Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma on päättynyt. Varuke oli tukemassa ja kehittämässä ruokapalvelujen konkreettista vastuullisuustyötä.

Tuloksena

Kehitysohjelman tuloksena on luotu työkalu ruokapalveluiden itsearviointiin sekä vastuullisuuden kehittämiseen. Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on maksuton, selainpohjainen työkalu oman vastuullisuusohjelman rakentamiseen. Ohjelman avulla tunnistetaan kehittämiskohteet, luodaan vastuullisuussuunnitelma sekä raportoidaan vastuullisuustyöstä.

Toiminta

Kehitysohjelma on ollut kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke ja sen tavoitteena on ollut  jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Järjestettyjen työpajojen teemoina ovat olleet mm. hankinnat, ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi sekä viestintä.

 

Kuva: EkoCentria

Kehittämistehtävien ja sparrausten kautta ruokapalvelut ovat saaneet käyttöönsä uusia menetelmiä vastuullisuustoimenpiteiden edistämiseen. Bulmabareissa on jaettu lisätietoa ruokapalveluiden toivomien teemojen pohjalta.

Kehittämisohjelman aikana on järjestetty kahdenlaisia yleisötilaisuuksia: virtuaali-infoja kehittämisohjelman etenemisestä ja webinaarisarja elintarvikealan eri yrityksissä tehdyistä vastuullisuusteoista.

Mukana

Kehitysohjelmaan (Varuke) on osallistunut kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana ovat laatineet ja kehittäneet omaa vastuullisuussuunnitelmaansa. Kehitysohjelman haun kautta ja ohjelman valintaperusteiden pohjalta valittiin mukaan eri kokoisia, toimintatyypiltään erilaisia toimijoita mahdollisimman laajasti eripuolelta Suomea.

Ruokapalveluista mukana olivat Arkea Oy, Lempäälän, Mikkelin, Salon ja Tuusulan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy sekä Tvärminnen eläintieteellinen asema/Helsingin yliopisto.

Hankkeen vastuullisena toteuttajana ja hallinnoijana on toiminut Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina ovat toimineet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.

 

 

Lisätietoja

Merja Ylönen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö
+358 407 094 834
merja.ylonen(at)xamk.fi

Sari Väänänen
kehityspalvelut EkoCentria (vetovastuu)
Projektipäällikkö
+358 44 785 4025
sari.vaananen(at)sakky.fi

Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on julkaistu

Maksuton Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu.
Ohjelma auttaa ruokapalveluita oman vastuullisuustyön tekemisessä.

vastuullinenruokapalvelu.fi

Virtuaali-infot

Varuke kehitysohjelman aikana on pidetty virtuaali-infoja, jotka ovat olleet avoimia tilaisuuksia. Infoissa on kerrottu ohjelman etenemisestä, kuultu asiantuntijoita sekä ennen kaikkea kuultu ohjelmassa mukana olevien ruokapalveluiden kokemuksia ja kuulumisia hankkeen etenemisestä.

Järjestettyjen infojen materiaalit löytyvät täältä.

Kestävä kouluruokailu on yhteispeliä -juliste!

Juliste kannustaa mm. oppilaita tutkimaan ruoan alkuperää, syömään lautasmallin mukaisesti sekä välttämään ruokahävikkiä ruokailoa unohtamatta. Julistetta voi käyttää keskustelun avaajana tai vaikka pelilautana.
Julisteen on toteuttanut Ruokatieto yhdessä Vastuulliset ruokapalvelut –kehitysohjelman kanssa. Julisteen on kuvittanut Anna Polkutie"

Ilmaista A2 kokoista julistetta voi tilata täältä, kahdella eri versiolla, joko Kestävä kouluruokailu on yhteispeliä tai Kestävä ruokailu on yhteispeliä.

Yritysten vastuullisuusteot

Miten vastuullisuus näkyy eri yritysten toiminnassa. Yritysten vastuullisuusteot webinaarisarjassa yritysten edustajat kertovat omasta vastuullisuudestaan. Webinaarien vastuutoteuttajana on toiminut Ruokatieto ja aineisto on koottu heidän sivuilleen.
Webinaarit eivät sisällä kaupallista yritys- tai tuote-esittelyä.

Yritysten vastuullisuusteot webinaariaineisto

Osallistamiskortit

Hankkeen ruokapalvelutoimijoiden toteuttamat osallistamisen tavat ja toimenpiteet kerättiin osallistamiskortteihin.

Osallistamiskortit löytyvät täältä

Ohjelman aikana julkaistuja artikkeleja, blogeja ja mediaosumia

Aloita oman vastuullisuusohjelman rakentaminen: vastuullinenruokapalvelu.fi https://ateria.messukeskus.com/aloita-oman-vastuullisuusohjelman-rakentaminen/

Vastuullisuus osana ruokapalveluiden ruokatuotanto prosessia AMKO-lehti_ 1-2023_34-37

Bulmabaarissa tarjoiltiin kasvisruokaa  AMKO-lehti_2-2022_28-30

Tavoitteena vastuullinen ruokalista AMKO-lehti_4-2022_30-33

Pienilläkin ruokahävikkiin liittyvillä toimilla on merkitystä. https://mmm.fi/hanke2?tunnus=MMM036:00/2021

Ravitsemussitoumus auttaa viestimään vastuullisuudesta https://www.amko.fi/2022/02/22/ravitsemussitoumus-auttaa-viestimaan-vastuullisuudesta/

Miten Mikkelin ruokapalvelut sai tarjolle kalaa lähivesiltä https://www.youtube.com/watch?v=eBVsAs8KTFM

Vastuullisuutta ruokapalveluihin: https://www.justfood.fi/fi-FI/Puheenvuorot/Uutisarkisto/Vastuullisuutta_ruokapalveluihin_asiakka(61347)

Yle Uutiset Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kasvisruoka ja makuraadit https://yle.fi/uutiset/3-12070982

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 3/2021: https://www.amko.fi/2021/09/07/ajanmukaista-arkiruokaa-oppilaita-osallistamalla/

AmmattikeittiöOsaajalehti 2/2021                                           https://www.amko.fi/2021/08/17/palmissa-lisataan-aktiivisesti-kouluruokailun-kala-ja-kasvisruokavalikoimaa/

Kymmenen ruoka-alan toimijaa kehittää vastuullisia ruokapalveluja – Tuusula keskittyy opiskelijaravintoloissa kiertävään pop-up -malliin https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/3954364

Mikkeli tähtää kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää – Kaupungin ruokapalvelut valittiin mukaan kehitysohjelmaan https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/1fdb9a33-5fd2-4674-b4f5-e16b48bb8e59

Kymijoen Ravintopalvelut valittiin mukaan valtakunnalliseen Vastuulliset ruokapalvelut -ohjelmaan – Tavoitteena on pyrkiä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/23dcb9ee-7d6a-4b31-b497-ebb1e9d53eb0

Varuke -hanke tiedottaa

Ajankohtaista

Vastuulliset ruokapalvelut kehitysohjelmasta keinoja hävikin hallintaan

Ruokahävikki on aihe, joka puhuttaa paljon julkisuudessa. Välillä kritisoidaan hävikin saamaa huomiota keskustelussa. Ilmastonäkökulmasta esimerkiksi kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtymisellä on enemmän merkitystä kuin hävikillä. Vastuulliset ruokapalvelut kehitysohjelmassa (Varuke) vastuullisempaan toimintaan pyritään monin keinoin. Ruokapalvelussa kasvipohjaisten ruokien menekkiä edistetään esimerkiksi kehittämällä maistuvampaa reseptiikkaa.   Hävikin hallinta on kuitenkin tärkeä osa vastuullista ruokapalvelutoimintaa. Hävikki aiheuttaa turhia kustannuksia, vie...

Ruokahävikin hallinnan monet kasvot

Viikolla 37 vietetään Hävikkiviikkoa ja tiedotetaan tärkeästä asiasta, johon me kaikki voimme vaikuttaa. Taistelussa ruokahävikkiä vastaan saavutetaan myös taloudellisia hyötyjä, joista julkisien ruokapalvelujen osalta hyödymme kaikki veronmaksajat. Ruoan ilmastovaikutukset ovat varmasti tiedostettuja, kuten myös monet toimenpiteet. Vastuulliset ruokapalvelut kehittämisohjelma, Varuke -hankkeessa ruokapalvelut, ympäri Suomen maata rakentavat omia vastuullisuussuunnitelmiaan, voidakseen systemaattisesti kehittää omaa toimintaansa vastuullisemmaksi. Ruokapalvelutoimijoiden...

Faktat

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

01.11.2020 – 31.10.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Savon koulutuskuntayhtymä, Ekocentria

Osatoteuttajat: Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamk

Muut kumppanit: Luonnonvarakeskus, Viestintävalkea

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 553 919 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 113 678 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö / Ruokaketjun kehittäminen