivat sekä täydensivät toinen toisiaan.
Yleisesti sanoisin, että tradenomitutkinnosta on hyötyä yritysmaailman jokaisessa tehtävässä varsinkin niin, että se auttaa hahmottamaan yritystoiminnan peruspilareita kokonaisvaltaisesti ja täten toimimaan myös asiantuntijana spesifimmissä tehtävissä. Konkreettisesti itselleni hyötyä on ollut juuri yrityksen sisäisten toimintojen välisten riippuvuussuhteiden ymmärryksessä, sekä yleisten mallien, laskukaavojen ja metodien sisäistämisessä.
Opinnäytetyö positiivinen kokemus
Ikimuistoisinta omissa opinnoissani oli varmasti opinnäytetyön teko. Se liittyi hyvin vahvasti nykyiseen työhöni markkinoinnin sekä ostokset mahdollistavan videosisällön parissa ja antoi arvokasta sekä jaettavaa tietoa myös koulun ulkopuolelle tiimilleni. Samalla se tietenkin vahvisti omaa ammatillista tietopankkiani, sillä työn aikana tehty tiedonhaku, kilpailijoiden vertailu ja aiheesta laajan analyysin kirjoittaminen prosessina olivat normaalia päivätyötäni syväluotaavampaa.
Lisäksi opinnäytetyö kokemuksen oli ylipäätään hyvin positiivinen, sillä opettajan tuki ja selkeät etenemisohjeet sekä -aikataulut auttoivat saamaan projektin maaliin kunnialla tiukasta aikataulusta huolimatta.
Liiketalouden tradenomitutkinto antaa paljon mahdollisuuksia
Varsinkin markkinoinnin alalla liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto mahdollistaa paljon. Positiosta riippuen on tietenkin mahdollista, että peruskoulutuksen lisäksi tarvitsee vielä joko opiskella tai ainakin perehtyä johonkin tarkempaan aiheeseen ennen työllistymistä, mutta alan urapolun alkupään paikkoihin suoraan valmistunut tradenomi on monesti jo täysin valmis. Haluan myös mainita, että vaikka tällä hetkellä alan työllisyystilanne suosii enemmän työnantajia, löytyy silti hyville tekijöille aika paikka.
Haluan jatkuvasti kehittyä ammatillisesti yritystoiminnan ja markkinoinnin alati muuttuvalla alalla, ja harkitsenkin jo jatkokouluttautumista. Tavoitteenani on pysyä verkkokauppa-alalla ja edetä urallani kohti vaativampia rooleja, joissa pääsen kehittämään osaamistani erityisesti strategisissa projekteissa.
Suosituksia tuleville opiskelijoille
Suosittelen tradenomiksi kouluttautumista sellaisille nuorille tai alan vaihtajille, joiden kiinnostus on yritysmaailmassa. Koska koulutus antaa mahdollisuuden tutustua sen eri osa-alueisiin, ei välttämättä tarvitse edes alkuun tietää, mikä suunta tämän monimuotoisen alan sisällä olisi se itselle kiinnostavin. Tunnen myös paljon sellaisia, jotka ovat erikoistuneet opinnoissaan esimerkiksi markkinointiin, mutta päätyneet sitten myyntiin tai HR:ään työelämässä, sillä opitut taidot on helppo kääntää voimavaroiksi myös hieman erilaissa konteksteissa ja tehtävissä.
Liiketalouden ala on ihanan kehittyvä ja se tarjoaa kunnianhimoiselle mahdollisuuksia kasvaa urallaan, samalla sisältäen myös perinteisempiä uravaihtoehtoja. Opiskelua harkitseville haluaisin sanoa, että hakekaa rohkeasti mukaan! Koulutus antaa paljon ja näen, että siitä on hyötyä myös työn ulkopuolisessa elämässä sekä muilla aloilla. Esimerkiksi johtamiseen liittyvät kurssit ovat sellaisia, joista varmasti hyötyisi millä tahansa alalla ihmisten kanssa työssään toimiva.
Opintoja ei myöskään kannata jännittää, valmiiksi annettua lukukausikohtaista kurssimäärää voi soveltaa suuntaan sekä toiseen, ja avoin kommunikaatio koulun kanssa molemmin puolin tekee oppimisesta hauskaa ja paineetonta. Tuleville opiskelijoille haluan toivottaa oppimisen iloa, hyviä istumalihaksia kiireisimpiin hetkiin sekä tsemppiä uuden uran alkuvaiheille! Autan myös mielelläni mieltä askarruttavissa kysymyksissä koulun tai tulevan uran suhteen, minut löytää nimelläni LinkedInistä (se muuten kannattaa perustaa jo opintojen aikana!).
Tutustu myös näihin artikkeleihin
Lue lisää liiketalouden koulutuksesta
