Hanke tuo Etelä-Savon ruoka-alan yritysten ulottuville yhteistyötoimin uutta tietoa ja osaamista tulevaisuusorientoituneesti.

Etelä-Savon ruoka-ala on suurimmaksi osaksi mikroyritysten varassa. Maataloustuotteiden jatkojalostuksen, mukaan lukien luomu- ja luonnontuotteet, ja paikallistuotteiden markkinoinnin lisäksi tarvitaan liiketoimintalähtöisiä innovaatioita ja maaseutuelinkeinojen monipuolistamista. Kilpailukyvyn ja liiketoiminnan vahvistaminen vaatii yrityksiltä kykyä ennakointiin, proaktiiviseen toimintaan ja muutosten läpivientiin.

Verkostoituminen, kumppanuudet ja toimialojen rajapinnoille syntyvä liiketoiminta luovat uusia mahdollisuuksia. Ne eivät kuitenkaan synny itsekseen, vaan tueksi tarvitaan ”törmäyttämistä” ja konkretiaa uusiin toimintatapoihin ja teknologioihin.

Tavoitteet

Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta – KURVI -hanke tavoitteena on

  • välittää ja tuottaa uutta tietoa ja työkaluja biotalousalan, erityisesti ruoka-alan, yrityksille yritystoiminnan kehittämiseksi sekä tarjota em. yrityksille mahdollisuuksia laaja-alaiseen verkostoitumiseen
  • tuoda ruoka-alan valtakunnallisen tason kehittämistoimet alueella hyödynnettäviksi yhteistyöllä
  • luoda Etelä-Savon ruokasektorin edistämiseen uusi yhteistyömalli

Toimenpiteet

Hankkeen toteutus jakautuu kolmeen työpakettiin, joista ensimmäinen keskittyy ruoka-alan yritysten liiketoimintamahdollisuuksien edistämiseen, erityisesti uusien mallien, toimintatapojen, teknologioiden ja ennakointitiedon avulla. Hanke järjestää tulevaisuustärskyjä yli toimialarajojen ja konkreettisia demonstraatio-tilaisuuksia uusien menetelmien ja ilmiöiden tuomiseksi ruokasektorin tietoisuuteen.

Toisen kokonaisuuden pääpaino on valtakunnallinen yhteistyö ja valtakunnallisen hankkeiden ja kehittämisen mahdollisuuksien tuominen alueen ruoka-alan yrittäjille. Hanke verkostoituu valtakunnallisten ja alueellisten ruoka-alan hankkeiden kanssa ja välittää niistä tietoa Etelä-Savon alueella. Hanke koordinoi valtakunnallisten hankkeiden aluetilaisuuksia Etelä-Savoon. Tiedontuotanto Etelä-Savon ruokasektorista on tärkeä osa hankkeen toimintaa.

Etelä-Savon ruokasektorin yhteistyön kehittäminen ja voimavarojen yhdistäminen on kolmannen työpaketin keskeisin asia. Hanke kokoaa laajasti ruokasektorin kehittäjiä ja kouluttajia yhteisiin tapaamisiin ja luo systemaattisen toimintatavan Etelä-Savon ruoka-alan kehittämiseen. Hanke tuottaa seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvän Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirjeen yhteisen osaamispohjan lisäämiseksi ja siitä tiedottamiseksi.

Tulokset

KURVI-hankkeen tuloksena Etelä-Savon yrityksissä uusien teknologioiden haltuunotto helpottuu ja niitä osataan hyödyntää yrityksien kehittämisessä ja johtamisessa. Tilaisuudet saattavat yhteen toimijoita mahdollistaen yhteistyön koko ruokajärjestelmässä. Yhteistyöllä muiden valtakunnallisten hankkeiden kanssa Etelä-Savo pääsee osaksi kansainvälisen osaamisen kehittämisen ja kasvualojen sekä uusien elinkeinojen valtakunnallista kehitystyötä.

Lisätietoja

Taina Harmoinen
projektipäällikkö
p. 040 662 5560
taina.harmoinen@xamk.fi

RUOKAKETJUN TULEVAISUUSTÄRSKYT 22.3. KLO 11 - 15.30

Ruokaketjun tulevaisuutta pohditaan pe 22.3. iltapäivällä Ruokaketjun tulevaisuustärskyissä Mikkelissä. Tavoitteena on asiantuntijoiden voimin löytää tulevaisuuden visioita viljelyyn, elintarvikevalmistukseen sekä ruokakauppaan ja ruokapalveluihin.

Tapahtumassa vuorineuvos Reijo Karhinen kertoo havaintojaan Ruoantuotanto kannattavaksi -selvityksestä ja tulevaisuusnäkymiä esittelevät ruoantuotannon tutkimuksen, elintarvikevalmistuksen sekä kaupan edustajat.

Paneelissa keskustellaan siitä, onko suomalaisella ruokaketjulla tulevaisuutta ja millä edellytyksillä. Esittelypisteissä yritykset ja muut alan toimijat esittelevät palvelujaan ja toimintaansa.

Ruokaketjun tulevaisuustärskyt järjestetään Saimaa Stadiumilla, Raviradantie 22 B, Mikkeli, Ravintolaparvi Vire 2. krs.

Tapahtuman järjestävät Ravinnepiika, Kipakka, Unelmakauppa, ProKasvu ja KURVI -hankkeet.

Tilaisuus on maksuton.

Lue lisää

Faktat

Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta - KURVI

01.10.2018 - 31.12.2020

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 247 691 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 96 529 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Jaa sivu