Opiskelen päivätoteutuksena fysioterapeutiksi Savonlinnan kampuksella. Opintoni olen aloittanut 2017 tammikuussa. Tällä hetkellä teen opinnäytetyötäni ja tavoitteena olisi valmistua nyt keväällä 2020. Opintoja on siis kerennyt kertyä taakse jo 3 vuotta.

Peruskoulun jälkeen olen opiskellut lähihoitajaksi kotipaikkakunnallani Varkaudessa, jossa haaveilin jo jatko-opinnoista sosiaali- ja terveysalan parissa. Lähihoitajaopinnoissa erikoistuin kuntoutuksen osaamisalaan, minkä aikana syttyi palo hakea opiskelemaan fysioterapeutiksi.

Ammattikorkeakoulussa opiskeleminen on ollut monipuolista ja rentoa. Vaikka opiskelu on vapaampaa, siihen liittyy vastuuta omien opintojen etenemisestä varsinkin koulutuksen loppuvaiheessa, kun lähipäiviä ei ole juuri ollenkaan. Ensimmäisinä vuosina oli enemmän lähipäiviä. Tunnit koostuivat perusopinnoista sekä käytännön harjoittelusta.

Kiinnostavinta opinnoissa on varmaan ollut juuri käytännön harjoittelu. Myös erilaiset yhteistyöt koulujen ja urheiluseurojen kanssa ovat olleet mielenkiintoisia kokemuksia.

Pieni ja kotoisa Savonlinnan kampus

Yllätyin Savonlinnan kampuksella heti alkuun hyvästä ryhmähengestä ja ilmapiiristä. Pieni kampus on tuntunut kannustavalta ja viihtyisältä opiskeluympäristöltä. Opettajilta ja muilta opiskelijoilta saa tukea. Tuntuu, ettei ole hukkunut massaan.

Myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa on ollut helppo tutustua pienessä kaupungissa. Oma ryhmä on tullut itselleni varsin läheiseksi.

Savonlinnassa myös on todella hyvät liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Koululla on ilmainen kuntosali ja koulun liikuntatarralla pääsee harrastamaan monipuolisesti esim. koripalloa, salibandya, telinevoimistelua, lentopalloa, crossfitia jne. Itse kävin tankotanssissa, telinevoimistelussa, salilla ja ohjasin myös Savonlinnan voimistelu ja liikuntaseuralla joukkuevoimistelua.

Vaihdosta sai rohkeutta elämään

Ikimuistoisinta opiskelussa ovat olleet kaikki opiskelijatapahtumat sekä ryhmäni kanssa yhdessä vietetty aika.

Myös vaihto Roomassa yhdessä ryhmäläiseni kanssa oli varmasti yksi ikimuistoisimmista kokemuksista. Vaihdossa suoritimme harjoittelun Tor Vergatan sairaalassa kolmella eri osastolla. Vaikka vaihdossa harjoittelu ei opeta yhtä paljon kuin Suomessa kielimuurin takia, niin ulkomailla selviytyminen ja siellä työskenteleminen kasvatti paljon rohkeutta. Oli myös mielenkiintoista nähdä, miten fysioterapia siellä toimii. Myös vaihdossa oli helppo tutustua uusiin ihmisiin.

Xamkissa on mielestäni todella hyvät mahdollisuudet lähteä vaihtoon. Koulu ja opettajat kannustavat ja tukevat vaihtoon lähtijöitä. Suosittelen vaihtoa todellakin, koska harvoin tulee vastaan samanlaista tilaisuutta ulkomaille lähtemiselle.

Fysioterapia on myös henkistä terapiaa

Fysioterapiakoulutusta suosittelen terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Ala ei vaadi urheilutaustaa (itsellänikään ei ole sellaista), vaan heittäytymistä, mielenkiintoa alaa kohtaan, avoimuutta ja asiakkaiden kuuntelua. Fysioterapiassa on tärkeää huomioida asiakas yksilöllisesti ja luoda luottamuksellinen yhteys, koska asiakkaat kokevat usein kahden keskeisen hetken fysioterapeutin kanssa myös edistävän henkistä hyvinvointia, jossa voi purkaa ääneen omia murheita.

 

Fysioterapeuttien työnäkymät

Uskon, että tulevaisuudessa fysioterapeuteille on riittävästi töitä, kun ikääntyneitä tulee olemaan aikaisempaa enemmän. Toivoisin myös lisää työpaikkoja fysioterapeuteille varsinkin lasten- ja nuorten pariin kouluihin, jotta voitaisiin välttää aikuisuudessa esiintyviä tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Tämänkaltainen työpaikka kiinnostaisi myös itseänikin valmistumisen jälkeen, mutta saa nähdä minne elämä vie.

 


5 hyvää syytä

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi?

  1. Hyvä ja rento ilmapiiri! Opiskelija ei huku massaan pienillä kampuksilla.
  2. Hyvät liikuntamahdollisuudet! Kampuksilla toimii kuntosalit ja monipuolisesti eri liikuntatunteja, kuten lentopallo ja kehonhuolto.
  3. Xamkilla on todella hyvät mahdollisuudet vaihto-opiskelulle ulkomailla.
  4. Halpa asuminen! Kaikilla Xamkin paikkakunnilla asuminen on opiskelijoille suhteellisen edullista.
  5. Kampukset ovat viihtyisiä ja nykyaikaisia, niillä on laadukkaita simulaatio- ja opiskelutiloja.

5 syytä, miksi kannattaa opiskella fysioterapeutiksi

  1. Monipuolinen työ, jossa näkyy oma kädenjälki ja pystyt käyttämään luovuutta.
  2. Monipuoliset suuntautumismahdollisuudet! Fysioterapeutti voi työskennellä esimerkiksi yrittäjänä, urheiluseuroissa, tutkimuslaitoksissa tai asiantuntijatehtävissä.
  3. Hyvät mahdollisuudet jatkokoulutuksiin ja -opintoihin.
  4. Mahtavien ihmisten parissa työskenteleminen.
  5. Työsi ohella saat pidettyä itsesi myös hyvässä kunnossa!

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelujen aikana

  1. Itsekuria ja vastuuta. Kun on etäpäiviä, pitää tehdä tehtäviä kotona.
  2. Ja vastapainona rentoutumista, kaikista kursseista pääsee kyllä lopulta joskus läpi!
  3. Itseluottamusta ja heittäytymistä. Työ vaatii paljon esillä olemista ja ohjaamista. Joskus työharjoittelussa jouduin ohjaamaan laulaen, jolloin jouduin todellakin epämukavuusalueelleni. Mutta selvisin siitä ja asiakkaat tykkäsivät, vaikka en omaa todellakaan hyvää lauluääntä.
  4. Et ole ikinä valmis. Koulu tarjoaa fysioterapian ammattiin vain pohjan. Lisäksi vaaditaan omaa kiinnostusta ammatissa kehittymiselle, sillä ala kehittyy koko ajan eteenpäin.
  5. Verkostoituminen ja aktiivisuus on tärkeää tässä työssä. Harjoittelupaikat ja vapaa-ajan harrastukset ja koulutukset voivat edistää ammattiasi. Itse sain joukkuevoimisteluohjaajan paikan tankotanssiharrastukseni kautta! Voimisteluohjaajana pääsin taas käymään jatkokoulutuksia, joista on hyötyä myös ammatissani.

 

Elena Sirviö
Fysioterapeutti (AMK) -opiskelija, Savonlinna 

Kirjoita kommentti

*