Hanke tuo Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ulottuville yhteistyötoimin uutta tietoa ja osaamista tulevaisuusorientoituneesti.

Etelä-Savon ruoka-ala on suurimmaksi osaksi mikroyritysten varassa. Maataloustuotteiden jatkojalostuksen, mukaan lukien luomu- ja luonnontuotteet, ja paikallistuotteiden markkinoinnin lisäksi tarvitaan liiketoimintalähtöisiä innovaatioita ja maaseutuelinkeinojen monipuolistamista. Kilpailukyvyn ja liiketoiminnan vahvistaminen vaatii yrityksiltä kykyä ennakointiin, proaktiiviseen toimintaan ja muutosten läpivientiin.

Verkostoituminen, kumppanuudet ja toimialojen rajapinnoille syntyvä liiketoiminta luovat uusia mahdollisuuksia. Ne eivät kuitenkaan synny itsekseen, vaan tueksi tarvitaan ”törmäyttämistä” ja konkretiaa uusiin toimintatapoihin ja teknologioihin.

Tavoitteet

Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta – KURVI -hanke tavoitteena on

  • välittää ja tuottaa uutta tietoa ja työkaluja biotalousalan, erityisesti ruoka-alan, yrityksille yritystoiminnan kehittämiseksi sekä tarjota em. yrityksille mahdollisuuksia laaja-alaiseen verkostoitumiseen
  • tuoda ruoka-alan valtakunnallisen tason kehittämistoimet alueella hyödynnettäviksi yhteistyöllä
  • luoda Etelä-Savon ruokasektorin edistämiseen uusi yhteistyömalli

Toimenpiteet

Hankkeen toteutus jakautuu kolmeen työpakettiin, joista ensimmäinen keskittyy ruoka-alan yritysten liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseen, erityisesti uusien mallien, toimintatapojen, teknologioiden ja ennakointitiedon avulla. Hanke järjestää tulevaisuustärskyjä yli toimialarajojen ja konkreettisia demonstraatio-tilaisuuksia uusien menetelmien ja ilmiöiden tuomiseksi ruokasektorin tietoisuuteen.

Toisen kokonaisuuden pääpaino on valtakunnallinen yhteistyö ja valtakunnallisen hankkeiden ja kehittämisen mahdollisuuksien tuominen alueen ruoka-alan yrittäjille. Hanke verkostoituu valtakunnallisten ja alueellisten ruoka-alan hankkeiden kanssa ja välittää niistä tietoa Etelä-Savon alueella. Hanke koordinoi valtakunnallisten hankkeiden aluetilaisuuksia Etelä-Savoon. Tiedontuotanto Etelä-Savon ruokasektorista on tärkeä osa hankkeen toimintaa.

Etelä-Savon ruokasektorin yhteistyön kehittäminen ja voimavarojen yhdistäminen on kolmannen työpaketin keskeisin asia. Hanke kokoaa laajasti ruokasektorin kehittäjiä ja kouluttajia yhteisiin tapaamisiin ja luo systemaattisen toimintatavan Etelä-Savon ruoka-alan kehittämiseen. Hanke tuottaa seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvän Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirjeen yhteisen osaamispohjan lisäämiseksi ja siitä tiedottamiseksi.

Tulokset

KURVI-hankkeen tuloksena Etelä-Savon yrityksissä uusien teknologioiden haltuunotto helpottuu ja niitä osataan hyödyntää yrityksien kehittämisessä ja johtamisessa. Tilaisuudet saattavat yhteen toimijoita mahdollistaen yhteistyön koko ruokajärjestelmässä. Yhteistyöllä muiden valtakunnallisten hankkeiden kanssa Etelä-Savo pääsee osaksi kansainvälisen osaamisen kehittämisen ja kasvualojen sekä uusien elinkeinojen valtakunnallista kehitystyötä.

Lisätietoja

Taina Harmoinen
projektipäällikkö
p. 040 662 5560
taina.harmoinen@xamk.fi

TILAISUUKSIEN MATERIAALEJA

TULEVAISUUSTÄRSKYT

Visioita vastuullisuuteen / Mikkeli 13.11.2019

Tilaisuuden materiaalit:

Vastuullisuus haastaa ruokaketjun toimijoita, professori emerita Sirpa Kurppa, Luonnonvarakeskus
Vastuullisuustulkintoja Jäppilästä, luomuviljelijä ja -karjankasvattaja, toimitusjohtaja Esko Rissanen, Hyvätuuli Highland Oy
Mistä kaupan vastuullisuus on tehty, K-kauppias Esa Kettunen, Savonlinna
Mikä kuluttajista on vastuullista?, markkinatutkimuspäällikkö Milla Alanärä, Foodwest oy, lue lisää
Ruokaketjun vastuullisuus 2.0 -paneeli: Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Panelisteina Sirpa Kurppa, Esko Rissanen, Esa Kettunen, Milla Alanärä

 

Visioita viljelyyn, jalostukseen ja kauppaan / Mikkeli 22.3.2019

Avaussanat, toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo, ProAgria Etelä-Savo
Ruoantuotanto kannattavaksi – selvityshenkilön havaintoja, vuorineuvos Reijo Karhinen
Näkökulmia tulevaisuuden ruoantuotantoon, professori Juha Helenius, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Leipätrendit ja suomalaisten kuluttajien odotukset leipomotoimialalle, toimitusjohtaja Markus Hellström, Fazer Leipomot Oy
Suomesta maailman kekseliäin ruokamaa, kenttäjohtaja Arttu Laine, SOK
Paneeli: Onko suomalaisella ruokaketjulla tulevaisuutta?
Keskustelijoina toiminnanjohtaja Kirsi Mutka-Paintola, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Savo, professori Juha Helenius, toimitusjohtaja Markus Hellström, kenttäjohtaja Arttu Laine, maatalousyrittäjä Elina Vauhkonen, Kalliolan Luomu, maatalousyrittäjä Katriina Klinckowström, Karviaisten tila sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen, Mikkelin kaupunki.
Yhteenvetoa tulevaisuuden toimista, johtava tutkija Pasi Rikkonen, Luonnonvarakeskus

Videotallenne tilaisuuden esityksistä

ALUETILAISUUDET

Trendi- ja markkinatietoa ja tuotekehitysideioita elintarvikeyrityksille Luomubuumi – lisää luomutuotteita -työpaja / Mikkeli 15.10.2019

Ohjelma:
Tervetuloa työpajaan! Luomubuumi-hankkeen ja osallistujien esittely, Riitta Kaipainen, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti ja Maarit Mäki, Luonnonvarakeskus
Markkina-aukkoja luomutuotteille päivittäistavarakaupossa, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu
Löytyykö luomun markkina-aukkoihin vastauksia, ideoita ja vientimahdollisuuksia ulkomailta, osa 1 esityksestä. Jakelukanavat ja vientitarinoita, osa 2, Jukka-Pekka Inkinen, MarketWise-hanke, Fennopromo Oy
Kahvitauko ja tutustumista tuotenäyttelyyn
Yrityksen puheenvuoro: Kuinka tulimme nykyisiin tuotteisiin ja mitä jatkossa, Taina Laitinen, Vavesaari Oy
Ideointia uusiksi tuotteiksi sekä konsepteiksi ja keskustelua tuotekehitystarpeista, fasilitaattorina Riikka Salokannel

Tilaisuuden järjestivät Luomubuumi – lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella –hanke ja Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta innovatiivisuutta – KURVI -hanke.

 

Mitä Etelä-Savo kuljettaa ja miten / Mikkeli 24.9.2019

Tilaisuudessa pidetyt esitykset:

Maaseutu kuljetusympäristönä – palapelin muutokset ja mahdollisuudet, Heli Siirilä, Vaasan yliopisto

Etelä-Savo kuljettaa, Ilkka Liljander, Etelä-Savon hankinta-asiamies, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Esimerkkejä kotiin vietävien palvelujen kuljetusten optimoinnista, Jarno Väisänen, Procomp Solutions Oy

Kuljetusten kokonaisoptimointi, Mikko Kovanen

Mikkelin kaupungin ruokakuljetusten vaatimukset keittiön näkökulmasta ja ruokapalveluiden yhtiöittämisen vaikutukset kuljetuksiin, Mia Hassinen, Mikkelin kaupunki

Vastuulliset kuljetuspalveluhankinnat ja direktiivi puhtaiden ja energiatehokkaiden ajoneuvojen edistämisestä, Taneli Varis, Motiva

Kuljetusteemasta lisätietoa

 

Ruoka-ala kasvuun Etelä-Savossa – yhteistyötä, kehittämistä, rahoitusta / Mikkeli 15.5.2019

Tilaisuudessa pidetyt esitykset:
Ruokasektorin koordinaatiohanke – lähiruoka ja luomu, Heidi Valtari, Turun yliopiston Brahea keskus ja Marja-Riitta Kottila, ProLuomu ja luonnontuotteet – valtakunnallisesti ja maakunnallisesti
Luonnontuotealan kehitystyö ja -tarpeet, Juha Rutanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
KURVI-hanke-esittely, Taina Harmoinen, Xamk
Elintarvikealan yritysten kehittäminen maaseuturahoituksella, Jukka Kotro, Etelä-Savon ELY-keskus
Yritysten kehitystyö: mistä saatu apua ja mitä tarvitaan?
Teron-Tuoretori, Tero Puikkonen
Arctic-Natural-Products-Oy, Heidi Gustafsson
Superhyvää-hyvinvointituotteet-voimakkaassa-kasvussa, Eeva-Liisa Häkli, Foodwest Oy
Luomubuumi, Riitta Kaipainen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Ruokaviraston pk-neuvonta ja vientihanke, Jenni Stenius, Ruokavirasto
Hunajahanke ja muita ruoka-alan hankkeita

DEMO-TILAISUUDET

KAISTASEKAVILJELY JA TRAKTORIN AUTOMATIIKKA -ESITTELYTILAISUUS / Juva 31.10.2019

Ohjelma
Virittäydytään tilaisuuteen, Pirjo Kivijärvi, tutkija, Luonnonvarakeskus
Sekaviljely – vanha juttu vai pussillinen uusia? Sari Himanen, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Traktori- ja työkoneautomaatio – sekaviljelyä helposti? Juha Backman, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Kaffepaussi, suolaista ja makeaa
Koe ja näe
• Tutustu traktorisimulaattorin avulla automaation tuomiin hyötyihin, apukuskina Juha
• Uppoudu sekaviljelyn muotoihin ja toteutukseen videoin ja kuvin, oppaina Sari ja Pirjo
Tilaisuuden järjestivät: KURVI-hanke (www.xamk.fi/kurvi) ja SUREVEG-hanke (www.luke.fi/sureveg)

 

ASIAKKAIDEN VERKKOKÄYTTÄYTYMINEN JA SEN HYÖDYNTÄMINEN YRITYKSEN VIESTINNÄSSÄ / Mikkeli  4.4.2019

Asiakkaiden verkkokäyttäytyminen, tutkimuspäällikkö Johanna Heinonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Videotallenne Johanna Heinonen luennosta

DIGITAALINEN MARKKINOINTI JA SEN HYÖDYNTÄMINEN / Pieksämäki 3.4.2019

Tuoreet eväät digitaaliseen markkinointiin, tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto

  • digitaalisen markkinointipaketin suunnittelun pienelle- ja keskisuurelle yritykselle
  • digitaalisen markkinoinnin, erityisesti sosiaalinen median, hyödyntäminen liiketoiminnassa

Videotallenne Juho Pesosen luennosta

LIIKETOIMINTA JA DIGITAALISUUS / Savonlinna torstai 28.3. 2019

Mistä liiketoimintainnovaatiot syntyvät? Yrittäjän erilaiset tavat miettiä ja toteuttaa liiketoiminnan kehittämisen seuraavaa askelta, tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto

Videotallenne Juho Pesosen luennosta

Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista

Faktat

Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta - KURVI

01.10.2018 - 31.12.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 247 691 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 96 529 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Jaa sivu