Polku kansainväliseksi verkkokauppiaaksi -hankkeessa on mahdollista myös tradenomi-opiskelijoiden työharjoittelu verkkokaupassa. Mikkeliläisen Sisustusstudio Vitriinin yrittäjä Saila Nurminen tarvitsi apua verkkokaupan käynnistämiseen. Sanna Koskimäki otti haasteen vastaan ja perusti harjoittelunsa aikana verkkokaupan Sisustusstudio Vitriinille. Tässä postauksessa hän kertoo harjoittelunsa vaiheista.

Sisustusstudio Vitriini tarjoaa yksityisen tai julkisen tilan remontoinnin ja sisustuksen suunnittelun, tuotteet ja toteutuksen. Tuotevalikoima keskittyy design-tuotteisiin. Suurimmat tuoteryhmät ovat kankaat, tapetit, painatusverhot, valaisimet ja kesäaikaan myös riippumatot. Vitriini maahantuo itse suurimman osan tuotteistaan.

Työharjoittelu verkkokaupassa Sanna Koskimäki
Sanna Koskimäki perusti verkkokaupan Sisustusstudio Vitriinille. Kuva: Heli Aaltonen
Valmennus tukena

Sanna Koskimäen harjoittelun ydin oli uuden verkkokaupan rakentaminen ja osallistuminen samalla verkkokauppavalmennukseen. – ”Verkkokaupan alustaksi valittiin Shopify ja sinne kaupan perustaminen oli minulle uusi tuttavuus, joten valmennus oli erinomainen lisä harjoitteluuni. Pääsin syventymään verkkokaupan osa-alueisiin ammattilaisten avustuksella ja sain käytännön apua kaupan perustamisessa”, Koskimäki toteaa.

Aiempi kesätyö auttoi

Verkkokauppa ei ollut Koskimäelle aivan tuntematon ala, sillä hän työskenteli jo edellisen kesän verkkokaupan ylläpitäjänä. – ”Aiemman kokemuksen ja ennakkokäsitysteni perusteella ajattelin verkkokaupan toiminnan perustuvan markkinoinnin ympärille, mikä pitääkin paikkaansa. Mikään verkkokauppa ei pyöri ilman kohdennettua ja säännöllistä mainontaa, mikä johti myös uusiin työtehtäviin Vitriinissä.”

Sisällön tuottamista ja optimointia

Shopifyn alusta on englanninkielinen, joten aluksi Koskimäki käänsi koko kaupan suomenkieliseksi. –” Hoidin työtehtäväni itsenäisesti ja itse opiskellen, joten käännöksiin, tuotteiden lisäyksiin, tuotteiden valmistajien kanssa sopimusten tekoon, sisällön tuottamiseen ja kaikkien muiden verkkokaupan osa-alueiden luomiseen upposi paljon aikaa.”

-”Sisällön tuottaminen olikin isoin osa harjoitteluani, sillä kaikki tuotteiden tiedot, blogitekstit ja muut verkkokaupan tietosivut ovat kirjoittamiani”, Koskimäki sanoo. Sisällön tuottamiseen tarvittiin tarkat tuotetiedot ja paljon vuorovaikutusta tuotteiden valmistajien kanssa. –”Tuotteita lisätessäni loin niille myös hinnastot ja hakukoneoptimointisuunnitelmat, joita käytetään myös jatkossa.”

 

Vitriini Murano hedelmäkruunu
Verkkokaupasta saa Muranon upeita hedelmäkruunuja. Kuva https://kauppa.sisustusvitriini.fi/
Sisustusstudio Vitriinin verkkokaupasta saa design-kankaita, tapetteja ja valaisimia
Vitriinin verkkokaupasta saa myös design-kankaita, tapetteja ja valaisimia. Kuva https://kauppa.sisustusvitriini.fi/

-”Verkkokaupan tuottamisen kannalta tärkeää on tehdä hakukoneoptimointia oikein ja maltilla. Tästä syystä perehdyin siihen tarkasti ja optimoin koko kaupan meta- ja alt-tagit, sekä tuotekuvat.”

Koskimäki liitti kauppaan myös laajennuksen, jonka kautta automatisoi tuotteiden hakukoneoptimoinnin. –”Laajennus tarkistaa kaupan tuotteiden hakukonetiedot ja muuttaa ne valitsemaani muotoon, joka on tällä hetkellä ”tuotteen nimi | Sisustusstudio Vitriini”. Näin asiakkaat löytävät tuotteet kätevästi eri hakusanoilla, joita käytetään tuotteiden nimissä.”

Suunnitelma antoi raamit

Koskimäki loi Vitriinille täysin uuden palvelun suunnitelmasta lähtien. –”Verkkokaupan suunnitelma antoi raamit toiminnalleni ja sain luotua kaupasta sen mukaisen. Harjoitteluni aikana minulla oli vapaat kädet luoda paras mahdollinen verkkokauppa. Tästä syystä tein koko harjoitteluni aikana taustatutkimusta ja kontaktoin eri tahoja, jotta kykenin luomaan mahdollisimman asiakaslähtöisen ja tuottavan kaupan.”

Koodauksen opiskelua

-”Kaupan osiot vaativat myös paljon koodaamista, johon en ollut aiemmin perehtynyt”, Koskimäki toteaa. –” Onneksi olen nopea oppija ja ymmärrän koodikieltä, sillä Shopifyn tuen avulla opettelin myös itse luomaan eri toiminnallisuuksia kauppaan. Muokkasin eritoten valmiita sovelluksia, joita lisäsin kauppaan parantamaan toimintaa.”

-”Kaikki koodaukseni ja kaupan rakenne ovat muokattavissa myös myöhemmässä vaiheessa, jos yrityksen toimintamallit muuttuvat. Tällä hetkellä ne mukailevat yrityksen toimintatapoja ja pyrin tekemään kaupasta mahdollisimman helppokäyttöisen ja ulkonäöltään selkeän. ”

Harjoittelun jälkeen yrityksessä työskennellessään Koskimäki perehdyttää myös muita kauppaan, jotta ei ole ainoa vastuuhenkilö. –”Näin verkkokauppa ei ole enää minusta riippuvainen, vaan sitä pystyy ylläpitämään myös organisaation muut työntekijät.”

Verkkokauppa tradenomin opinnoissa

Koskimäki ehdottaa verkkokauppaopintojen kehittämistä osana tradenomin opintoja. –”Erilaisiin alustoihin, työkaluihin ja hakukoneoptimointiin olisi hyvä tutustua. Opinnoissa käydään kuitenkin hyvin tarkasti teoriassa ja käytännössä läpi erilaiset markkinointikanavat ja toimintatavat, jotka hyödynsivät minua paljon harjoittelussani, sillä verkkokauppa kulkee markkinoinnin ja mainonnan maailman kanssa käsi kädessä.”

Taidot kehittyivät

-”Harjoittelun seurauksena verkkokaupan toiminnalliset taitoni ovat kasvaneet hurjasti, sillä tein työni itsenäisesti. Ongelmanratkaisu ja tiedon etsintä olivat työskennellessäni suuressa osassa ja näin ollen voin myös todeta olevani erittäin taitava verkkokaupan toiminnallisuuden ylläpitäjänä.”

-”Lisäksi mainonta, sisällöntuottaminen ja asiakaspalvelu ovat ehdottomasti suurimpia vahvuuksiani, jotka harjoittelun aikana ovat vain korostuneet.”

-”Opettelin työssäni myös koodaamista, jota en ollut aiemmin tehnyt. Hallitsen nyt koodauksen perusasiat ja pystyin tuottamaan toimivaa sisältöä ja muokkaamaan verkkokauppa-alustan valmiita teemoja ongelmitta. Koodikielen opiskelu oli haastavaa, mutta tietotekniset taitoni ovat aina olleet hyvät, joka tuki koodikielen lukemista huomattavasti.”

-”Tämän rinnalla haluan kehittää kuvanmuokkaustaitojani, jotka ovat vielä suhteellisen perustasolla. Verkkokaupan tuotekuvien ym. kohdalla kuvanmuokkauksessa ei ollut ongelmia, mutta haluan tulevaisuudessa kehittää taitojani siten, että pystyn tekemään kuviin suuriakin muutoksia ja käyttämään työkalujen eri ominaisuuksia.”

 

Työharjoittelu verkkokaupassa
-”Harjoitteluni tuki urakehitystäni huikeasti”, toteaa Sanna Koskimäki. Kuva: Heli Aaltonen
TYÖHarjoittelu verkkokaupassa tukee urakehitystä

Koskimäki ei osannut odottaa harjoittelulta näin paljon. –”Tulevissa työpaikoissani ja etenkin työnhaussa luulen olevan erityinen valttikortti osata verkkokaupan perustamisen, ylläpidon ja markkinoinnin eri osa-alueet laajasti. Odotan myös haastavampia ja hallinnollisia tehtäviä enemmän tulevissa työpaikoissani, vaikka niitä onkin varmasti ensin vaikeampi saavuttaa pienen työkokemuksen vuoksi.”

-” Harjoitteluni tuki urakehitystäni huikeasti, sillä tämänkaltaista työtä on harvinaista saada tradenomiopiskelijana, sillä työtehtävät ovat jo kokeneiden tasoisia. Uskonkin siis, että tulevissa työhaastatteluissani työharjoitteluni erottuu hyvin joukosta”, Koskimäki summaa.

 

 

 

 

 

Teksti Heli Aaltonen

Heli Aaltonen työskentelee yliopettajana ja on mukana Miksei Oy:n ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteisessä POLKU kansainväliseksi verkkokauppiaaksi -hankkeessa. Hankkeen käytännön toimista kertoo myös Xamkin Read-lehti 2/2018.