Xamkissa on meneillään Circus maximus -hanke (1.1.2018-31.12.2019), jonka tavoitteena on edistää nuorten osallisuutta ja hyvinvointia sosiaalisen sirkuksen keinoin Kymenlaaksossa.

Rehellisesti sanottuna, siirtyessäni työskentelemään Circus Maximus –hankkeeseen olin ehkä hädin tuskin kuullut sanaparin sosiaalinen sirkus. Joitain ystäviäni toimii aktiivisesti sirkustoiminnassa mukana ja itse olen lasten kanssa käynyt Haminan Teinisirkuksen tiloissa pari kertaa temppuja kokeilemassa. Tähän perustuu koko sirkustaustani. Uteliaana uuden oppimiseen olin kuitenkin valmis avaamaan oven ja kurkistamaan mitä uudella tiedolla on minulle annettavanaan. Näin sosiaalisen sirkuksen mahdollisuutena kehittää omaa pedagogista ajatteluani. Nyt muutaman kuukauden jälkeen olen enemmän kuin iloinen ja erittäin vaikuttunut sirkustoiminnan nuorten osaamista vahvistavista vaikutuksista.

Sosiaalinen sirkus on toimintaa, jossa sirkus toimii välineenä muiden taitojen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Nuorten osallisuudella ja nuorisotyötoiminnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia nuorten psyykkisiin, fyysisiin ja sosiaalisiin taitoihin. Osallisuuden kokemukset auttavat arjenhallinnassa, elämäntaitojen oppimisessa sekä parhaimmillaan kuljettavat nuoren elämässään kohtaamien vaikeiden tilanteiden läpi.

Sirkus puolestaan on monipuolinen harrastus, joka antaa valmiuksia hyvin monenlaisiin tulevaisuudessa tarvittaviin taitoihin. Sirkuksen menetelmien kautta voi löytyä itselle intohimo ja motivaatiotekijä omaan juttuun. Nuoret myös oppivat sanoittamaan omia vahvuuksiaan. Sirkuslajeja on monia, joten eri lajien joukosta löytyy varmasti jokaiselle sopiva. Sosiaalisen sirkuksen menetelmät auttavat nuoria motivoitumisessa ja sitoutumisessa pitkäjänteiseen toimintaan tai tulevaisuuden tavoitteisiin.

Circus Maximus -hankkeessa kehitetään nuorisotyömäisen sosiaalisen sirkuksen malli Haminaan ja pilotoidaan luontomenetelmien käyttöä sirkuksen osana yhteistyössä Harjun oppimiskeskuksen kanssa.

Hanke tarjoaa mahdollisuuden rakentaa koulutuksen ja nuorisotoiminnan välistä kumppanuutta, jolle voi tehdä tutkimus- ja kehittämistyönä opinnäytetöitä, integroida sosiaalialan ja yhteisöpedagogikoulutuksen opintojaksoja työelämään ja osallistaa AMK-opiskelijat aluekehitykseen.

 

Opettaja tai opiskelija, jos kiinnostuit Circus Maximus –hankkeen puitteissa opintoihin liittyvästä yhteistyöstä, voit ottaa yhteyttä projektipäällikkö Henna Ström-Kallioon.  

 

”Parempi heilua nuoralla kuin roikkua kadunkulmassa” kuuluu Haminan Teinisirkuksen motto vielä tänäkin päivänä. Lausahduksen heitti ilmoille sirkustoiminnan perustaja Claes Cedercreutz 45 vuotta sitten ja yhä tänä päivänäkin tämä motto ohjaa Haminan Teinisirkusta toimimaan nuorten hyväksi.

 

Kirjoittaja ja kuva:

Henna Ström-Kallio

Circus Maximus –hanke

Projektipäällikkö

henna.strom-kallio@xamk.fi

+358447028252