Voin suositella metsätalousinsinöörin koulutusta heille, joita kiinnostaa metsä, luonto ja ulkona oleminen. Ei tarvitse olla maatilalta kotoisin, eikä tarvitse olla metsätaustaa! Oma mielenkiinto ratkaisee.

Lukion ja armeijan jälkeen minulla ei ollut mitään tietoa siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, joten päätin mennä töihin. Parkettitehtaalla vierähtikin lopulta vuoden päivät. Parkettitehtaalla näin konkreettisesti miten hienoja tuotteita puusta voi tehdä.

Metsäalasta kiinnostuinkin alun perin juuri teollisuuden kautta. Kiinnostuin nimenomaan puun mahdollisuuksista ja teollisesta puolesta. Metsä- ja puutuoteteollisuushan ovat myös osa metsäalaa. Metsäala kiinnosti myös sen takia, että en halunnut tulevassa ammatissani istua pelkästään toimistossa. Suomessa riittää metsää, joten ajattelin, että metsäalalta eivät ainakaan työt katoa lähitulevaisuudessa, tuskin koskaan.

Metsätalousinsinöörin opinnot aloitin Xamkissa syksyllä 2018 ja valmistuin maaliskuussa 2022.

Olen kotoisin Mikkelistä, joten oli luonnollista jäädä tuttuun kotikaupunkiin opiskelemaan. Metsätaloutta olisi toki voinut opiskella muuallakin, mutta en nähnyt mitään syytä vaihtaa maisemaa. Sijainti siis käytännössä ratkaisi sen, että päädyin valitsemaan juuri Xamkin. Mikkelissä kun sattui sopivasti olemaan juuri metsätalouden koulutus tarjolla.

Ennen opintoja en metsäalasta tiennyt paljoakaan. Suvussani tai lähipiirissäni ei ole mitään varsinaista metsätaustaa, joten senkin puolesta hyppäsin ikään kuin tuntemattomaan. Tiesin kuitenkin, että metsäisen taustan puuttuminen ei estä opiskelua, sillä oma halu ja motivaatio ratkaisevat loppupeleissä lähes kaiken. Tämä ennakkotieto on myös osoittautunut todeksi.

Rento ilmapiiri ja hyvä yhteishenki

Opiskelu Xamkissa on ihan mukavaa. Opiskelu ei ole liian muodollista, vaan ilmapiiri on ainakin omalla alallani ollut rento. Huumoria riittää, eikä kouluun meno ole ikinä harmittanut. Korona-aikana perinteistä luokkaopetusta ja ylipäänsä lähiopetusta kerkesi kylläkin tulemaan ikävä.

Käytännön puolta painotetaan enemmän metsäalan opinnoissa, mikä näkyy mm. melko runsaan maasto-opetuksen määrässä. Yhteistyö opettajien ja opiskelijoiden välillä pelaa hyvin, eikä minkäänlaista ”jäykkyyttä” esiinny. Opettajat ja opiskelijat ovat vähän niin kuin kavereita keskenään. Opiskelu ei ole liian hektistä tai työlästä, eikä opiskelijalta vaadita liikoja. Riittää kun parhaansa mukaan keskittyy luennoilla ja tekee annetut tehtävät yms. ajoissa. Opinnoissa on sopivasti vaihtelua.

Yllätyin eniten siitä, miten samanhenkistä porukka on luokalla ollut. Aika lailla kaikkien kanssa on tullut alusta lähtien hienosti toimeen. Porukka hitsautui hyvin yhteen jo ensimmäisen syksyn aikana.

Maasto-opetus tärkeä osa opintoja

Kursseja on laidasta laitaan eli koulutus on näin ollen melko laaja ja monipuolinen. Opintojen monipuolisuus on pitänyt mielen virkeänä, kun ei ole keskitytty vain yhteen tai kahteen asiaan. Maasto-opetus on ollut hyvä ja tärkeä osa opintoja. Maasto-opetus on juuri ollutkin tärkeä osa opintojen käytännönläheisyyttä. Pääsimme maastoon puuhastelemaan ja tekemään harjoituksia jo heti opintojen alussa. Maasto-opetus oli mielestäni myös tärkeä tekijä porukan yhteen hitsautumisessa.

Kahden ensimmäisen vuoden aikana maastossa vietetään melko paljon aikaa, kaksi viimeistä vuotta ovat sitten enemmän teoriapainotteisia. Talvisin ei juuri olla maastossa, vaan tällöin opetus tapahtuu pääsääntöisesti luokassa.

Harjoittelussa voi saada palkkaakin

Hyvää vaihtelua ja yksi kiinnostavimmista asioista opiskelussa ovat olleet ehdottomasti kesäaikaiset harjoittelujaksot. Harjoittelussa on saanut olla reilusti ulkoilmassa ja saanut käytännön oppia, kun on päässyt soveltamaan koulussa opittua tietoa käytäntöön.

Harjoitteluissa on myös päässyt tutustumaan eri metsäalan organisaatioihin lähempää. Itse olin opintojeni aikana mm. Versowoodin sahalla sekä Metsähallituksella ja metsänhoitoyhdistyksellä. Metsäalan harjoitteluista maksetaan myös tavallisesti palkkaa, mikä on hieno asia moneen muuhun alaan verrattuna. Mikäs sen mukavampaa kuin ansaita rahaa ja opintopisteitä, tällöinhän saa ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Opintoihin ei tarvitse olla metsätaustaa

Voin suositella koulutustani heille, joita kiinnostaa metsä, luonto ja ulkona oleminen. Liikunnallisuus ja ylipäänsä aktiivisuus ovat hyviä ominaisuuksia, mikäli meinaa metsäalaa lähteä opiskelemaan. Ala ei sovi ihmiselle, joka ei viihdy ulkona, ja joka ei kestä mm. vaihtelevia sääolosuhteita sekä itikoita. Huumoria tarvitaan, metsäala ei sovi tosikolle. Ei tarvitse olla maatilalta kotoisin, eikä tarvitse olla metsätaustaa! Oma mielenkiinto ratkaisee.

Alalle kuin alalle tarvitaan nimenomaan motivoituneita ihmisiä, taustaan katsomatta. Mikäli ala vain kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti hakea. On hieno asia, että meidänkin luokallamme oli monenlaista porukkaa hyvinkin erilaisista taustoista.

Xamk tarjoaa hyvät puitteet opiskeluun. Isossa organisaatiossa homma toimii. Opiskelijan tarvitsee keskittyä vain opiskeluun, ei tarvitse murehtia mistään ylimääräisestä.

Hienoja kokemuksia ja muistoja

Yksi ikimuistoisemmista kokemuksista oli toisen vuoden syksyn opintomatka. Kävimme mm. Luston metsämuseossa sekä UPM:n taimitarhalla Joroisissa. Yövyimme Rantasalmella, jossa oli railakasta illanviettoa.

Myös erityisesti ensimmäisen vuoden maastotunneilta on jäänyt hauskoja muistoja. Makkaranpaistot ja ”eväsretket” olivat mukavia ja mieleenpainuvia asioita.

Yksi mainittava asia on oma työskentely Metsäosuuskunta Tammessa. Metsäosuuskunta Tammi on siis Xamkin metsätalouden opiskelijoiden pyörittämä osuuskunta, joka pyrkii mm. työllistämään metsätalouden opiskelijoita metsäalan töihin, sekä tukemaan yleishyödyllisiä tapahtumia, kuten pikkujouluja, pilkkikisoja jne. Toimin siis tämän kyseisen osuuskunnan hallituksen puheenjohtajana parin vuoden ajan. Valitettavasti tämä puheenjohtajuus sattui juuri pahimmalle korona-ajalle, sijoittuen maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2022. Tästä huolimatta osuuskunnassa toimiessa opin mm. yrityksen pyörittämistä pienessä mittakaavassa, josta on hyötyä jo ihan yleissivistyksenkin näkökulmasta.

Hyvät työnäkymät

Työpaikkoja on tällä hetkellä melko hyvin tarjolla. Metsät eivät lopu Suomesta ja metsien merkitys kasvaa jatkuvasti, joten alalla varmasti tulee olemaan työtä myös tulevaisuudessa. Ala myös todennäköisesti monipuolistuu tulevaisuudessa, joten uudenlaisia työtehtäviäkin varmasti tulee ajan saatossa tarjolle. Työnäkymät ovat siis hyvät!

Metsätalousinsinöörin tutkinto antaa pätevyyden melko moneen hommaan, eli valinnanvaraa töiden suhteen on tarjolla. Kaksi valmistunutta voivat päätyä koulun jälkeen hyvinkin erilaisiin hommiin.

Töihin heti valmistumisen jälkeen

Aloitan vapun jälkeen työt Metsäkeskuksella Mikkelissä. Työnkuvaani tulevat pääasiassa kuulumaan koealamittaus maastossa, sekä metsävaratiedon ylläpito. Työsuhde on puolen vuoden vuorotteluvapaan sijaisuus, joten tämän jälkeen suunnitelmat ovat auki. Tavoitteena olisi kuitenkin tuon puolivuotisen jälkeen jatkaa oman alan töissä. Varsinaista unelma-ammattia minulla ei ole, mutta haluaisin tulevaisuudessa työskennellä julkisella puolella. Mottonani on elää päivä kerrallaan.

Jatko-opintoja en ole vielä tässä vaiheessa miettinyt. Aika näyttää mihin elämä kuljettaa. Yhtenä mahdollisuutena on toki suorittaa tulevaisuudessa metsätalousinsinöörin YAMK-tutkinto tai maisterin tutkinto yliopistossa, mutta näitä ei tarvitse tosiaan miettiä ainakaan pariin vuoteen. Joka tapauksessa kaikki ovet ovat toistaiseksi auki. Metsätalousinsinöörin koulutus on monipuolinen, joten sen suorittaminen avaa mahdollisuuksia erilaisiin tehtäviin, eli ei siis ainoastaan metsäalan tehtäviin.

Veikka Tompuri, metsätalousinsinööri (AMK)