Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (Varuke) tukee julkisia ruokapalveluja toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä.

Mukana

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa (Varuke) on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana laativat sekä kehittävät oman vastuullisuussuunnitelmaansa. Kehitysohjelman haun kautta ja ohjelman valintaperusteiden pohjalta valittiin mukaan eri kokoisia, toimintatyypiltään erilaisia toimijoita mahdollisimman laajasti eripuolelta Suomea. Ruokapalveluista mukana ovat Arkea Oy, Lempäälän, Mikkelin, Salon ja Tuusulan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy sekä Tvärminnen eläintieteellinen asema/Helsingin yliopisto.

Toiminta

Kehitysohjelman aikana järjestetään seitsemän työpajaa, joiden teemoja ovat muun muassa hankinnat, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi, viestintä sekä vastuullisuusraportointi.

Kuva: EkoCentria

Työpajoihin liittyvät kehittämistehtävät ja ruokapalvelutoimijoiden sparraukset tuovat esille konkreettisia toimintatapoja vastuullisuustyössä etenemiseen. Lisätietoa jaetaan Bulmabaarien kautta, toivottujen teemojen pohjalta. Kehittämisohjelman etenemisestä kerrotaan virtuaali-infoissa, jotka ovat avoimia tilaisuuksia. Lisäksi avoimissa, yritysten vastuullisuus teot webinaarisarjassa yritysten edustajat kertovat omasta vastuullisuudestaan.

Hankkeen vastuullinen toteuttaja ja hallinnoija on Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina toimivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.

Tuloksena
Kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Ohjelman aikana laaditaan ja toteutetaan valtakunnallinen vastuullisten ruokapalveluiden kehitysohjelma. 

 

Lisätietoja

Merja Ylönen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö
+358 407 094 834
merja.ylonen(at)xamk.fi

Sari Väänänen
kehityspalvelut EkoCentria (vetovastuu)
Projektipäällikkö
+358 44 785 4025
sari.vaananen(at)sakky.fi

Tilaa uutiskirje.

Varuke kehitysohjelman uutiskirjeen kautta saat ajankohtaista tietoa hankkeen tapahtumista ja löydät ilmoittautumislinkit tapahtumiin.

Ilmoittaudu uutiskirjeen tilaajaksi täältä

Virtuaali-infot

Varuke kehitysohjelman virtuaali-infot ovat avoimia tilaisuuksia, joissa kerrotaan ohjelman etenemisestä, kuullaan asiantuntijoita sekä ennen kaikkea kuullaan ohjelmassa mukana olevien ruokapalveluiden kokemuksia ja kuulumisia hankkeen etenemisestä.

Virtuaali-infon ohjelman sekä järjestettyjen infojen materiaalit löytyvät täältä.

Yritysten vastuullisuusteot

Miten vastuullisuus näkyy eri yritysten toiminnassa. Yritysten vastuullisuusteot webinaarisarjassa yritysten edustajat kertovat omasta vastuullisuudestaan. Webinaarien vastuutoteuttajana on toiminut Ruokatieto ja aineisto on koottu heidän sivuilleen.

Yritysten vastuullisuusteot webinaariaineisto

Varuke -hanke tiedottaa

Osallistamiskortit

Hankkeen ruokapalvelutoimijoiden toteuttamat osallistamisen tavat ja toimenpiteet kerättiin osallistamiskortteihin.

Osallistamiskortit löytyvät täältä

Ajankohtaista

Vastuulliset ruokapalvelut kehitysohjelmasta keinoja hävikin hallintaan

Ruokahävikki on aihe, joka puhuttaa paljon julkisuudessa. Välillä kritisoidaan hävikin saamaa huomiota keskustelussa. Ilmastonäkökulmasta esimerkiksi kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtymisellä on enemmän merkitystä kuin hävikillä. Vastuulliset ruokapalvelut kehitysohjelmassa (Varuke) vastuullisempaan toimintaan pyritään monin keinoin. Ruokapalvelussa kasvipohjaisten ruokien menekkiä edistetään esimerkiksi kehittämällä maistuvampaa reseptiikkaa.   Hävikin hallinta on kuitenkin tärkeä osa vastuullista ruokapalvelutoimintaa. Hävikki aiheuttaa turhia kustannuksia, vie...

Ruokahävikin hallinnan monet kasvot

Viikolla 37 vietetään Hävikkiviikkoa ja tiedotetaan tärkeästä asiasta, johon me kaikki voimme vaikuttaa. Taistelussa ruokahävikkiä vastaan saavutetaan myös taloudellisia hyötyjä, joista julkisien ruokapalvelujen osalta hyödymme kaikki veronmaksajat. Ruoan ilmastovaikutukset ovat varmasti tiedostettuja, kuten myös monet toimenpiteet. Vastuulliset ruokapalvelut kehittämisohjelma, Varuke -hankkeessa ruokapalvelut, ympäri Suomen maata rakentavat omia vastuullisuussuunnitelmiaan, voidakseen systemaattisesti kehittää omaa toimintaansa vastuullisemmaksi. Ruokapalvelutoimijoiden...

Faktat

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

01.11.2020 – 31.07.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Savon koulutuskuntayhtymä, Ekocentria

Osatoteuttajat: Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamk

Muut kumppanit: Luonnonvarakeskus, Viestintävalkea

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 553 919 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 113 678 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö / Ruokaketjun kehittäminen