Tuloksena
Kehitysohjelman tuloksena on luotu työkalu ruokapalveluiden itsearviointiin sekä vastuullisuuden kehittämiseen. Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on maksuton, selainpohjainen työkalu oman vastuullisuusohjelman rakentamiseen. Ohjelman avulla tunnistetaan kehittämiskohteet, luodaan vastuullisuussuunnitelma sekä raportoidaan vastuullisuustyöstä.
Toiminta
Kehitysohjelma on ollut kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke ja sen tavoitteena on ollut jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Järjestettyjen työpajojen teemoina ovat olleet mm. hankinnat, ruokahävikki, ruokalistasuunnittelu, asiakastarpeet, työhyvinvointi sekä viestintä.
Kuva: EkoCentria
Kehittämistehtävien ja sparrausten kautta ruokapalvelut ovat saaneet käyttöönsä uusia menetelmiä vastuullisuustoimenpiteiden edistämiseen. Bulmabareissa on jaettu lisätietoa ruokapalveluiden toivomien teemojen pohjalta.
Kehittämisohjelman aikana on järjestetty kahdenlaisia yleisötilaisuuksia: virtuaali-infoja kehittämisohjelman etenemisestä ja webinaarisarja elintarvikealan eri yrityksissä tehdyistä vastuullisuusteoista.
Mukana
Kehitysohjelmaan (Varuke) on osallistunut kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka hankkeen aikana ovat laatineet ja kehittäneet omaa vastuullisuussuunnitelmaansa. Kehitysohjelman haun kautta ja ohjelman valintaperusteiden pohjalta valittiin mukaan eri kokoisia, toimintatyypiltään erilaisia toimijoita mahdollisimman laajasti eripuolelta Suomea.
Ruokapalveluista mukana olivat Arkea Oy, Lempäälän, Mikkelin, Salon ja Tuusulan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy sekä Tvärminnen eläintieteellinen asema/Helsingin yliopisto.
Hankkeen vastuullisena toteuttajana ja hallinnoijana on toiminut Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria ja osatoteuttajina ovat toimineet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Ammattikeittiöosaajat ry (Amko) sekä Ruokatieto Yhdistys ry.