Xamkin restonomikoulutuksessa avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus ponnistaa kohti menestyksekästä uraa yhteistyössä Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloiden kanssa. Urapolkumalli auttaa viemään opinnoissa saadut opit käytäntöön, työelämän mentoreiden avulla. Yksi heistä on Anni Salomaa, ravintolapäällikkö Original Sokos Hotel Vaakunasta Mikkelistä.

Käytännöllä syvempää oppia

Syksystä 2024 alkaen päiväopintoina restonomitutkintoa suorittavat opiskelijat voivat hakea mukaan Urapolkumalliin. Astuminen Urapolulle kannattaa monesta syystä: opiskelija saa oman yritysmentorin tuekseen, joka toimii yhteyshenkilönä tehtävien toimeksiannoissa, harjoittelujen koordinoinnissa sekä opinnäytetyön aiheen valinnassa. Yksi mentoreista on Anni Salomaa, jolla on omakohtaista kokemusta restonomiopinnoista.

– Valmistuin restonomiksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta 2014 ja tällä hetkellä opiskelen Xamkissa ylempää amk-tutkintoa. Omasta kokemuksesta tiedän, että opetuksessa asiat voi oppia vain tiettyyn pisteeseen asti, käytännössä oppii asiat vielä syvemmin.

Mentoriksi lähteminen oli Annille luontevaa, sillä ammattikorkeakouluopiskelu on tuttua ja laaja työkokemus on vahvistanut osaamista.

– Aloitin urani kesätöissä Visulahden matkailukeskuksessa ja urani aikana olen ollut esihenkilöroolissa mm. pikaruokaravintolassa, kesäterassilla, yökerhossa, kahvilassa ja ala cartessa ja kokouspalveluissa. Ilolla olen mukana kouluttamassa uusia tulevaisuuden lupauksia alalle lisää.

Ravintola-alan urapolulla paljon mahdollisuuksia

Opiskelijan urapolkumalli pitää sisällään 3 opintojaksoa, harjoittelut sekä opinnäytetyön. Millaisia käytännön asioita mallin avulla pääsee kokeilemaan?

– Ruokapalveluiden osalta toimeksianto voisi olla esimerkiksi Vaakunan kokous- ja juhlapalvelujen tuotteistuksen uudistaminen tai vaikka hotellin aamiaisen itsetehtyjen tuotteiden reseptipankin luominen.

Myös harjoittelupaikoissa on valinnanvaraa.

– Vaikka mitä aina oman mielenkiinnon mukaan, aamu- tai iltapainotteisesti, salilla tai keittiössä. Syventävässä harjoittelussa pääsee ravintolapäällikön aisapariksi.

Anni kannustaa lähtemään Urapolulle, koska se on mainio tapa kasvaa ammatillisesti jo opintojen aikana. Suur-Savon ravintolat ovat monipuolinen kattaus erityyppisistä ravintoloista, joten Urapolulla pääsee kokeilemaan erilaisia tehtäviä erilaisissa ravintoloissa.

– Tarjolla on oppimista esimerkiksi kahviloissa, lounasravintoloissa tai tilausravintoloissa. Opintojen aikana luodut verkostot ja tuntemus S-ryhmän ravintolatoiminnasta auttavat sinua löytämään sinulle sopivan työn valmistumisen jälkeen ja etenemään urallasi.

Aloita oman urapolkusi etsintä

Xamkin ja Suur-Savon urapolkumalli on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ravintola-alaan, jonka sisällä on runsaasti erilaisia työtehtäviä, työpaikkoja ja etenemismahdollisuuksia. Restonomi-tutkinto valmentaa monipuolisesti alan päällikkö- ja esimiestehtäviin korostaen samalla käytännön osaamista.

Mitä terveisiä Anni lähettää matkailu-ja ravintola-alaa suunnitteleville?

– Töitä löytyy tekevälle aina, kenttä on laaja ja monipuolinen joten oman paikkansa löytää varmasti. Ala kehittyy jatkuvasti, joten on oltava myös valmis itse kehittymään samalla ja se juuri tekeekin tästä alasta mielenkiintoisen.

 

Lue lisää restonomikoulutuksesta: www.xamk.fi/restonomi

Tutustu urapolkumalliin tarkemmin: www.xamk.fi/urapolku