Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma, Varuke -hankeessa on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana laativat sekä kehittävät oman vastuullisuussuunnitelmaansa. Hanke järjestää seitsemän työpajaa, joiden teemoja ovat muun muassa hankinnat, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi, viestintä sekä vastuullisuusraportointi.

Työpajoihin liittyvät kehittämistehtävät ja ruokapalvelutoimijoiden sparraus tuovat esille konkreettisia toimintatapoja vastuullisuustyössä etenemiseen. Lista hankkeessa mukana olevista ammattikeittiöistä (10 kpl) sekä heidän toiminnan kuvaustiedot löytyvät www.ekocentria,fi/varuke sivuilta.
Kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön.
Hankkeen vastuullinen toteuttaja ja hallinoija on Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina toimivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.