Kaakkois-Suomen luomun kehittäjäryhmät aloittavat työnsä Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen tukemina. Luomuelintarvikepäivässä 2.10.2019 puolestaan pohdittiin innovaatioita ja julkistettiin ruokapalveluiden luomun SM-voittajat. Menovinkkeinä loka-marraskuulle pellonpiennarpäivä Joutsenossa tai luomupäivät Jyväskylässä. Vai kiinnostaisiko mieluummin maksuton verkkokoulutus biotaloudesta?

 

Luomun kehittäjäryhmät aloittavat Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson luomun kehittäjäryhmät kokoontuvat ensimmäiseen tapaamiseensa loka-marraskuun vaihteessa. Tapaamisissa pohditaan yhdessä seuraavia askeleita ja käynnistetään luomun toimintasuunnitelmatyö Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeen tukemana.

Hankkeessa alkukesällä tehdyn selvityksen tulokset nostivat esiin kolme keskeistä kehittämispolkua luomun monipuolistamiseksi: 1. Erilaista luomua erilaisille markkinoille, 2. Osaamisen ja yhteistyön lisääminen ja syventäminen sekä 3. Luomuviestinnän, -markkinoinnin ja luomun näkyvyyden lisääminen.

Luomun kehittämispolkuja esiteltiin hankkeen miniseminaareissa Lappeenrannassa 18.9. ja Kouvolassa 19.9.2019. Kaupan, tuottajien ja ammattikeittiöiden puheenvuorot valottivat puolestaan luomutuotteiden kysyntää ja luomun menestystarinoita, mutta myös ratkaistavia haasteita.

 

Luomu SM -kilpailussa kovia tuloksia, Luomuelintarvikepäivässä tarkasteltiin innovaatioita ja kuluttajakäyttäytymistä

Luomu SM -kilpailussa etsittiin eniten luomua käyttävien ruokapalveluiden lisäksi myös toimijoita, jotka onnistuivat lisäämään eniten luomun osuutta. Tittelistä kilpailtiin sekä julkisten että yksityisten toimijoiden sarjoissa.

Voittajat julistettiin Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä 2.10.2019. Päivän esitykset keskittyivät kolmen teeman ympärille: Markkinat & kuluttajat, Innovaatioita koko arvoketjussa ja Organic processing. Tilaisuudessa palkittiin myös ensimmäinen European Organic Food Innovation Award -kilpailun voittaja, Gobbas Gårdin ja Härmän Ratin yhteistyössä kehittämä uudentyyppinen, ammattikeittiöille tarkoitettu luomuhärkäpapuvalmiste.

 

Syyskasvustokatsaus Tyynelän tilalla Joutsenossa maanantaina 21.10. klo 13.00

Tyynelän tilalla on kylvetty syysruista, -vehnää ja -rypsiä erilaisin menetelmin; eri tavoin muokattuun maahan sekä suorakylvönä sänkeen ja jyrättyyn yksivuotiseen viherlannoituskasvustoon. Kasvustot ja etenkin maan rakenne ovat hyvin mielenkiintoisia tarkastella eri menetelmien välillä. Kesä ja syksy ovat olleet vähäsateisia ja tämä näkyy eroina kasvustojen kehityksessä.

Katsauksessa tehdään kierros pelloilla ja tarkastellaan kasvustoja sekä maata. Säänmukainen varustus, juotavaa ja lapio mukaan! Mukana pellonpientareella Soil Diver Agro-hanke, Soilfood ja Maaviljelijä tietobaari-podcast.

Syyskasvustokatsaus Tyynelän tilalla Joutsenossa maanantaina 21.10. klo 13-16 osoitteessa Etu-Aholantie 78, Joutseno.

 

Opintoretki Luomupäiville Jyväskylään keskiviikkona 6.11.2019

Luomupäivät koostuvat monipuolisista puheenvuoroista, keskustelusta, rinnakkaisohjelmista ja retkistä. Luomupäivillä kokoontuvat tuottajat ja muut yrittäjät, neuvojat, tutkijat, etujärjestöt, alan kehittämisen parissa työskentelevät ja vaikuttajat. Luomupäivät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tiedon ja kokemusten jakamiseen sekä verkostoitumiseen yli toimiala- ja ammattirajojen!

ProAgrian Elina II –hanke järjestää luomupäivien ensimmäiseen päivään opintoretken. Busseja lähtee kaksi, toinen Hyvinkäältä ja toinen Kouvolasta.

Tapahtuman järjestää Luomuliitto yhteistyössä Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -hankkeen, Luomuinstituutin, ProAgrian ja Keski-Suomen luomuyhdistyksen kanssa. Tapahtumaa tukee maa- ja metsätalousministeriö.

  • Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://etela-suomi.proagria.fi/tapahtumat/opintoretki-valtakunnallisille-luomupaiville-jyvaskylaan-13840

 

Maksuton verkkokoulutus biotaloudesta yritystoiminnassa alkaa 14.10.2019

Haluatko kehittää liiketoimintasi vastuullisuutta? Biotalous liiketoiminnan tukena -verkkokurssilla selviää, miten yrityksesi voi hyötyä bio- ja kiertotaloudesta ja saada ympäristöteoilla ja niistä viestimällä kustannussäästöjä ja kilpailuetua.

Antamalla palautetta osallistut kurssin kehittämiseen ja saat maksutta käyttöösi valikoidut video-, kuva- ja tekstimateriaalit sekä tehtävät tukemaan liiketoiminnan ympäristövastuullisuutta.

Kurssi on osa KYMIEXACT – Täsmäosaamista Kymenlaaksoon -hanketta. Verkkoalusta on avoinna 14.10. – 15.12.2019, ja opiskelu tapahtuu omaan tahtiin. Kurssin arvioitu työmäärä on noin 35 tuntia. Opastusta verkkoympäristön käyttöön on tarvittaessa saatavilla Xamkin Kotkan tai Kouvolan kampuksella.


Kuva: Pro Luomu ry