Kymenlaakson liitto
Putki

Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon

Näkymä tekee tulevaisuustyöskentelyä tutuksi, vahvistaa alue-ennakoinnin vaikuttavuutta ja vie ennakoitua tietoa kohti päätöksentekoa ja toimintaa. Hanke on päättynyt.

Hankkeen tulokset

Hankkeen tavoitteena on hyödyntää jo tuotettua tulevaisuustietoa ja tehdä sitä sekä tulevaisuustyöskentelyä tutuksi erilaisille kohderyhmille.

OSALLISTAVAA ENNAKOINTIA -JULKAISU

Osallistavaa ennakointia – Kehittäjän tulevaisuustyöpajamenetelmät -julkaisu kokoaan hankkeen aikana saatuja oppeja tulevaisuustyöpajojen järjestämisestä sekä niiden suunnittelusta. Julkaisu: Osallistavaa ennakointia – Kehittäjän tulevaisuustyöpajamenetelmät – Theseus

VARHAISKASVATUSNÄKYMIÄ

Kymenlaakson varhaiskasvatustoimijoiden kanssa pidetyn tulevaisuustyöpajan tulokset koottiin julkaisuksi, joka tarkastelee alan tulevaisuusnäkymiä laajemminkin: Varhaiskasvatusnäkymiä. Katsaus Kymenlaakson varhaiskasvatuksen tulevaisuuteen vaikuttaviin tekijöihin – Theseus

PYHTÄÄN NUORTEN TULEVAISUUSTYÖPAJA

12.4.2023 järjestettiin Pyhtäällä yhdessä Leader Sepran ja Pyhtään nuorisovaltuuston kanssa nuorten tulevaisuustyöpaja. Työpajassa hyödynnettiin vuoden 2022 Kymenlaakson tulevaisuusverstaan tuotoksia.

Työpajan kulku, tehtävät ja tulokset on esitelty seuraavassa materiaalissa: Pyhtään nuorten tulevaisuustyöpaja. Työpajan tulokset on koottu myös lyhyemmin erikseen: Pyhtään nuorten tulevaisuustyöpaja_tulokset.

NUORTEN TULEVAISUUSTYÖPAJA KOUVOLASSA

6.5.2023 pidettyyn nuorten tulevaisuustyöpajaan osallistui 10 nuorta Kouvolassa. Työpajassa hyödynnettiin pääosin samoja menetelmiä, kuin Pyhtäälläkin järjestetyssä pajassa. Nuorten tulevaisuustyöpaja Kouvolassa.

KYMENLAAKSON ENNAKOINTINYRKIN PIKAENNAKOINTI

9.6.2023 Kymenlaakson ennakointinyrkin kesäisessä tapaamisessa testattiin ensimmäisen kerran Näkymä-hankkeen kehittämää pikaennakoinnin menetelmää. Menetelmään ja pikaennakoinnin tulokset on linkitetty osaksi Kymenlaakson ennakointipalvelua. Suora linkki raportille: Kymenlaakson ennakointinyrkin pikaennakoinnin tuloksia.

KYMENLAAKSON MEGATRENDIT 2023 -PELI

Sitran megatrendien pohjalta tehty peli, jossa megatrendejä tarkastellaan erityisesti Kymenlaakson näkökulmasta. Thinglink-alustalle rakennetun kokonaisuuden avulla voit tutustua konkreettisiin esimerkkeihin megatrendien vaikutuksista ja pohtia vastauksia mitä erilaisimpiin haasteisiin yksin tai yhdessä muiden kanssa. Lue lisää blogista tai siirry suoraan ThingLinkiin.

FUELTANK – TULEVAISUUSDATAA PÄÄTÖKSENTEKOON 14.12. KLO 9

Tule mukaan kuulemaan maakunnan tuoreimmista ennakointituloksista. Hankkeemme on mukana järjestämässä tapahtumaa, joka esittelee erilaisia tietolähteitä tulevaisuuteen vaikuttavan päätöksenteon tueksi. Ilmoittautuminen on auki 11.12.2023 asti. TERVETULOA!

Miten tulevaisuustietoa kootaan ja hyödynnetään? FUELtank: Tulevaisuusdataa päätöksentekoon tarjoilee alueellista dataa ja näkemystietoa tuoreiden esimerkkien avulla. Näin alueella tuotettu tulevaisuustieto on yhä useampien saatavilla.

Tulevaisuustiedon avulla ymmärretään paremmin toimintaympäristön muutoksia sekä pystytään vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin sopivalla tarjonnalla. Ennakoinnin avulla myös osaamistarpeisiin varautuminen helpottuu. Tapahtumassa kuulet monipuolisesti sekä dataa että näkemystietoa tuottavista lähteistä ja saat tuoreimmat tulokset käyttöösi.

OHJELMA

  • Tilaisuuden avaus
  • Tiedolla johdettu päätöksenteko: IPR-Suomi ja Kuntadata
  • Kymenlaakson tulevaisuusverstas: näkemystiedon rikastaminen datalla (opiskelijayhteistyö)
  • Kymenlaakson megatrendit 2023: ThingLink apuna tulevaisuustiedon avartamisessa
  • Kymenlaakson päivitetty ennakointimalli
  • Pikaennakointi: innovatiivinen konsepti tulevaisuustiedon ja toimenpiteiden kartoittamiseen
  • Tulevaisuustyöpajat: tuoreen julkaisun keskeisimmät tulokset

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tapahtuma järjestetään 14.12.2023 klo 9-11 Xamkin Kouvolan kampuksella FUELissa, joka sijaitsee ravintola Pajan alakerrassa osoitteessa Kuuselankatu 1. Parkkipaikkana toimii Xamkin päärakennuksen parkkipaikka Paja-rakennuksen vieressä.

Jouluisen ajankohdan puitteissa ennen tilaisuutta tarjoillaan glogiä klo 8:30 alkaen. Saavuthan siis ajoissa paikalle, jotta ehdit nauttimaan tarjoilusta ja verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa rennoissa tunnelmissa.

Ilmoittaudu tapahtumaan täällä. Voit osallistua paikan päällä tai seurata ohjelmaa verkon välityksellä.

Ilmoittauduthan viimeistään 11.12. Tapahtuma on osallistujille maksuton.

NÄKYMÄ – TULEVAISUUSDATAA PÄÄTÖKSENTEKOON

Tätä FUELtank-tapahtumaa on mukana järjestämässä Kymenlaakson liiton rahoittama Näkymä – Tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hanke. Hanke vahvistaa alueella tehtävän ennakoinnin vaikuttavuutta ja vie ennakointitietoa jatkotutkittavaksi ja toimenpiteiden ja päätösten pohjaksi. Mitä paremmin tulevaisuuteen on alueen toimijoiden kesken varauduttu, sitä paremmat ovat alueen menestymismahdollisuudet.

MIKÄ ON FUELTANK?

FUELtank on tapahtumien sarja, joka sisältää teemaan sopivia inspiroivia ja herätteleviä puheenvuoroja, esityksiä, kokeiluja ja työpajoja. Tapahtuman järjestää Xamkin Luovan talouden tutkimusyksikkö ja mukana on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita sekä eri alojen asiantuntijoita ja ulkopuolisia esiintyjiä.

MIKÄ ON XENTRE?

Yritysten liiketoiminnan kehittäjätiimi Xamkissa on Xentre, joka kokoaa tarjoamamme palvelut sekä tuottaa niitä yritysten tarpeisiin. Xentren kautta löydät mm. yrityksille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, valmennuksia ja tapahtumia. Lisäksi tarjoamme verkostoitumista ja kokeiluja tukevia yrittäjyyden oppimisympäristöjä sekä ideat lentoon saavaa opiskelijayhteistyötä! Tutustu meihin täällä.

MIKÄ ON LUOVAN TALOUDEN TUTKIMUSYKSIKKÖ?

Olemme monialainen tiimi, joka yhdistää luovan talouden muiden alojen kanssa. Tavoitteenamme on etsiä tulevaisuuden kilpailukykyä ja hyvinvointia luovuuden ja monialaisuuden avulla. Joukostamme löydät esimerkiksi muotoilun, hyvinvoinnin sekä luovan liiketoiminnan osaajia. Tutustu meihin täällä.

MITÄ LUOVA TALOUS ON?

Luova talous käsittää niin graafisen suunnittelun, digipelaamisen kuin musiikkifestivaalitkin. Lue lisää luovasta taloudesta täällä.

Tapahtumatiedot: SIJAINTI
Kouvola
TAPAHTUMAPAIKKA
FUEL – Future Experience Lab, Xamk Kouvola
TAPAHTUMA ALKAA
14.12.2023
09:00
TAPAHTUMA PÄÄTTYY
14.12.2023
11:00

Hankkeen tavoitteet

  1. Vahvistaa alueella jo tuotettavan ennakointitiedon kulkua käytännön toiminnaksi.
  2. Viedä tuotettavaa ennakointitietoa aiempaa useamman saavuttavaan muotoon ja toimia linkkinä tiedon ja toimijoiden välissä.
  3. Tehdä ennakointitoimintaa tutuksi alueella ja tuoda tulkittuja näkökulmia tiedoksi alueen toimijoille päätöksenteon ja toiminnan suunnittelun tueksi.
  4. Auttaa alueen toimijoita tulkitsemaan ennakointitietoa ja luomaan omia verkostokohtaisia tulevaisuusnäkymiä.
  5. Vahvistaa ammatinvalinnan ohjauksen ohjautumista ajankohtaiseen ja ennakoivaan toimialaatietoon.
  6. Vahvistaa alueella tapahtuvaa toimintaa ja päätöksentekoa lisääntyvän tulevaisuuskyvykkyyden avulla ja arkipäiväistää ennakointia, jotta sen käyttöön ei koeta liian suurta kynnystä.
  7. Tuotteistaa hankkeen aikana tulevaisuustyöskentelyä helpottavia palvelupaketteja
  8. Juurrutetaan ennakointiajattelua ja -toimintaa osaksi oppilaitosten normaalia toimintaa ja johtamista.

Hankkeesta

Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hanke vahvistaa alueella tehtävän ennakoinnin vaikuttavuutta ja vie ennakointitietoa jatkotutkittavaksi ja toimenpiteiden ja päätösten pohjaksi. Mitä paremmin tulevaisuuteen on alueen toimijoiden kesken varauduttu, sitä paremmat ovat alueen menestymismahdollisuudet.

Hankkeen avulla alueen toimijoita yrityksistä julkiseen sektoriin ja oppilaitoksiin tutustuu ennakointitiedon hyödyntämiseen ja tulevaisuus työskentelyyn. Tulevaisuustiedon avulla ymmärretään paremmin markkinoiden ja asiakastarpeiden muutoksia sekä pystytään vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin sopivalla tarjonnalla. Ennakoinnin avulla myös työnantajien osaamistarpeisiin varautuminen helpottuu. Hankkeen tuloksena oppilaitosten tarjonta vastaa aiempaa paremmin työnantajien tarpeisiin ja oppilaitoksissa pystytään varautumaan tulevaisuuden työelämän tarpeisiin pisteen opinto- ja uraohjauksessa hyödynnetään aiempaa paremmin toimialakohtaista ennakointitietoa.

Putki

Ajankohtaista

29.12.2023 15:26

Tässä yläpuolella oleva otsikko on napattu tuoreesta ”Osallistavaa ennakointia – Kehittäjän tulevaisuustyöpajamenetelmät” -julkaisusta. Näkymä-hankkeen projektipäällikkö Irina Kujanpään artikkelissa pohditaan, miten ja miksi tulevaisuustyöskentelyä kannattaa tehdä. Tuohon lauseeseen kiteytyy hyvin vahvasti koko julkaisun perusta: tulevaisuus tehdään yhdessä – sen rakentamiseen tarvitaan useita ihmisiä. Tulevaisuus on jokaista yhtä lailla koskettava asia, ja tulevaisuuslukutaidon hyödyntäminen ja tulevaisuusvallan käyttäminen kuuluu mahdollisimman monelle.

Osallistavaa ennakointia -julkaisussa paneudutaan Kymenlaakson alueella toteutettuun tulevaisuustyöskentelyyn. Teorian päälle kasataan konkreettisia esimerkkejä aidoista toteutuksista ja kokeiluista. Työskentelyyn sukelletaan tulevaisuusmuotoilun viitekehyksessä, painottaen erityisesti soveltavia menetelmiä, joissa yhdistyy ihmislähtöisyys, vuorovaikutus ja luova toiminta sekä mahdollisuudet. Osallistavien tulevaisuustyöpajojen merkitys korostuu, kun tavoitellaan monimuotoisen osallistujajoukon yhdistämistä ja tulevaisuuteen liittyvien keskustelujen avauksia. Tulevaisuustyöpajat auttavat hahmottamaan tulevaisuutta ja toimimaan sen suhteen ennakoivasti.

Julkaisu on suunnattu kehittäjille ja kehittäjä terminä kattaa jokaisen, joilla on mahdollisuus vaikuttaa ja tehdä tulevaisuuksista mahdollisempia osallistaen mukaan suurempia määriä ihmisiä. Julkaisun uskotaan antavan inspiraatiota ja auttavan valintojen perustelemisessa, kun lähdetään suunnittelemaan tulevaisuustyöpajojen järjestämistä. Kahteen osaan jaetun julkaisun alkupuoliskolla pohditaan tulevaisuustyöskentelyä laajasti paradoksien ja tavoitteiden kautta, ja esitellään tulevaisuustyöpajojen suunnittelua, järjestämistä ja raportointia yleisesti. Ensimmäisen osan artikkelit ovat kirjottaneet Xamkista Irina Kujanpää ja Kati Viljakainen.

Julkaisun toinen osa käsittelee esimerkkitoteutuksia. Tarkoituksena ei ole ollut luetella kaikkia tulevaisuustyöskentelyn menetelmiä, vaan perehtyä kokoelmaan käytännössä hyväksi todettuja työpajakonsepteja, jotka on toteutettu Kymenlaaksossa vuosien 2022-2023 aikana.

Tulevaisuusverstaaseen ja sen toteuttamiseen kymenlaaksolaisena jatkumona tutustutaan xamkilaisten Enni Jaatisen ja Tiiu Leirimaan kirjoittamana. Sitran luomaan Tulevaisuustaajuus-konseptiin ja sen hyödyntämiseen osana korkeakoulun muutosprosessia päästään käsiksi opetuksen kehityspäällikkö Sini Jussilan artikkelin kautta. Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamissa järjestettyä kestävän tulevaisuuden työpajaa tarkastellaan Kati Viljakaisen kirjoittamana esimerkkinä siitä, kuinka tulevaisuustyöskentelyssä voidaan hyödyntää muualla tuotettua materiaalia. Pikaennointi-artikkelissa päästään Irina Kujanpään kirjoittamana tutustumaan täysin uuden tulevaisuustyöpajakonseptin kehitysprosessiin. Lisäksi esitellään tulevaisuustyöskentelyä tukemaan kehitettyjä valmiita sovelluksia; Ennakointipalveluun, Futuristitestiin ja Kymenlaakson megatrendit 2023 – ThingLinkiin päästään Kujanpään ja Viljakaisen johdattelemina.

Julkaisu löytyy osoitteesta:  https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-562-8 . Tartu siihen ihmeessä, jos joskus olet pohtinut osallistavaa tulevaisuuden tekemistä!

Kuvankaappaus kannesta. Graafinen suunnittelu ja taitto Vinkeä Design Oy.

Kirjoittanut Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hankkeesta Tiiu Leirimaa

Puheenvuoro FUELtank: Tulevaisuusdataa päätöksentekoon -tapahtumassa

29.12.2023 12:13

Joulukuinen FUELtank: Tulevaisuusdataa päätöksentekoon -tapahtuma Xamkin Kouvolan kampuksen Fuel-tilassa ja samanaikaisesti verkossa kokosi yhteen 46 tulevaisuustiedon hyödyntämisestä kiinnostunutta.

FUELtank -tapahtumat ovat jatkumo tapahtumien sarjaa sisältäen puheenvuoroja ja esityksiä Xamkin Luovan talouden tutkimusyksikön mahdollistamana.

Tulevaisuusdataa päätöksentekoon -tapahtumassa tarjoiltiin alueellista dataa ja näkemystietoa esimerkkien avulla, sekä Näkymä-hankkeen tuottamia ajatuksia ja tuloksia.

Mia Hämäläinen Kymenlaakson Liitosta esitteli Kymenlaakson päivitetyn ennakointimallin ja samalla nähtiin Näkymä-hankkeen tekemä video ennakoinnista. Samuli Karevaara Xamkista porautui tiedolla johdettuun päätöksentekoon Kuntadatan ja IPR-Suomen avulla. Kati Viljakainen Xamkista esitteli data-analytiikan opiskelijaprojektia, jossa Kymenlaakson tulevaisuusverstaan 2023 tuloksia rikastutettiin, sekä Kymenlaakson Megatrendit 2023 -peliä, jossa ThingLinkin avulla avarretaan tulevaisuustietoa.

Xamkilainen Irina Kujanpää tutustutti osallistujat Pikaennakointiin eli uuteen konseptiin tulevaisuustiedon ja toimenpiteiden kartoittamisessa, jonka Kujanpää kehitti Kymenlaakson ennakointiryhmän alue-ennakoinnin tueksi. Tiiu Leirimaa Xamkista ja Sari Leppänen Ekamista kertoivat tulevaisuustyöpajojen vetämisestä käytännössä; toinen esitellen uutta ”Osallistavaa ennakointia” -julkaisua ja toinen innostaen esimerkeillään työpajoista saatujen tulosten kautta. Jani Nurmi Edukosta summasi, kuinka ennakointia hyödynnetään Edukon toiminnassa.

Tapahtumayleisö Kouvolan kampuksella
Tapahtuma käynnissä Fuel-tilassa Kouvolan kampuksella

Tulevaisuustiedon avulla ymmärretään muuttuvaa maailmaa ja kasvatetaan resilienssia toimintaympäristön muutoksiin, sekä onnistutaan vastaamaan ja varautumaan tulevaisuuden tarpeisiin. Tapahtumaan osallistuneilta kysyttiinkin jälkeenpäin:

”Kuinka tärkeänä pidät ennakointitiedon hyödyntämistä päätöksenteossa?”

Kyselyyn vastanneista 100 % piti päätöksentekoa ennakointitietoa hyödyntäen erittäin tärkeänä. Vastausvaihtoehtoina oli myös ”riippuu tilanteesta” ja ”ei lainkaan tärkeää”, mutta näin ei vastattu. Ennakointitiedon hyödyntämistä ei siis koettu tilanneriippuvaisena, vaan aina erittäin tärkeänä. Tulevaisuustiedon esiin nostamiselle ja ennakoinnin vaikuttavuuden lisäämiselle on siis paikkansa, jotta tietoa pystytään käyttämään osana päätöksentekoa. Lisää tulevaisuustietotapahtumia tilaukseen!

Puheenvuorossa Samuli Karevaara
Puheenvuorossa Samuli Karevaara

Kirjoittanut Näkymä – Tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hankkeen puolesta Tiiu Leirimaa

10.10.2023 10:03

Mitä megatrendit oikeastaan tarkoittavat käytännössä? Miten nämä kaikkiin ja kaikkialla vaikuttavat laajat muutosten kaaret näkyvät omassa ympäristössä? Juuri näihin kysymyksiin halutaan vastata Kymenlaakson megatrendit 2023 tarkastelun avulla. ThingLink-alustalle rakennettu pelillinen kokonaisuus nostaa keskusteluun Sitran megatrendi-katsaukseen pohjautuvia näkökulmia, jotka kiinnittyvät ajankohtaisiin kymenlaaksolaisiin aiheisiin.  

Megatrendit puhuttavat laajasti. Erityisesti Sitran kokoama listaus on tullut monille Suomessa tutuksi. Luonnon kantokyky murenee, Hyvinvoinnin haasteet kasvavat, Kilpailu digivallasta kiihtyy, Demokratian kamppailu kovenee ja Talouden perusta rakoilee – näin Sitra on nimennyt alkuvuodesta 2023 julkaistut megatrendit.  

Merkittävää uusimmassa katsauksessa on se, että yllätysten ja epävarmuuden värittämässä maailmassa Sitra ei enää vain suosittele muutokseen valmistautumista tai puhu siirtymistä, vaan kannustaa vaikuttamaan tulevaisuuteen ja kantamaan vastuuta asioista juuri nyt. Elämme murrosajassa, jossa monet ajatusmallit ja toimintatavat muuttuvat. Kokonaiskuva muutoksesta on luotava tässä hetkessä. 

TOISIINSA VAIKUTTAVAT MEGATRENDIT NÄKYVÄT ARJESSA JO NYT

Yllätykset eivät synny tyhjästä. Monia niistä voidaan havaita tarkastelemalla suurempia ja hitaampia kehityskulkuja – megatrendejä. Tarkasta ennustamisesta ei ole kyse, vaan pikemminkin epäjatkuvuuksien ja mahdollisuuksien hahmottamisesta. Megatrendejä kannattaakin tarkastella myös toisistaan riippuvana kokonaisuutena, koska ne myös vaikuttavat toisiinsa.  

Samalla kun megatrendien edustamat kehityskulut tuntuvat jopa itsestään selviltä, on ehkä kuitenkin hankalaa tunnistaa niiden edustaman muutoksen merkkejä omassa toimintaympäristössään. Megatrendien historia ja vaikutukset nykyhetkeen ovat kuitenkin jäljitettävissä: ne eivät ole “jossain tulevaisuudessa”, vaan vaikuttavat elämäämme jo nyt! 

YLI 100 KYSYMYSTÄ KYMENLAAKSOLAISEN KESKUSTELUN TUEKSI 

Kymenlaakson megatrendit 2023 -tarkastelu konkretisoi Sitran megatrendejä alueellisten esimerkkien avulla. ThingLink-alustalle on koottu yli 100 Kymenlaaksoa koskettavaa kysymystä ja moninäkökulmaiseen keskusteluun johdattelevia sisältöjä. Pelillinen kokonaisuus sopii päätöksenteon tueksi, innovoinnin, liiketoiminnan tai palvelujen suunnittelun pohjaksi tai laajentamaan yleissivistystä.  

Tarkastelua voidaan hyödyntää keskustelun avaajana ryhmässä tai vastauksia kysymyksiin voi pohtia itsenäisesti. Myös pelin keston ja laajuuden voi päättää itse: on mahdollista aloittaa alustalla eteneminen yhä uudestaan ja tutustua vaikka kaikkiin megatrendeihin tai tarkastella vain yhtä megatrendiä kerrallaan.  

ESIMERKKEJÄ KYMENLAAKSON MEGATRENDEISTÄ VOI JOKAINEN HAVAITA LISÄÄ

Megatrendit-tarkastelun ei ole tarkoitus ottaa kantaa puolesta tai vastaan, vaan esittää kysymyksiä monesta eri näkökulmasta. Jokaiselle varmasti löytyy jotain uutta ja ajatuksia herättävää. 

Kymenlaakson megatrendit 2023 on syntynyt eri organisaatioille osoitettujen verkkokyselyjen ja keskustelujen sekä maakunnan virallisten ohjelmien pohjalta kootun teemottelun pohjalta. Tätä on täydennetty tiede- ja medialähteiden materiaalilla. Toisaalta selvää on, ettei yhteen koontiin ole mahtunut läheskään kaikki kiinnostavat asiat. Kymenlaakson megatrendit 2023 haastavat jokaista tarkastelemaan ympäristöään jatkossa myös megatrendien näkökulmasta: mihin kaikkeen ne vaikuttavatkin! 

Tutustu Kymenlaakson megatrendit 2023 Thinlink-alustaan tästä.

Kirjoittaja Kati Viljakainen

TKI-asiantuntija

Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hanke

Luova Talous, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Näkymä-hanketta rahoittaa Kymenlaakson liitto, AKKE-rahoitus.

Palkittuja ihmisiä rivissä

28.09.2023 14:12

Kymenlaakson ensimmäisillä hankefestareilla 27.9.2023 palkittiin huikeita kehityshankkeita viidessä eri kategoriassa. Lisäksi kaksi hanketta sai tuomariston kunniamaininnan. Onnittelut voittajille vielä tätäkin kautta! 

Mukaan ilmoittautuneiden hankkeiden monipuolisuus kertoo siitä, että Kymenlaaksossa osataan ja edistetään asioita hyvin laajalla rintamalla. Itse olin päässyt lukemaan lyhyet esittelyt jo hakuvaiheessa, mutta vasta kun kunkin hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista kerrottiin ääneen, moni asia konkretisoitui.  

Henkilökohtainen innostus ja aito ylpeys omasta tekemisestä ovat asioita, jotka eivät helposti paperilla välity.  

TKI-työn arjessa toimitaan myös usein oman toimialan tai organisaation sidosryhmille viestien. Näkyvyys “omien piirien” ulkopuolella voi olla vähäistä. Tästä (väistämättä?) seuraa yleinen tunne siitä, ettei täällä maakunnassa “tapahdu mitään”. Vaikka tapahtuuhan täällä! 

Iloinen poikkeus viestinnän rintamalla on Vuoden tulokas –kategorian voittanut KYKY – Kymenlaakson strateginen korkeakouluyhteistyö -hanke. KYKY on aktiivisesti pyrkinyt osallistamaan taustavaikuttajiaan yhteiseen ideointiin sekä onnistunut erityisesti Kymenlaakson professuureista viestimisessä myös kansallisella tasolla.  

Sattuipa niinkin, että BEHI: Betoni hiilinieluna – ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen – hankkeen päästöjen vähentämiseen tähtäävä teknologia keskustelutti parahiksi myös keskiviikkoaamuista mediaa. BEHI-hanke poimi ykkössijan kotiin viemiseksi kategoriassa 1 – tuloksellinen yllättäjä.  

Vuoden voittajat kategorioittain 

Tuloksellinen yllättäjä: BEHI: Betoni hiilinieluna – ratkaisuja vähähiiliseen rakentamiseen 

Kansainvälisin toimija: Places to Learn – cultural heritage parks and cite specific interpretations of sustainable – beautiful – together through CCI involvement and investment 

Datan hyödyntäjä: Digitaalinen Merikarhu 2.0 

Ennakkoluuloton kokeilija: PARASTA ITÄÄ! 

Vuoden tulokas: KYKY – Kymenlaakson strateginen korkeakouluyhteistyö 

Tuomariston kunniamaininnat: 

DiversCity – monimuotoista ja digitaalista palvelumuotoilua 

Etukeno – nopea työllistyminen Kymenlaakson tunnistetuille osaajapula-aloille 

Tuomarit päättämässä voittajia

Kuvassa arvoisat tuomarit Tuija Arola (vas.), Samuli Karevaara, Ritva Kaikkonen ja Tuula Hasko pohtivat voittajia. Äänensä antoi myös tilaisuuden pääpuhuja nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemi.

Hankekilpailu oli avaus, joka toivottavasti antoi ansaittua näkyvyyttä sille mahtavalle kehittämistoiminnalle, jota alueellisesti tehdään. Kilpailun voittajiin tutustumalla saa helposti kuvan hankekentän monipuolisuudesta. Mutta, kuten tuomaristokin totesi, monta hienoa ja tuloksiltaan vaikuttavaa hanketta jäi myös palkintojen ulkopuolelle. Toivottavasti kisalle saadaan jatkoa ja yhä uudet hankkeet pääsevät parrasvaloihin! 

Tässä vaiheessa kuitenkin kiitos rohkeille osallistujille, Ankkapurhalle mainioista puitteista ja festarien tapahtumatiimille! Kyllä kaikilla oli niin mukavaa 🙂

Kati Viljakainen,

tapahtuman järjestäneen Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon -hankkeen puolesta. Hanketta rahoittaa Kymenlaakson liitto.  

Hankkeen nimi:

Näkymä – tulevaisuusdataa päätöksentekoon

Hankkeen kesto: 1.1.–31.12.2023

Tiedot

Hallinnoija: XAMK Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Kouvolan ammattiopisto Eduko, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto EKAMI
Vahvuusala: Digitaalinen talous

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Kymenlaakson liitto, AKKE-rahoitus
Kokonaisbudjetti: 237 373 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 103 872 euroa

Asiasanat

Kouvolan Ammattiopisto
Ekami

Yhteystiedot

Projektipäällikkö
Irina Kujanpää
p. 050 447 1506