Aloitin viime syksynä opiskelut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa Savonlinnassa tavoitteenani saada ylempi ammattikorkeakoulututkinto sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutuksesta. Tiesin jo aloittaessani opiskelut, että tulen suorittamaan opinnot täysin työn ohessa, ilman opintovapaata ja mielellään kahdessa vuodessa.

Ajatus oli toki hieman pelottava, kun elämässäni on paljon muutakin. Toimin Suomen Traumahoitajayhdistyksen hallituksessa ja rahastonhoitajana. Yhdistys järjestää kaksi kertaa vuodessa valtakunnalliset koulutuspäivät, joten työtä riittää viikoittain. Rakas harrastukseni (lue: elämäntapa) agility vie myös paljon aikaani, vaikka se onkin tärkeä vastapaino kaikelle muulle.

Kirsikka Tynkkynen

Vuoden vaihteessa vaihdoin kolmivuorotyön päivätöihin ja ”rivityöntekijän” roolin lähiesimiehen rooliin. Uuden työympäristön, uuden käytännön sekä hallinnon töiden opettelu on vienyt energiaa. Vaikka olin valinnut keväälle vähemmän kursseja kuin syksylle, aika ja energia tuntuu välillä loppuvan kesken.

Vielä en ole kuitenkaan joutunut karsimaan mistään sen suuremmin. En ehkä pysty joka viikko harrastamaan niin montaa kertaa kuin haluaisin, en ehkä pysty panostamaan niin paljon yhdistystoimintaan kuin haluaisin, mutta pystyn kuitenkin hoitamaan tehtäväni.

Työn ohessa opiskelu on ollut tähän asti hyvin opettavaista. Asioita on pakko priorisoida: Mikä tehtävä vie enemmän aikaa? Milloin tehtävät täytyy palauttaa? Mikä päivä minulla on illalla vapaata, että voin tehdä tehtäviä? Minkä illan varaan rahastonhoitajan tehtäville?

Esimiestyö on monesti samanlaista priorisointia ja resurssien kohdentamista. Monet asiat vaativat välitöntä reagointia, ja toiset asiat on pakko siirtää tuonnemmaksi. Haastavampaa on ollut oppia laskemaan rimaa, vaikka haluaisi tehdä kaiken 110 %:lla, se ei vaan aina ole mahdollista. Kotona olen oppinut jättämään imurin nurkkaan ja siirtymään sohvalle, kun lepopäivä nousee tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi.

Kirsikka Tynkkynen, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu