Kyberturvallisuuteen liittyneessä hackathonissa opiskelijatiimit saivat valita ratkaistavakseen joko sosiaaliseen vaikuttamiseen liittyvän tietoturvahaasteen, älymodeemin penetraatiotestauksen tai verkkohyökkäyksen avoimen datan rajapinnan autenttiseen kopioon.

Jännittävästä ja tiheätunnelmaisesta hackathonista jäi mukavia jälkiväristyksiä, jotka eivät johtuneet pelkästään energiajuomista. Tämä oli todellinen hackathon, tässä oikeasti hakkeroitiin ja on aivan pakko myöntää, että hakkerointi on hauskaa ja jännittävää.

Kyberturvallisuus koskettaa meitä kaikkia. Tietoverkostoissa ympärillämme käydään jatkuvasti näkymätöntä sotaa. Ihmisen sanotaan olevan kyberturvallisuuden heikoin lenkki. Tehokkainkaan järjestelmien tekninen suojaus esimerkiksi palomuureilla, virustorjuntaohjelmilla tai roskapostisuodattimilla on voimaton, jos tämä heikoin lenkki altistaa järjestelmät kyberuhkille.

Kolmas haasteista liittyikin ihmisen käyttäytymisen aiheuttamiin kyberuhkiin. Miten estää avoimen datan ja julkisten tietolähteiden mahdollistamat, sosiaaliseen vaikuttamiseen perustuvat kyberuhkat?  Millaisia sisäisiä prosesseja yrityksiin pitäisi luoda sosiaalisten kyberuhkien minimoimiseksi?

Nämä haasteet osoittautuivat opiskelijoiden mielestä niin mielenkiintoisiksi, että kahdeksan hackathoniin osallistuneesta kymmenestä tiimistä valitsi sosiaaliseen vaikuttamiseen liittyvät haasteet ratkaistavikseen. Tuomariston mukaan voittajatiimin valinta osoittautui vaikeaksi. Monista testaukseen ja pelillistämiseen perustuvista ratkaisuista Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden idea “CyberSloth” valittiin voittajaksi. Kaikki ratkaisut kuitenkin tavalla tai toisella kulminoituivat oivallukseen, josta esimerkkinä erään tiimin esitelmässä esiintynyt sitaatti:

“Only employee training will help prevent attacks” Chris Hadnagy.

Tämän Cyber Security Hackin jälkeen kyberturvallisuuden edistäminen jatkuu edelleen Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteisessä KyberVALIOT-hankkeessa, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuudet ja asiantuntija-apua kyberturvallisuutensa konkreettiseen testaukseen kehittyneissä laboratorio-olosuhteissa.

 

Minna Jukka
Projektipäällikkö
Uudenmaan liiton ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama DaaS – Open Data as a Service -hanke