Kotkassa aloitamme lukuvuoden elokussa 2024 uudella keskustan tuntumassa Kantasatamassa sijaitsevalla uudella kampuksella.

Uuden kampuksen tilat on suunniteltu muunneltaviksi, ja niillä pääset hyödyntämään entistä paremmin erilaisia simulaatioympäristöjä ja laboratorioita.

Uusi kampus kohoaa Kantasatamaan

Syksyllä 2024 lukuvuosi aloitetaan meren rannalla Kotkan Kantasatamassa, kivenheiton päässä kaupungin keskustasta.

Kantasatamassa historia ja satamakaupungin rosoisuus ovat vahvasti läsnä upean uuden arkkitehtuurin rinnalla. Täällä ovat tavanneet ennen ja nyt ihmiset, kulttuurit, tiede, tutkimus ja taide.

Xamkin kampuksen lisäksi Kantasatamassa sijaitsee muun muassa monipuolinen tapahtumakeskus Satama Areena sekä Merikeskus Vellamo.

Opiskelijoitamme hemmotellaan siis todella ainutlaatuisella kampusalueella!

Tutustu Kantasatamaan

Kotkan Kantasatama on Itämeren persoonallisin oppimisen, osaamisen ja viihtymisen keskus. Näet, koet ja opit aina uutta merellisessä ympäristössä.

Tutustu Kantasatamaan

Seuraa rakentamista

Kampuksen rakentamisessa ollaan jo loppusuoralla. Katso kamerasta kuinka rakentaminen edistyy!

Katso tuorin tilanne työmaalta

Kotka on merikaupunki kauneimmillaan

Kotka sijaitsee Suomenlahden rannikolla noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, asukkaita on 55 000. 

Kotkassa on loistavat mahdollisuudet nauttia luonnosta: erityisesti saaristosta ja merestä.  Kotkasta löytyy myös muita hienoja luontokohteita ja erityisen ylpeitä kotkalaiset ovat puistoistaan: noin viiden kilometrin kävelyllä tarjolla on peräti 9 hyvin hoidettua puistoa.

Kotkassa yksi hienoimpia asioita on sen pitkä historia merimieskaupunkina – opiskelijat ovat tervetulleita luomaan siitä omia sovelluksiaan. Kotkansaari on kompakti urbaani keskusta – sieltä löytyy monenlaista: possokahveille kutsuva kauppatori, Kauppakeskus Pasaati, erikoisliikkeitä, ravintoloita, kahviloita, elokuvateattereita, kaupunginteatteri, valokuvakeskus, konsertteja ja ravintolakeikkoja, keilausta, akvaariotalo Maretarium, Merikeskus Vellamo museoineen ja tapahtumineen, uimahalli ja maauimala, urheilukeskus, rantoja ja Suomen suurin ulkogalleria, Kotkan veistospromenadi.

Kotkan suuri urheiluseura- ja järjestömäärä antaa paljon harrastusmahdollisuuksia. Kärkiurheiluseurat KTP Basket ja Peli-Karhut miesten ja naisten koripallon pääsarjatasolla sekä FC KTP futiksen ykkösessä luovat urheilun tunnelmaa. Kotkan opisto ja Kotkan seudun musiikkiopisto antavat mahdollisuudet opiskeluun vapaa-ajalla.

Kymi Sinfonietta, Kotkan kaupunginteatteri ja Kotkan valokuvakeskus samoin kuin muut konsertit, näyttelyt ja tapahtumat tarjoavat kulttuurielämyksiä. Kantasataman alueella voit nauttia kulttuuritarjonnasta. Merikeskus Vellamon suojista löytyvät Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon vaihtuvat näyttelyt. Lähistöllä sijaitsee myös legendaarinen ja ennen pahamaineisena merimieskapakkana tunnettu Ravintola Kairo, joka tarjoaa tänä päivänä elämyksiä ruoan, juoman ja tapahtumien parissa.

Kotkassa ollaan ylpeitä myös Santalahden viiden tähden leirintäalueesta ja sen viereisestä upeasta Kotkan golfkentästä.

Ravintolat Kantasatamassa

Kantasatamassa lounaspaikoissa on valinnan varaa. Kampuksen ravintolana toimii Satama Areenan kahvila-ravintola Buugi. Lisäksi kävelymatkan päässä sijaitsevat Vellamon ravintola Laakonki sekä Ravintolat ja kahvilat – Ekami.

Matkustaminen

Paikallis- ja seutuliikenteen busseilla pääsee eri kaupunginosiin ja lähikuntiin. Helsinkiin bussit kulkevat noin tunnin välein. Taajamajunalla pääsee useita kertoja päivässä Kouvolaan, josta raiteet kuljettavat sinut ympäri Suomea. Lähisaaristoon pääsee kesäisin Sapokan venesatamasta.

Tutustu tarkemmin Kotkaan:

Asuminen

Opiskelija-asuntoja Kotkasta löytyy moneen makuun, kampuksen vierestä tai keskustasta. Opiskelija-asuntoja Kotkassa tarjoaa Kotkan Opiskelija-asunnot Oy. Kotkassa opiskelija-asunnossakin voi olla merimaisema! 

Tutustu Kotkan opiskelija-asuntojen sijaintiin  kartalla (avautuu uuteen ikkunaan)

Liikenneyhteydet uudelle kampukselle

Kotkan uusi kampus sijaitsee mainioiden julkisten liikenneyhteyksien päässä.

Junalla pääset lähes kampuksen ovelle, kun hyppäät pois päätepysäkillä eli Kotkan Sataman seisakkeella. Myös bussilla kampukselle pääsee näppärästi niin kaukaa kuin läheltäkin. Bussit saapuvat Kotkansaarelle ja päätepysäkeiltä on lyhyt kävelymatka itse kampukselle.

Kotkassa liikkuminen käy kätevästi myös pyörällä tai jalan, ja samalla voi ihailla joka puolella aukeavia merimaisemia.

Monipuoliset ja muunneltavat oppimisympäristöt

Nykyisenkin kampuksen palvelut ja oppimisympäristöt ovat monipuolisia: kampukselta löytyvät niin kyberlaboratorio, minisairaala kuin ainulaatuinen ambulanssisimulaattorikin. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ja Euroopassa ainutlaatuinen opetuskäytössä oleva ambulanssisimulaattori.

Sosiaali- ja terveysalan oppimistilat

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille kampukselle on suunniteltu monikäyttöisiä oppimistiloja, joita voidaan jakaa ja muokata oppimistarpeen mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi.

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat saavat käyttöönsä yhteensä 10 simulaatiotilaa, joihin tulee käyttöön SIMStation simulaatiojärjestelmät. Simulaatiotilojen lisäksi uudelle kampukselle siirretään nykyiseltä Kotkan kampukselta tutuksi tullut ambulanssisimulaattori.

Ambulanssisimulaattorin lisäksi kampukselle saadaan nyt myös odotettu ambulanssihalli, jossa ambulanssien säilytyksen lisäksi opiskelijat voivat harjoitella erilaisia ensihoidon tilanteita sekä hälytysajoneuvoihin liittyviä asioita esim. hälytysajoneuvojen tekniikkaa, ajamiseen liittyviä tarkistuksia sekä tietysti liikkeelle lähtöä, ajamista sekä halliin saapumista ja potilaan luovutusta päivystykseen.

Vastaavanlainen halli oppimisympäristönä suomen ammattikorkeakoulujen mittakaavassa on toistaiseksi vielä ainutlaatuista. Rakenteilla olevan Kotkan kampuksen lisäksi vastaavanlainen mahdollisuus harjoitteluun löytyy opetustilana ainoastaan pelastusopistolta Kuopiosta.

Muun muassa näihin tiloihin rakentuvat sosiaali- ja terveysalan oppimistilat.

Aiemmin hyvin toimivia käytäntöjä on myös hyödynnetty uuden kampuksen oppimistilojen suunnittelussa, jotta opiskelijoille saataisiin toimivimmat tilaratkaisut. Näin ollen kampus ja oppimisympäristöt muuntuvat opiskelijoiden tulevaisuuden tarpeisiin helposti.

Hyvin suunnitellut oppimisympäristöt edesauttavat tilojen monipuolisen käyttötarkoituksen ja lisäävät opiskelijoiden käytännön harjoittelumahdollisuuksia. Kaikki koulutusohjelmat ovat saaneet olla mukana suunnittelemassa tiloja uudelle kampukselle.

Arkkitehtuuri

Kotkan uuden kampuksen tunnusomaisimmat elementit ovat suomumaisesti metalliverhoillut suuret kattolappeet, jotka muodostavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä, mikä esittelee rakennuksen monipuolista toimintaa ja elävöittää ympäröivää kaupunkitilaa.

Vinot kattolappeet muodostavat rakennukseen näyttävän aulatilan, johon sijoittuu kirjaston lisäksi monipuolisesti käytettävää opiskelutilaa. Rakennuksen katolle sijoittuu kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Rakennuksen koko on noin 16 000 brm2.

Lue lisää uuden kampuksen arkkitehtuurista.