Liisa Airaksinen kertoo unelma-ammatistaan ja siihen opiskelusta:

Valitsin fysioterapian koulutusohjelman, koska olen aina ollut erittäin urheilullinen ja kiinnostunut ihmisen kyvystä suoriutua mitä haastavimmista (urheilu)suorituksista. Halusin oppia ihmisen anatomiaa ja ymmärtää, kuinka ihminen toimii liikkeessä ja kuinka näitä tietoja voidaan käyttää, jotta voimme fysioterapeutteina ehkäistä vammojen syntymistä, parantaa suorituskykyä ja elämänlaatua.

Miten sinusta tuli niin kansainvälinen opiskelija, Belgia – jopa Australia? Miten olet hankkinut kielitaitosi?

Olen ollut kansainvälinen pienestä pitäen, joten tällainen polku oli luonnollinen valinta minulle. Asuimme Englannissa perheeni kanssa, kun olin ala-asteikäinen, joten opin englannin kielen siellä asuessani. Tämän jälkeen kävin kansainvälisiä kouluja Suomessa, joten koko ystäväverkostoni omaa samanlaisen kansainvälisen taustan – oli normaalia matkustaa paljon ja puhua kieliä. Olen opiskellut ranskaa yli kymmenen vuotta, mutta Suomessa en ole sitä päässyt käyttämään, joten Belgia oli oivallinen vaihtoehto kehittää kielitaitoani samalla, kun sain kansainvälistä kokemusta fysioterapiasta. Australiaan lähdin sillä, se on toinen kotini: olen matkustanut Suomen ja Australian väliä edes takaisin noin neljän vuoden ajan parisuhteeni ja surffaamisen takia, ja Australiassa fysioterapia on erittäin laadukasta ja arvostettua, sillä he ovat tämän alan edelläkävijöitä.

Halusit itse tehdä opinnäytetyösi englanniksi, mikä siihen motivoi?

Australian harjoittelun jälkeen kiinnostuin entistä enemmän surffaamisesta ja kuinka fysioterapia liittyy lajiin. Loin myös hyvät suhteet harjoittelupaikkaani, joten päätin kirjoittaa opinnäytetyöni surffaamisesta englanniksi, jotta voisin käyttää sitä työnhaussa Australiassa ja myös siksi, että todennäköisesti hyvin harva surffaaja ymmärtää suomea. Halusin siis varmistua siitä, että opinnäytetyöni saisi näkyvyyttä surffimaailmassa.

liisa airaksinen

Opintomenestyksesi on kiitettävä ja valmistut vuoden etuajassa. Minkä neuvon antaisit aloittaville opiskelijoille, miten se on mahdollista? Henkilökysymys tietysti, mutta onko sinulla jokin erityinen opintotekniikka? Entä onko oppilaitoksen valinnalla väliä?

Opiskelupolkuni on lievästi sanottuna ollut erilainen ja rankka, mutta se oli minulle sopiva. Olen ymmärtänyt taipaleen myötä, että kaikki voi olla mahdollista, kun vain tekee päätöksen. Silloin löytää myös keinot tavoitteen saavuttamiseksi. Opinnot oli helppo suorittaa joustavasti, kiitos Anne Henttoselle ja HOPS:in olemassa ololle! Varmistin opintojen aikana, että aloitin tehtävien tekemisen ajoissa ja pidin kiinni omasta aikataulustani. Suljin Facebookin klo 9 aamulla jos olin suunnitellut lukevani tenttiin silloin. Toki vaikeita päiviä tuli vastaan, mutta silloin annoin itselleni mahdollisuuden rentoutua. Sekin on osa opiskelua – eihän kukaan jaksa keskittyä vain opiskelemaan vaan muutakin elämää pitää olla. Matkustin myös opintojeni aikana, jotta pysyin järjissäni haha! Valmistuminen vuoden etuajassa on minulle mieluista, sillä ikää alkaa kertyä ja kaipaan takaisin työelämään.

Toivot työllistyväsi Australiaan, millaista siellä on? Noin maana sekä fysioterapeutin työn kannalta?

Pääsen unelmieni työpaikkaan heti valmistuttuani, sillä harjoittelupaikkani Australiassa tarjosi minulle töitä. Pääsen työskentelemään tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen parissa, mikä onkin minun suosikkialueeni fysioterapiassa. Lisäksi Australiassa manuaalinen käsittely on erittäin pitkälle kehittynyttä ja arvostettua, joten toivon, että minäkin opin lisää siitä. Kaiken lisäksi australialaiset ovat todella hauskoja ja rentoja ihmisiä, joiden parissa on hyvä työskennellä ja viettää aikaa. Ja pääsen surffaamaan joka päivä! En voi uskoa kuinka onnekas olen! Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat auttaneet minua kohti unelmiani.

Liisa on saanut lailliset ammattioikeudet Australiassa, ja tässä on linkki hänen nykyisen työpaikkansa Yamba & Maclean Physiotherapy & Sports Injuries Clinicsin sivuille.