Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma (Varuke) tukee julkisia ruokapalveluja toteuttamaan strategista ja konkreettista vastuullisuustyötä.

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma, Varuke -hankeessa on mukana kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana laativat sekä kehittävät oman vastuullisuussuunnitelmaansa. Hanke järjestää seitsemän työpajaa, joiden teemoja ovat muun muassa hankinnat, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi, viestintä sekä vastuullisuusraportointi.

Kuva: EkoCentria

Työpajoihin liittyvät kehittämistehtävät ja ruokapalvelutoimijoiden sparraus tuovat esille  konkreettisia toimintatapoja vastuullisuustyössä etenemiseen. Lista hankkeessa mukana olevista ammattikeittiöistä (10 kpl) sekä heidän toiminnan kuvaustiedot löytyvät www.ekocentria,fi/varuke sivuilta.

Kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke, jonka tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön.

Hankkeen vastuullinen toteuttaja ja hallinoija on Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina toimivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.

Lisätietoja

Teija Rautiainen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
tutkimuspäällikkö
+358 400 872 759
teija.rautiainen(at)xamk.fi

Sari Väänänen
kehityspalvelut EkoCentriap
Projektipäällikkö
+358 44 785 4025
sari.vaananen(at)sakky.fi

Varuke -hanke tiedottaa

Osallistamiskortit

Hankkeen ruokapalvelutoimijoiden toteuttamat osallistamisen tavat ja toimenpiteet kerättiin osallistamiskortteihin.

Osallistamiskortit löytyvät täältä

Ajankohtaista

Ruokahävikin hallinnan monet kasvot

Viikolla 37 vietetään Hävikkiviikkoa ja tiedotetaan tärkeästä asiasta, johon me kaikki voimme vaikuttaa. Taistelussa ruokahävikkiä vastaan saavutetaan myös taloudellisia hyötyjä, joista julkisien ruokapalvelujen osalta hyödymme kaikki veronmaksajat. Ruoan ilmastovaikutukset ovat varmasti tiedostettuja, kuten myös monet toimenpiteet. Vastuulliset ruokapalvelut kehittämisohjelma, Varuke -hankkeessa ruokapalvelut, ympäri Suomen maata rakentavat omia vastuullisuussuunnitelmiaan, voidakseen systemaattisesti kehittää omaa toimintaansa vastuullisemmaksi. Ruokapalvelutoimijoiden...

Faktat

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

01.11.2020 - 31.07.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Savon koulutuskuntayhtymä, Ekocentria

Osatoteuttajat: Ammattikeittiöosaajat ry, Ruokatieto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamk

Muut kumppanit: Luonnonvarakeskus, Viestintävalkea

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 553 919 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 113 678 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Maa- ja metsätalousministeriö / Ruokaketjun kehittäminen