Savonlinnan jalkaterapeuttikoulutuksen opiskelijat ovat vierailleet Virossa useampana vuotena. Vakiokohteena on ollut Avinurmen Sosiaaliturvakeskuksen (Sotsiaalitse turvakeskus) vanhustenhoitokoti.

Siellä on noin 40 asukasta ja hoitohenkilökunta, joiden jalat on hoidettu ja lisäksi on pidetty ohjaustuokioita esimerkiksi jalkavoimistelusta. Suomen Hoitolatukku ja Mills Enterprises Ltd Oy olivat tukeneet matkaa ja lahjoittaneet jalkojenhoitovälienitä ja materiaaleja hoitokotiin.

Lisäksi muut Viron kohteet ovat vaihdelleet eri vuosina. Opiskelijat ovat vierailleet Tarton yliopistolla, Tarton ammattikorkeakoululla, Pärnun sairaalan kuntoutusosastolla sekä Tallinnan apuvälinepajassa ja kaupoissa.

Majoituspaikkamme Avinurmessa

Tänä syksynä mukana oli kaksi opettajaa ja yhdeksän meitä viimeisen lukukauden jalkaterapian opiskelijoita. Sunnuntaina aamuvarhaisella suuntasi kaksi Xamkin pakettiautoa Helsinkiin ja sieltä laivalla Tallinnaan.

Maaseudun poikki ajettuamme olimme Avinurmessa. Se on pieni kylä, josta löytyy kirkko, kaksi kauppaa, apteekki ja käsityömyymälä, hostelli sekä hoitokoti. Lisäksi kylältä löytyy haikaran pesiä.

Seurakunnalla on majoitusmahdollisuus kirkon vieressä olevan Elulaadikeskuksen yläkerrassa. Yläkerrassa on myös museo. Me opiskelijat majoituimme yläkertaan ja saimme myös pari pientä ateriaa kohtuuhintaan. Kirkkoherra oli vastaanottamassa ja rouva järjesteli tarjoilut.

Seuraavana päivänä oli vierailu hoitokotiin. Usean hoitokodin asukkaan jaloista löytyi hoidettavaa, lähinnä oli kynsiongelmia. Ne hoituivat jalkaterapeuttikoulutuksen klinikasta mukaan otetuilla vesiporilla ja instrumenteilla. Kahvit ja ruuat tarjosi hoitokoti. Kielikin sujui, kun yksi sairaanhoitaja Elve osasi suomea. Hän on työskennellyt Suomessa useampaan otteeseen.

Asukkaat olivat kiitollisia, samoin kuin henkilökunta. Jalkaterapeuttikoulutus toivotettiin taas tervetulleeksi vierailulle ensi keväänä tai syksynä. Virossa vastaava koulutusta ja ammattilaisia ei ole.

Avinurme Sotsiaal- ja Turvakeskus

Tallinnassa tutustuimme kahteen apuvälinekauppaan ja apuvälinepajaan. Siellä valmistettiin mm. yksilöllisiä tukipohjallisia. Ortopediakeskus, Ortopeedilised Lahendused on perheyritys, jonka on perustanut Marko Tilk. Hän on opiskellut ja työskennellyt Punaisen ristin proteesipajalla Suomessa viisi vuotta. Tytär Meerli on käynyt Metropoliassa apuvälineteknikon koulutuksen ja poika on ollut töissä proteesipajalla tutustumassa ortoosien valmistukseen. Silmiinpistävää oli siisteys niin kaupoissa kuin pajassakin. Ortoosipaja on tulevaisuudessa yksi jalkaterapeuttiopiskelijoiden harjoittelupaikka. Tilk sanoi, että majoitus kyllä järjestyy ja suomen kielellä pärjää.

Tallinnan apuvälineliike.
Yhteiskuvassa Marko Tilk, opettajamme sekä luokkamme.
Iloiset reissaajat

Matka toi vaihtelua koulun harjoitteluun. Tämä oli osa innovaatioprojektia, jonka yhtenä tavoitteena oli tehdä jalkaterapiaa tunnetuksi ja löytää uusia mahdollisuuksia toteuttaa alaa ja ammattia. Teimme esitteet koulutuksestamme sekä suomen, että englannin kielellä. Oli hyvä ottaa vähän etäisyyttä ja nähdä, että meillä Suomessa on moni asia järjestyksessä. Virossa vasta suunnitellaan alan koulutusta.

 

Jalkaterapian opiskelijat:  Keskitalo Milla, Lehtinen Linnea ja Nyrhinen Jonna,
yliopettaja Kiviaho-Tiippana Arja ja jalkaterapian lehtori Heikkilä Marjo

 

Kirjoita kommentti

*