Kun valmistuin vuoden 1988 joulukuussa lääkintävoimistelijaksi, en varmaankaan tullut ajatelleeksi, kuinka pitkän työelämän jakson kuntoutuksen parissa tulisin tekemään.

Töitä oli tuolloin tarjolla runsaasti ympäri Suomea. Jäin kuitenkin kotikaupunkiini Mikkeliin, hain virkaa, ja nyt fysioterapeutin työuraani on jatkunut samalla työnantajalla jo 30 vuoden ajan. Koskaan en ole tosissani ajatellut, että haluaisin vaihtaa ammattia, vaikka joskus uhkasinkin lähteä muurarin vänkäriksi ja oppipojaksi.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä sekä Essotessa on tarjoutunut mahdollisuuksia tehdä fysioterapeutin työtä kaikilla erikoisaloilla ja myös kehittämistyötä hankkeissa. Olen saanut tehdä työtä erilaisissa työryhmissä ja verkostoissa. Pitkän uran aikana on verkostoni laajentunut vuosi vuodelta, ja ymmärrys yksin työskentelyn mahdottomuudesta on vahvistunut koko ajan.

Asiakkaan oman elämänsä asiantuntijuus ja onnistunut vuorovaikutus vaikuttavat mielestäni asiakkaan kuntoutumiseen sekä työhöni fysioterapeuttina enemmän kuin mitkään oppimani terapiamenetelmät.

 

Asiakkaiden osallisuus verkostossa on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Asiakkaan oman elämänsä asiantuntijuus ja onnistunut vuorovaikutus vaikuttavat mielestäni asiakkaan kuntoutumiseen sekä työhöni fysioterapeuttina enemmän kuin mitkään oppimani terapiamenetelmät.

Täydennyskoulutuksiin olen osallistunut aina sen mukaan, millä erikoisalalla olen kulloinkin työskennellyt. 2010 päivitin opistotason tutkintoni AMK-tutkinnoksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja nyt opiskelen YAMK-tutkintoa Xamkissa.

AMK-tutkintoa opiskellessani ajattelin reilu nelikymppisenä olevani jo aika vanha opiskelemaan, mutta nyt yli viisikymppisenä YAMK-opiskelijana tuo ajatus on tullut mieleen hyvin harvoin. Olen luonteeltani spontaani, vaihtelunhaluinen ja täysin yllytyshullu, joten nykyisiin opintoihin hakemistakin mietin vain muutaman minuutin ajan.

 

Asennetta kuntoutukseen.

Minä opiskelijana

Lääkintävoimistelijaksi opiskeltiin vielä 80-luvun lopulla 2,5 vuoden ajan. Savonlinnan terveydenhuolto-oppilaitoksessa opiskelu oli luento-opetusta ja käytännön harjoittelua lomittain sekä luokkatiloissa että työpaikoilla. Opiskelimme perusteellisesti muun muassa anatomiaa, fysiologiaa ja selkeät tutkimus- ja terapiamenetelmät. Luentomuistiinpanoja kirjoitettiin piirtoheittimen kalvoilta muistiin kynät sauhuten ja kirjoja ostettiin pienestä opiskelijabudjetista huolimatta.

Verkko-oppimisympäristö oli uusi ja mieleinen tuttavuus, ja läppäristä tuli tärkeä opiskeluväline.

 

Perhe-elämän ruuhkavuosina minulle riitti ammatillinen täydennyskoulutus. Laadukas ammattilehtikin tuli monesti vain vilkaistua. Opistotason tutkintoa päivittäessäni sain sytytettyä opiskelun kipinän uudelleen. Verkko-oppimisympäristö oli uusi ja mieleinen tuttavuus, ja läppäristä tuli tärkeä opiskeluväline. Tietotekninen osaamiseni kasvoi hurjasti opiskelun aikana.

Ongelmalähtöinen oppiminen eli Problem Based Learning (PBL) tuli tuolloin tutuksi hyvine sekä huonoine puolineen, ja opinnäytetyöstäkin selvittiin opiskelu- ja työkaverin kanssa kiitettävästi. Fysioterapian ja kuntoutuksen laajempi yhteiskunnallinen asema tuli tutummaksi, ja ammatillinen viitekehys laajeni merkittävästi.

… opiskelutehtävien yhteensovittaminen työelämän todellisiin tarpeisiin onnistuu luontevasti pitkällä työkokemuksella.

 

Nyt YAMK-opiskelijana opiskelutehtävien yhteensovittaminen työelämän todellisiin tarpeisiin onnistuu luontevasti pitkällä työkokemuksella. Koulutus antaa hyvät mahdollisuudet kehittyä kuntoutusalan esimies-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin.

Monialainen toimintakyvyn edistäminen -koulutusohjelma Xamkin Savonlinnan kampuksella tarjoaa nimenomaan monialaisia näkökulmia kokonaisvaltaisen kuntoutuksen kenttään ja itselle tämän sopivampaa koulutusta tuskin olisi mistään muualta löytynyt.

Opiskelusta ja opintovapaasta olen nauttinut kovasti. Opiskeleminen tukee työkykyäni ja työhyvinvointiani jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Uskon, että jaksan motivoituneena tehdä työtä vielä kymmenisen vuotta ennen eläkeikää. Palaan työhöni keskussairaalaan heinäkuussa, ja nähtäväksi jää, miten erityisesti kehittämisosaamiseni näkyy monialaisessa arkisessa työssä – toivottavasti potilaiden ja asiakkaiden parhaaksi!

Anne Loponen, fysioterapeutti (AMK)
monialainen toimintakyvyn edistäminen YAMK-opiskelija
Xamk, Savonlinnan kampus

Kirjoita kommentti

*